Erdoğan'dan Aleviler'e Cemevi desteği

Güncelleme Tarihi:

Erdoğandan Alevilere Cemevi desteği
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2007 13:33

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cemevi yapımında belediyeler aracılığı ile destek verebileceklerini belirtirken, Cemevleri’nin yasal olarak ibadethane sayılması için ise, “Bu benim tek başıma yapabileceğim bir iş değil. Bunun için toplumsal mutabakat gerekir, ana muhalefet partisinin de yasa tasarısına destek vermesi gerekir” dediği bildirildi.

Erdoğan görüşmede, Alevilerin ibadet yeri olan Cemevlerine, belediyeler aracılığı ile destek verebileceklerini belirtti. Bir dedenin, Cemevleri’nin yasal olarak ibadethane kabul edilmesi isteğine Erdoğan’ın, “Bu benim tek başına yapabileceğim bir iş değil. Bunun için toplumsal mutabakat gerekir, anamuhalefet partisinin de yasa tasarısına destek vermesi gerekir” dediği öğrenildi.

Cemevleri’ne destek verme sözü veren Erdoğan’ın, “Yasal olarak şu anda cemevlerini ibadethane olarak tanımamız mümkün değil. Sizler Cemevi inşaatına başlarken ‘cemevi’ ibaresini mutlaka koydurun. O zaman belediyeler yardım edecektir, belediye başkanlarını bu konuda talimat vereceğim” dediği ifade edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde Karacaahmet Mezarlığı’nda Cemevi yapılması için destek verdiğini, ancak burada tarihi mezarların yıkıldığını anlattığı öğrenilen Erdoğan’ın, “Başka yerler göstermeme rağmen, bana türlü hakaretlerde bulundular” dediği ve Cemeviyle birlikte onlarca camii de yıktırdığını anlattığı kaydedildi.

Erdoğan ayrıca görüşmede, dört yıllık iktidarları döneminde Alevilere yönelik söylenen "Mum söndürüyorlar" lafını ortadan kaldırdıklarını da ifade ettiği kaydedildi.

ALEVİ ÖRGÜTLERİ: “BİZİ MUHATAP ALSIN”

Alevi örgütleri ise Erdoğan’ın Alevi dedeleriyle görüşmesine tepkili. “AKP Alevilerle gizli görüşme yerine, sorunları çözümü için Alevilerle doğrudan masaya oturmalıdır” diyen örgütlerin görüşleri şöyle:

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel:

“Bugüne kadar Alevileri yok sayan AKP hükümeti seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte birdenbire Alevileri hatırladı. Aleviler artık seçim yatırımlarına ve boş sözlere kulaklarını kapatmış durumdalar. AKP ve Diyanet İşleri Başkanlığı samimi ise yapılması gerekenler çok açıktır. AKP ve Diyanet İşleri Başkanlığı misyonerlik yapmaya son vermeli, inanç özgürlüğü kapsamında, öncelikle Alevileri kendilerine göre tarif etme ve belirleme sevdasından vazgeçmelidir. Çünkü, inanç özgürlüğü, bir başkasının inancına müdahale etmeyi baştan yasaklar.”

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker:

“AKP ve Diyanet, Alevilerin sorunlarının çözümünde adım atmak istiyorsa Alevi örgütlerinin temsilcileri orta yerdedir. AKP, Alevilerin sorunlarının çözümleri için ABF başta olmak üzere Alevi örgütleriyle kamuoyunun bilgisi dahilinde basına açık bir biçimde masaya oturmak zorundadır
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!