Erdoğan'dan Obama'ya cevap

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan Obamaya cevap
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2009 11:40

Başbakan Erdoğan, AKP İl Başkanları toplantısındaki konuşmasında yerel seçimler, Azerbaycan ile ilişkiler ve Obama'nın konuşmasına değindi. Erdoğan, ABD Başkanı Obama'nın açıklamasını eleştirerek "Türkiye el bebek gül bebek okşanacak bir ülke değildir" dedi. İşte Erdoğan'ın konuşmasının satırbaşları:

Haberin Devamı

"TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL"

- Hukuk devletini sabote etmek, provokasyonlarla huzuru kundaklamak, yıllarca milli iradeyi rehin almak isteyenlerin, geçmişte bu ülkeye kurdukları tuzaklar bugün daha aşikar olarak görünüyor.

- Millet eliyle millet iradesiyle demokrasinin barışın mümkün olduğu AKP iktidarıyla görüldü. Son 29 Mart 2009 seçimleriyle de kazanan milletimiz oldu. Daha önceki 3 seçimde milletin mesajını doğru okuyamayanlar bu seçimin sonuçlarını da yanlış anlamakta ısrar ediyorlar.

 - Ama dünya eski dünya değil, Türkiye eski Türkiye değil. Hayat akıyor, ülkemizin yürüyüşü devam ediyor. Geriye doğru tek bir adım atmayacağız ve sadece ileriyle gideceğiz.

"MEKTUBUMA CEVAP ALAMADIM"

 - Türkiye’nin küresel ve bölgesel barış konusunda en küçük bir tereddüdü yoktur.  Türkiye her zaman için “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesini hayata geçirmeye çalışıyor. Biz düşman değil dost kazanmaya gayret ettik.

Haberin Devamı

- Ancak gösterdiğimiz bu hassasiyetin iyi algılanmadığını da zaman zaman görüyoruz. 1915 olaylarıyla ilgli önceki gün yapılan açıklamaları gerçeği yansıtmayan bir tarih yorumu olarak görüyorum. Açıklama metninin olayların bir bölümünün kaleme alındığını görüyorum. Tarihe ve tarih bilimcilerine bırakılması gereken böyle bir uzmanlık konusunun sürekli olarak kullanılması, her yıl lobilerin istismar meselesi haline getirilmesi, ülkeler arasındaki ilişkilerin normalleşmesini engelliyor.

 - Türkiye olarak tarihçiler tarafından incelenmesi için her zaman samimi bir gayret içerisinde olduk. 2005’te bizzat yazdığım mektupla bu mektubun da cevabını almış değilim. İyi niyetli önerilerimiz karşılık bulmadık.

"TÜRKİYE EL BEBEK, GÜL BEBEK OKŞANACAK BİR ÜLKE DEĞİLDİR"

 

- 1915 olayları üzerinden bir çok siyasetçinin oy kazanma yarışına girmesinden büyük üzüntü duyuyoruz. Tarih iç politika malzemesi yapılamayacak kadar saygın bir bilim daldır. Tarih tarihçilere bırakılmalıdır. Konuyla ilgisi olmayan ülkelerin durumdan vazife çıkarmaktan vazgeçmesi gerekir.

Haberin Devamı

 

- AKP kurulduğu 14 ağustos 2001’den bugüne kadar bu konudaki kararlılığını hep ortaya koymuştur. Dolayısıyla yapılan açıklamayı bizleri tatmin eden bir açıklama olarak görmüyoruz ve ABD’deki bu açıklama sadece seçim meydanlarında verilmiş sözün adete yerine getirilmesidir.

 

- Biz her tür ifadenin söylemin adaletle yapılmasından yanayız, yoksa basit bir seçim çıkarını sağlamak için değiliz ve Türkiye bu noktada el bebek gül bebek okşanacak bir ülke değildir.

 

"AKP BİRİNCİ PARTİDİR"

 

- AKP seçimlerde kendisini izleyen ikinci partiye 16 puan fark atmıştır. Durumumuzu iyi tahlil edin. Her seçime girilirken, her şeyden önce seçimi kazanmak için çalışın. Tabiî ki bir önceki seçimden daha iyi bir noktaya gelmek ideal olandır. Fakat hiçbir siyasi parti ben ikinci parti olayım, burada oyum bir iki puan artarsa ben başarılı olurum diyerek hareket edemez, etmemelidir. Bunlara da başarı puanı vermek akıl alır bir şey değil. Ortada bir gerçek var, bu seçimin birincisi AKP’dir. İkincinin üçüncünün toplamı kadar oy almıştır.

 

Haberin Devamı

- İl Genel meclisi’nde ne almış? AKP yüzde 39 oy almış. İkinci ve üçüncü partinin toplamı da 39. CHP’nin yüzde 23 MHP’nin yüzde 16 aldığı bir oyu görüyoruz. AKP 16 büyük şehirden 10 tanesini kazanıyor. 65 ilimizden de 35 tanesinde milletimizden yetki alıyor. Yani 81 vilayetin 45’inde milletimiz yetkiyi AKP’ye vermiştir.

"HADİ ALIN BAKALIM"

- Herkes seçim vaatlerini yerine getirsin. Kuyruklar başladı. Hadi alın bakalım, alın. Yerleştirin bakalım belediyeye bu insanları nasıl yerleştireceksiniz. Halkımızı aldatarak oy toplama gayreti içerisine girenlere, benim işsiz vatandaşım müracaat etsin. On bin kişi alacağım, otuz bin kişi alacağım. Gittiğim illerde ben bunları görüyorum şaşırıyorum. Nasılda aldatma siyasetiyle karşılarına çıkıyorlar. Bu oyunu oynadılar ama bir kere sıçrarsın, iki kere sıçrarsın.

 

Haberin Devamı

- Seçim sonuçlarını milletin değişim iradesinden vazgeçmiş olarak yorumlamak yanlıştır.

 

UZLAŞMA VE DİYALOG ÇAĞRISI

 

- Birilerinin bulanık havalardan hoşlanması, Türkiye’yi istikametinden çeviremez. Milletçe mutabık olduğumuz sürece aşamayacağımız meselemiz yoktur. İktidar olarak biz diyoruz ki hangi partiye oy vermiş olursanız olun, bu ülkenin seçilmiş bütün belediye başkanları bizim başkanlarımızdır. Öyleyse gelin bu ülkenin demokrasisine hep birlikte sahip çıkalım. Diyalog ve uzlaşma kapılarını kapatarak, güvensizliği sürekli olarak yaygınlaştırarak bir yere varmak mümkün değil.

 

- Yeni bir siyasi iklimle yüz yüzeyiz. Herkes yenilenme ihtiyacı hissediyor. Hayatın ve dünyanın değişen dengeleri de yenilenmeyi zorunlu kılıyor.

 

Haberin Devamı

- Bana göre Türkiye tarihi ve stratejik misyonuna uygun bir büyüme sergiledi. AB’den ABD’ye, herkes Türkiye’nin dostluğundan medet umuyor. İçerde ve dışarıda değişen bu iklimi bu ülkenin yarınları için fırsata dönüştürebiliriz. Yeter ki ülkemizi küçük düşürecek hiçbir fotoğraf vermeyelim. Toplumsal hayatın dinamizminin gerisinde kalan bir siyaseti kabul etmemiz mümkün değil.

"SUSMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

- Biz fitne unsurlarını takip ediyoruz. Bakıyorsunuz Azerbaycan’dan buraya gelenler oluyor, onlar yalan yanlış şeylerle ortalığı karıştırıyorlar. Buradan da oraya gidip ortalığı karıştırmaya çalışıyorlar.

 

- 6.5 yıllık AKP iktidarında özellikle Azerbaycan ile ilgili politikalarını, bir milli dava olarak gören bir partiye bu tür yakıştırmalar yapılmasını kabul edemeyiz.

 

- Bunu kabul etmemizde, bunun karşısında da susmamız mümkün değil. Onun içinde söylenecek ne varsa bunu yaparız, ama değerlerimiz üzerinde oynanmasına da müsaade edemeyiz. Bir yandan bu ülkede yaşayan kimse aç ve açıkta kalmasın diye, gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Bir taraftan da bu ülkelerle olan münasebetlerimizi nasıl geliştiririz onun gayreti içerisindeyiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!