Erdoğan'a suikast girişimi davasına devam edildi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğana suikast girişimi davasına devam edildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2017 13:18

Marmaris’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişiminde bulunan tutuklu 44 kişinin yargılamasına Muğla’da devam edildi. 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada ilk olarak Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı MAK Timi Bölük Komutanı Taner Berber dinlendi.

Haberin Devamı

Berber savunmasında polis ifadesinde Gökhan Sönmezateş ile Ankara’da buluştuğunu anlattığını ancak ailesi ile tehdit edildiği için böyle bir kurgu yaptığını söyledi.

Berber, darbe teşebbüsü günü bomba ile meskun mahal ve kapı açma eğitimi aldıklarını da kabul etti. Ancak bunun suikast teşebbüsü ile ilgisi olmadığını söyleyerek “Gökhan General havaalanından geldikten sonra yanına gittim ve bana terör operasyonu yapılabileceğini, hedefin bir terör lideri olduğunu bir ekiple destek istenebileceğini söyledi. 12 kişilik bir ekip oluşturdum. Bunları mesai sonrası olduğu için birliğe çağırdım. Kuzu başçavuş ile Gökhan generalin yanına gittim. İstanbul’dan özel kuvvetlere bağlı bir ekibin geleceğini ve bizim de onların emniyetini almamızı istedi. Ben de Kuzu ile yanından ayrıldım. Personelimin yanına gittim. Telefonlarını arabalarına bırakmalarını istedim. Ben de öyle yaptım. Sonra da depoda buluşup, ben Gökhan generale olayın mahiyetini sordum. Terör operasyonu olduğunu söyledi. Bu bilgiyi ekibime verdim. Telefonları herkes kapattı, bıraktık. Ekibimi ‘toplayarak çatışmaya girmeyeceğiz. Ancak isteyen evine dönebilir’ dedim. Arkadaşlarım vatan millet sevgisiyle kabul etti. Bugünler için eğitim aldığı söylediler” dedi.

Haberin Devamı

"ÜSTLERİM BİLİYOR DİYE DÜŞÜNDÜĞÜM İÇİN HABER VERMEDİM"

22.30 gibi özel kuvvetler ekibinin piste geldiğini, yanına gidip gelenlerin karşılandığını ifade ederek, Şükrü Seymen’le karşılaştığını hiç silahları olmadığını belirtmesi üzerine de kendi silahlarından verdiğini söyledi. Bu sırada mahkeme başkanı bu tür operasyonları neden üstlerine haber vermediğini ve kendisinin amiri bir kişiden emir aldığını sorması üzerine Berber, şöyle yanıt verdi: “Kendisi genelkurmayda görevliydi. Bu nedenle de üssüme bunu bildirmedim. Ayrıca kendisi de o sırada üste bulunmuyordu, nerede olduğundan haberim yoktu. Ben biliyorsam üstlerimin de bildiğini böyle bir operasyondan bilgisi olabileceğini düşündüm.”

"SİLAHLARI NEDEN ZİMMETSİZ VERDİNİZ"

Mahkeme başkanının silahların zimmet karşılığı verip vermediğini ve bunun uygun olup sorunca Berber, “Zimmete kaydetmemiz lazımdı ama Sonuçta operasyona gidiyoruz. Bizden de malzeme isteniyor. Onların hiç malzemesi yoktu. Ayrıca orada böyle bir ortam olmadı. Silah verme yetkimiz yok ancak aciliyet varsa olabilir” cevabı verdi.

Haberin Devamı

Taner Berber savunmasına darbeden nasıl haberdar olduğunu da şöyle açıkladı: “Gökhan generalim depoda TSK’nın yönetime el koyduğunu, emirlerin genelkurmaydan alınacağını ve operasyonun da devam edeceğini açıkladı. “ Mahkeme başkanı bunun üzerine Berber’e, “Ülkede bu kadar karışıklık var. TSK yönetime el koymuş biz neden terör operasyonu yapıyoruz. Nasıl bir şey diye sormadınız” diye soru yöneltti. Berber, “Bunları soracak olmadı” yanıtını verdi.

EMİR KOMUTA ZİNCİRİ SEYMEN’DE

Gökhan Sönmezateş’in emir komuta zincirinin Şükrü Seymen’de olduğunu ve onun emirleri doğrultusunda hareket edeceğimi bildirmesi üzerine planlama yaptıklarını kaydetti. Berber özel kuvvetler için tedbir amaçlı 25 bin mermiyi yanlarına aldıklarını Taner Berber söyleyince mahkeme başkanı yine soru yöneltti:
“25 bin civarı mermi ve makineli tüfekleri neden aldınız?” Bu soruya da Berber, “Özel kuvvetler silahsız olduğu için ihtiyaç olabilir diye alındı. Sandıkta ne varsa olduğu gibi aldık. İlla kullanılacak diye alınmadı.”

Haberin Devamı

ANLADIĞIMDA İŞ İŞTEN GEÇMİŞTİ

Berber uzun süre pistte helikopter çalışır vaziyette bekledikten sonra nereden geldiği belli olmayan bir emirle 02.20 gibi havalandıklarını belirtti. Berber Marmaris’e indikten sonra sadece özel kuvvetler ekibinin emniyetini aldıklarını villaların olduğu alanın içine girmediklerini ekledi. Görevinin sadece ekibiyle özel kuvvetleri güvenliğe almak olduğunu kaydetti. Berber olan biteni ise geri çekildikleri sırada öğrendiğini şöyle anlattı:
“Yanımıza 3 kişinin geldiğini gördüm. Kimliklerini sordum. Bana polis kimliğini gösterdi. Bana polis kimliğini gösterince olayların çok farklı cereyan ettiğini anladım. Ama iş işten geçmişti.”

Haberin Devamı

Saldırı sonrası yaşanan çatışmalar ve kaçışlarını anlattı. Kimseyi öldürmek gibi bir kasıtları olmadığını ellerindeki silaha göre isteseler daha fazla zayiat verilebileceğini öne sürdü.

NEDEN ÖĞRENİNCE TESLİM OLMADIN?

Mahkeme Başkanı olayın gerçek yüzünü gördüğü halde neden teslim olmadığı sorusu yöneltince Berber, “Bunun iki nedeni var. Biri grup psikolojisi. Ayrı hareket etmek istemedim. İkincisi de teslim olduktan sonra polislerce birçok askerin öldürüldüğünü duydum. Ellerinden vurulduğunu parmaklarının koptuğunu gördüm. Bugün de orada o an teslim olmadığım için iyi yapmışım diyorum. Araziye çıktığım için de pişman değilim” yanıtını verdi. Mahkeme başkanının soruyu yinelemesi üzerine aslında daha sonra teslim olmayı, yatıştıktan sonra teslim olmak istediğini ekledi.

Haberin Devamı

TEK İMAM TANIRIM O DA CAMİ İMAMI

Mahkeme Başkanı savunması sırasında Berber’e FETÖ üyesi olup olmadığı, kimleri tanıdığı, tanıdığı imam olup olmadığı ile ilgili soruyu da şöyle yanıtladı:
“İddianamenin önemli kısmı FETÖ faaliyetinde bu darbe girişimim yapıldığı yönünde. Kamuoyunda da bu yönde mutabakat olduğu iddia ediliyor. Bizlerin de bu örgütün üyesi olduğumuz iddia ediliyor. Bizler askeri okuldan bu yana çeşitli araştırmalara tabi utulduk. Örgütle irtibatımız ilgimiz olsaydı ortaya çıkardı. Ben dahil hiçbirimizin örgütle alakası yok. Bu oluşumla ilgisi olmayacak birisi varsa arkamda duran gruptur. Bylock’un ne olduğunu emniyette öğrendim. Okullarına gitmedim bankalarının önünden dahi geçmedim. Vatanını seven Atatürk ilkelerine bağlı milliyetçi bir subayım. Örgütle bağım yok. Ben bir imam tanırım o da cami imamı. Onun dışında başka imam bilmem. Nedir ne iş yaparlar bu imamlar? Yapıyı tanımadığım için bilemem.”

NEDEN ÇİĞLİ ÜS SEÇİLDİ?

Mahkeme Başkanı savunmasının sonlarına doğru Berber’e şu soruyu yöneltti:
“Gökhan Sönmezateş Ankara’dan geliyor. Özel Kuvvetler İstanbul’dan geliyor. Marmaris’e yakın Aksaz gibi birçok birlik varken neden Çiğli üs olarak seçildi?

Berber bu soruya, “Askerliğin özü esası emirlere riayet etmektir. Ben de emirlere uydum. Bir de birliğime tecrübe olur diye düşündüm” cevabı verdi.

Öğleden sonra Paşa lakaplı Zekeriya Kuzu'nun savunmasını yapması bekleniyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!