Erdoğan'dan KKTC'de cumhurbaşkanlığı yorumu

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan KKTCde cumhurbaşkanlığı yorumu
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 28, 2005 12:50

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimleri propaganda dönemi başlamadan KKKC’yi ziyaret edebileceğini söyledi. Erdoğan, KKTC’de cumhurbaşkanlığı seçiminde Kuzey Kıbrıs’ın şu andaki ortak değerlerini cumhurbaşkanlığı makamında temsil edecek bir anlayışın iktidara taşınması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

KKTC’de yayınlanan Kıbrıs gazetesiyle bir söyleşi yapan Başbakan Erdoğan, KKTC’den kendisine davet olduğunu ve cumhurbaşkanlığı seçimi propaganda dönemi başlamadan KKTC’ye gelebileceğini açıkladı.

 

Özellikle şu dönemde yapacağı bir ziyaretin yanlış anlaşılmalara neden olabileceğini ifade eden Erdoğan, şöyle dedi:

  Â

"Şu anda planladığım bir şey yok, ama arkadaşlarımızın orda hazırladığı bir çalışma var. Özellikle şu dönemde hemen arkasından bir seçim geleceği için yapacağım bir ziyaret yanlış anlaşılmalara neden olabilir. Bu yanlış anlaşılmalardan da TC Başbakanı olarak çekiniyorum doğrusu. Kuzey Kıbrıslı vatandaşlarımın gönlünü kırarsam bu beni üzer. Gönüllerini kırmak istemiyorum. Bakalım arkadaşlar oradaki atmosferi iyi tanımlarlar ise, kısa bir süre içinde propagandalar başlamadan gidebilirim. Ama propaganda döneminde gitmem."

Haberin Devamı

  Â

Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Mehmet Ali Talat’ın cumhurbaşkanlığı adaylığını nasıl karşıladığı yönündeki bir soruyu yanıtlarken "Kuzey Kıbrıs’taki soydaşlarımız kimi takdir ederlerse ona saygı duyarız ve onlarla birlikte çalışmalarımızı aynı heyecan, aynı aşk ve sevdayla sürdürürüz. Eninde sonunda verilecek bütün hizmetler Kuzey Kıbrıs halkı içindir" diye konuştu.

 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE DUYGUSALLIĞA YER YOK

 

Cumhurbaşkanlığı seçiminde duygusallıktan öte, Kuzey Kıbrıs’ın şu andaki ortak değerlerini cumhurbaşkanlığı makamında temsil edecek bir anlayışın iktidara taşınması gerektiğini kaydeden Erdoğan, KKTC’deki erken genel seçimde halkın takdirine saygı gösterdiklerini söyledi. Erdoğan, şöyle dedi:

  Â

"Daha önceki seçimlere göre çok fazla bir şey değiştiğini söyleyemem. Ama değişen bir şey var ki bu da kurulacak koalisyonun bundan öncekilerden farklı olarak parlamento içinde ve hükümetteki sıkıntıları ortadan kaldırabilecek şekilde oluşturulacağıdır.

Haberin Devamı

Önümüzde 17 Nisan cumhurbaşkanlığı seçimleri var. Bu seçim süreci ile ilgili olarak da bu koalisyon hükümetinin oluşturacağı olumlu bir rejim, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni sağlıklı bir geleceğe hazırlayacaktır."

 

HALKIN TAKDÄ°RÄ° HER ÅžEY ÃœZERÄ°NDEDÄ°R

 

Seçimlerin Türkiye’nin beklentilerini tam olarak karşılayıp karşılamadığı sorusuna Erdoğan, "Şu an halkın takdiri her şeyin üzerindedir. Kuzey Kıbrıslı soydaşlarımız, kardeşlerimiz böyle bir takdir yapmıştır. Bizim de bu takdire evet demekten, olumlu bakmaktan ve hayırlı olsun demekten başka demokrasiye bağlı kalmış insanlar olarak söyleyeceğimiz bir şey yoktur" karşılığını verdi.

 

BİREBİR PAPADOPULOS’A KAHVE İÇME TEKLİFİM YOK

Haberin Devamı

 

Başbakan Erdoğan, Rum lideri Tasos Papadopulos’a kahve içme teklifi yaptığı haberleri için yanlış bir anlaşılma olduğunu belirterek şöyle devam etti:

  Â

"Ortada bir yanlışlık var. Bu sanki sadece Papadopulos’a yapılmış bir teklif gibi ifade edildi. Bu teklif böyle bir teklif değildi, evet kahve içme teklifi var ancak şöyle: Ben Sayın Papadopulos, Sayın Talat, Sayın Karamanlis hatta gerekirse Tony Blair ile birlikte yani garantör ülkelerle Kuzey Kıbrıs’ta bir kahve içelim dedim. Bire bir Papadopulos’a böyle bir teklifim olmadı. Eğer böyle bir teklif yapmış olursam soydaşlarıma haksızlık yapmış olurum, öyle bir şey kesinlikle yok."

 

PAPADOPULOS’DAN GÖRÜŞME TALEBİ BANA ULAŞMADI

Haberin Devamı

Â

Papadopulos’un kendisi ile görüşmek için üç kez talepte bulunduğu haberlerini değerlendiren Erdoğan, "Bir defa Papadopulos’un benimle böyle bir görüşme talebi yok. Bana ulaşmış böyle bir talep kesinlikle yok. Ancak bu dış ilişkiler ile ilgili bir talep ise onu bilmiyorum. Son olarak DİSİ’nin partimden bir görüşme talebi oldu geldiler ve görüştüler. Bu partiler arası bir görüşme idi hükümetler arası değil" dedi.

  Â

Tayyip Erdoğan, Brüksel’deki NATO Zirvesi sırasında İngiltere Başbakanı Tony Blair ile Kıbrıs konusunu görüştüğünü, KKTC’nin izolasyonunun kaldırılması için ellerinden geleni yapacaklarını söylediğini belirterek şöyle devam etti:

  Â

Haberin Devamı

"Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan insanların bu plana evet demelerine rağmen hala izolasyonların devam etmesinden biz de rahatsızız. Şu anda Amerika’nın ve İngiltere’nin bazı olumlu adımları var. Ancak bunların somut hale gelmesini istiyoruz. Gerek ekonomide, gerek ticarette, gerek ulaşım, eğitim, kültür ve sporda bu adımların atılması gerekir dedik kendilerine bunu söyledik. Onlar da bizler de bu konudaki çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hedefimiz odur ki bu beklentilerimiz biran önce gerçekleştirilsin."

 

GÜL, STRAW İLE UÇUŞLAR KONUSUNU GÖRÜŞECEK

 

Blair ile görüşmesinde KKTC’ye uçuşlar konusunu görüşmediğini kaydeden Erdoğan, bu konuyu iki ülkenin dışişleri bakanlarına bıraktıklarını belirtti. Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, 14 Mart’ta İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw ile yapacağı görüşmede KKTC’ye uçuşlar konusunun ele alınacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!