Ergenekon'da kritik 11 ay

Güncelleme Tarihi:

Ergenekonda kritik 11 ay
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 2013 09:40

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 4 yıl 10 ayda karar verdiği tarihi Ergenekon davasının gerekçeli kararın yazımı ve dosyanın Yargıtay’a gelmesinin ardından temyiz aşamasının 10-11 ayda tamamlanabileceği bildirildi.

Haberin Devamı

Ergenekon’a da Balyoz’un temyiz duruşmalarını sürdüren Yargıtay 9. Ceza Dairesi bakacak. Balyoz gibi Ergenekon Davası’nda da, Daire dosyaya “öncelik” verecek.

ÖZEL GÜVENLİKLİ ODADA İNCELENECEK

Ergenekon dosyasına dönük Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ndeki ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndaki inceleme hazırlanan özel güvenlikli odalarda yapılacak. Ergenekon’un temyiz duruşmaları da Yargıtay’ın Balyoz Planı davası için hazırladığı konferans salonunda görülecek.

BAŞSAVCILIK: DARBE SUÇU İÇİN ÖRGÜT ŞART DEĞİL

Yargıtay’ın Balyoz kararı, Ergenekon sanıklarının kaderini çizecek. Balyoz tebliğnamesinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, “Darbeye suçu oluştu. Suçun mağduru Ak Parti iktidarı” derken, “Darbe suçunun oluşumu için bir terör örgütünün varlığı da şart değildir” değerlendirmesi yaptı. İki dava arasındaki benzerlik nedeniyle karar kritik örnek niteliği taşıyacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Haberin Devamı

Ergenekonda kritik 11 ay

Ergenekon’da mahkemenin gerekçeli kararını tamamlanmasının ardından tebligat yapılacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Balyoz’daki gibi tebliğname hazırlayacak. Ergenekon’da da Balyoz Davası’ndaki süreç aynen işleyecek. Yargıtay 9. Ceza, tebliğnameyi inceledikten sonra, sanıkların duruşmalı temyiz istemeleri halinde duruşma tarihi verecek. İlk kez darbe davasının temyiz incelemesini yapan ve adli tatilde çalışan Yargıtay 9. Ceza Dairesi Ergenekon davasını temyiz incelemesi ise 2014 yılını bulacak.

ESKİ SAVCI GÜNDEL: TEMYİZ 10-11 AY SÜRER

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 9. Masası’nda uzun yıllar görev yapan eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel, Ergenekon davasındaki olası gelişmeleri Hürriyet’e şöyle anlattı:

“Mahkeme gerekçeli kararı 3-4 ayda tamamlar. Kararın tebliği ve temyiz dilekçelerinin verilmesi 1-1.5 ay sürer. Arkasından Başsavcılık inceleme yapıp tebliğname hazırlar. Bu inceleme de asgari 3-4 ayı bulur. Ergenekon duruşmaları da 3-4 ayı bulursa, nereden bakarsanız temyiz süreci 10-11 ayı alır.

BALYOZ-ERGENEKON FARKI

Balyoz ve Ergenekon arasında farklılıkta var. İki davada da Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin ortadan kaldırmaya kalkışma iddiası var. Balyoz davasında, ‘Darbe suçuna hazırlık hareketi mi var yoksa icra aşamasına geçildi mi?’ teknik tartışması var. Mahkeme, ‘Listeler var, güncellenmiştir, Milli Mutabakat Hükümeti var’ diyerek, bunları icra hareketi kabul etmiştir. Ergenekon’da böyle değil. Yargıtay 9 Ceza Dairesi ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararları ve içtihatları ışığında, mahkeme Ergenekon’da terör örgütünü ortaya koymuş. Balyoz’da fiili teşebbüs, Ergenekon’da tamamlanmış suç durumu vardır.

USULDEN BOZARSA ÖRNEK OLMAZ

Daire, Balyoz kararını esasa hiç girmeden usülden bozarsa, Ergenekon’a hiçbir şekilde örnek olmaz. Bu durumda eksikliklerin tamamlanması için Balyoz yeniden mahkemeye gider. Balyoz davası on yıl daha sürer.

ESASTAN KARAR KARİNE TEŞKİL EDER


Yargıtay 9. Ceza benim yıllarca savcı olarak beraber çalıştığım bir daire. Dairenin sayın başkanı tetkik hakimi olarak başladığı bu dairede önce üye sonra başkan olmuştur. 20 küsür yıldır aynı dairede olan son derece deneyimli, dürüst, çalışkan bir hukukçudur. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin içtihatları ve gelenekleri vardır. Bu nedenle dairenin Balyoz davasında çok sağlıklı bir karar vereceğine eminim. Balyoz’da esastan verilecek olası bir karar bir Ergenekon davasının da istikametini belirler. Ergenekon davasında yapılacak olası değerlendirmeye karine teşkil eder. Çünkü esastan görüş ortaya konulmuş olur. Bence sabırla Yargıtay kararını beklemek gerekir.

GAYRİMEŞRU DEMEK YANLIŞ

Mahkemeler her yıl binlerce karar veriyorlar. Sadece Ergenekon ve Balyoz yargılaması yapılmıyor. Sayın Kılıçdaroğlu gibi ‘kararlar gayrimeşru’ derseniz yargı daha da yıpranır. Kaldı ki, bu mahkemelere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bile itirazı sözkonusu değil. Yargıya sahip çıkmamız ve temyiz kararını beklememiz lazım. Böyle değerlendirmeler yanlıştır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!