Erdoğan Türkiye'yi karalayan yapımcılara dava açılmasını istedi

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan Türkiyeyi karalayan yapımcılara dava açılmasını istedi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2005 08:49

Erdoğan, Türkiye’yi radikal İslamcı ve işkenceci bir ülke gibi gösteren film yapımcılarına karşı gerekirse dava açılmasını istedi.

Haberin Devamı

Türkiye’yi radikal İslamcı ve işkenceci bir ülke gibi gösteren filmler Başbakan Erdoğan’ı kızdırdı. Diplomatik ve hukuki her yolun kullanılmasını, gerekirse bu filmlerle ilgili davalar açılmasını isteyen Erdoğan, ‘Bir yandan özür dileyip, bir daha gösterilmeyecek diyorlar, bir yandan da hálá göstermeye devam ediyorlar’ diye tepkisini gösterdi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, ABD’de yayınlanan film ve televizyon dizilerinde Türkiye’nin radikal İslamcı ve işkenceci bir ülke olarak tanıtılmasına sert tepki gösterdi. AKP’nin önceki günkü MKYK toplantısında, ABD’deki Türkiye’yi kötüleyen filmler gündeme geldi. Toplantıda söz alan bazı MKYK üyeleri, ABD’de çok izlenen bazı televizyon dizilerinde Türkiye’nin El-Kaide ile ilişkili radikal İslamcı bir ülke olarak gösterilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.

Bu dizilerde Türkiye’nin zina yapanların kafasının kesilerek cezalandırıldığı bir ülke gibi gösterildiğine de dikkat çekilirken, MKYK üyesi Ayşe Böhürler de, bu televizyon dizilerinin yanı sıra Türkiye’nin işkenceci bir ülke olarak tanıtıldığı ‘Geceyarısı Ekspresi’ filminin de yine zaman zaman yayınlandığını anımsattı. Böhürler, bu filmin özellikle bazı okullarda öğrencilere gösterildiğine de dikkat çekti.

Erdoğan da bu yayınlardan duyduğu rahatsızlığı dile getirirken, özellikle Gece Yarısı Ekspresi konusunda yayıncılarının Türkiye’den özür dileyip bir daha yayınlanmayacağını söylediklerini anımsattı. Erdoğan, ‘Bir yandan özür dileyip, bir daha gösterilmeyecek diyorlar, bir yandan da hala göstermeye devam ediyorlar’ tepkisini gösterdi.

Bu yayınlarla mücadele için diplomatik ve hukuki her yolun kullanılmasını da isteyen Erdoğan, ‘Ne gerekiyorsa yapalım. Gerekirse avukatlar tutup dava açma yoluna gidelim, ancak Türkiye’nin imajını haksız ve yanlış bir şekilde kötüleyen bu yayınlarla sonuna kadar etkin bir biçimde mücadele edelim’ dedi.

SÜREÇ BAŞLADI

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de, ABD’de yayınlanan Türkiye’yi kötülemeye yönelik filmlerle ilgili olarak Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nin gerekli diplomatik ve hukuki süreçleri başlattığını söyledi.

‘Avukatlar tutun’ diye talimat verdi

Başbakan Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek’e, bu yayınlara karşı, diplomatik ve hukuki her yolun sonuna kadar kullanılarak mücadele edilmesini istedi. Erdoğan, gerekirse ABD’de avukatlar tutulup dava açma yoluna gidilmesi talimatını da verdi.

BÜYÜKELÇİLİĞİN GİRİŞİMİ

Bu arada Adalet Bakanı Cemil Çiçek, “ABD'deki bazı dizilerde Türkiye aleyhtarı yayınlar yapılması konusunda ne diyeceksiniz, bir girişiminiz olacak mı” sorusunu yanıtlarken bakanlık olarak kendi yönlerinden bir çalışma yaptıklarını, alınabilecek hukuki tedbirler üzerinde durduklarını söyledi.
  
Dışişleri Bakanlığı'nın talimatıyla, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi'nin girişimi olduğunu, hukuki yönden yapılabilecek şeyleri araştırdıklarını anlatan Çiçek, “Ancak kabul etmek gerekir ki ABD liberal, demokratik bir ülkedir. Bir kısım filmler, yayınlar zaman zaman gösterime girmektedir. Bunun başkaca örnekleri var” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!