Erdoğan’ın avukatına İngiltere'den büyük onur

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan’ın avukatına İngiltereden büyük onur
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2012 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Emma Edhem’e, Londra’ya yaptığı yatırım ve başarılı girişimlerinden dolayı ‘Freeman of The City of London tarafından Türkiye’de ‘Fahri Hemşehrilik ve Dokunulmazlık Beratı’ olarak bilinen ’Freeman Onur Ödülü’ verildi.

Haberin Devamı

İngiliz Kraliyet geleneğine sıkı bağlı İngilizler için oldukça anlamlı olan ‘Freeman’ unvanına sahip olan Avukat Emma Edhem, İngiltere’de 1200’lü yıllardan bu yana dağıtılan ve Lordlar ile toprak sahipleri dışında kalanlar arasından seçilen kişilere layık görülen ‘Freeman’ unvanına hak kazanan 4’üncü Türk vatandaşı oldu.

TÜRK KADININA ‘DOKUNULMAZLIK BERATI’

Emma Edhem’e ödülü başkentin St Paul’s semtindeki tarihi Guildhall’da düzenlenen törenle verildi. Törene Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, City of London Belediye Encümeni John Fletcher, Türk-İngiliz Gazeteciler Birliği Başkanı Alpaslan Düven’in yanı sıra Emma Edhem’in eşi Riaan Hodgson ve aile dostları katıldı.

FREEMEN DEKLARASYONU İMZALADI

Emma Edhem, Freemen Payesi’ni almadan önce, hazırlanmış olan; "Egemen Kraliçemiz İkinci Elizabeth’e karşı iyi ve dürüst olacağıma, bu şehrin Belediye Başkanı’na itaat edeceğime, oy hakkı ve geleneklerini muhafaza edeceğime, şehre ve ve kraliçeye gelebilecek herhangi bir tehdidi kendime gibi kabul edeceğime. Kraliçeye karşı herhangi bir birleşime veya komploya dahil olmayacağıma ve bu gibi durumlarda Belediye Başkanı’nı uyaracağıma veya kendi gücüm dahilinde engel olacağıma ve şehrin tüm kural ve kaidelerine uyacağıma söz veririm" yazılı deklarasyonu imzaladı. İngiliz geleneklerine göre gerçekleştirilen töreni Türk basınından sadece DHA görüntüledi.

Haberin Devamı

"EN GENÇ FREEMAN"

Ödülünü City of London Temsilcisi Murray Craig’in elinden alan Edhem’in oldukça heyecanlı olduğu gözlendi. Emma Edhem’in bugüne kadar ‘Freeman Onur Ödülü’ verilen en genç ödül sahibi olduğu belirtildi.

İLK TEBRİK BÜYÜKELÇİ ÇEVİKÖZ'DEN

‘Freeman of The City of London tarafından "Freeman Onur Ödülü" verilen Edhem’i kutlayan ilk Türk yetkili olan Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Edhem’in Türk ve İngiliz toplumlarına katkılarından övgüyle söz etti.

EDHEM: BU TÜRK KADINININ BAŞARISI

Türk-İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası’nda (Turkish-British Chamber of Commerce and Industry -TBCCI) geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen yönetim kurulu başkanlık seçimlerini kazanarak ilk kadın başkan seçilen Avukat Emma Edhem, aynı zamanda Türk-İngiliz Hukukçular Birliği Başkanı ve Türk-İngiliz Gazeteciler Birliği’nin de hukuk danışmanlığı görevini yürütüyor.

Haberin Devamı

Kadınların toplumsal yaşama katkısının büyük olduğunu vurgulayan Edhem, " Benim için çok anlamlı bir ödül. Bu ödülü bütün Türk kadınlarına hediye ediyorum. Bu Türk kadınının başarısıdır” dedi.

PRENSES DIANA DA LAYIK GÖRÜLDÜ

Prenses Diana’dan Nelson Mandela’ya, Florence Nightingale’den Winston Churchill’e tarihe mal olmuş isimlerin layık görüldüğü unvana hak kazanan Emma Edhem, Türk ve İngiliz toplumlarının yakından tanıdığı bir isim. Ülkenin önde gelen gazete ve dergilerinde hakkında bir çok haber ve makale bulunuyor.

FREEMAN ONUR ÖDÜLÜ

Türkiye’de ‘Fahri Hemşehrilik ve Dokunulmazlık Beratı’ olarak bilinen "Freeman Onur Ödülü" bir bölgeye yaptığı yatırım ve başarılı girişimleriyle o bölge yönetimi tarafından onore edilmenin benzeri bir müessese olarak biliniyor.

Haberin Devamı

İngiltere’de uzun bir tarihi geçmişi olan Freeman Payesi, "Freedom of The City London" tarafından veriliyor. Paye verilirken görkemli bir tören düzenleniyor. Freedom müessessesi eski dönemlerde Londra’nın yerlilerine ve soylularına köprü, geçit gibi şehrin imkanlarından ücretsiz olarak yararlanma, şehir içerisinde kılıçla dolaşma ve hatta asılırken ipek ip tercih etme ile şehirde tutuklama korkusu olmadan dolaşma gibi imkanlar tanıyan paye, birtakım değişikliklere uğrayarak günümüze kadar geldi. Şimdilerde Londra’da faaliyet gösteren ve şehre herhangi bir şekilde hizmet veren kişilere sunulan Freeman Payesi tarihi Chamberlains Court’ta düzenlenen törenle sahibini buluyor.

Haberin Devamı

FREEMEN PAYESİ VERİLEN ÜNLÜLER

’Honoraray Freedom’ olarak adlandırılan ve özel kişilere sunulan paye bugüne kadar Nelson, Wellington, Disraili, General Booth, Margaret Thatcher, Florence Nightingale, Kitchener, Baden Bowel, Winston Churchill, Nelson Mandela ve Kraliyet ailesinin birçok ferdine verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!