Erciyes Üniversitesi'nde Ermeni konferansı

Güncelleme Tarihi:

Erciyes Üniversitesinde Ermeni konferansı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2005 13:32

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, “850 yıl Türklerle kardeşçe yaşayan Ermeniler, emperyalist güçlerin Anadolu topraklarındaki emelleri nedeniyle bize düşman edildi” dedi.

Haberin Devamı

Çömez, Erciyes Üniversitesi'nde düzenlenen “Ermeni Sorunu” konulu konferansta yaptığı konuşmada, Ermenilerin Türklerle tanışmasının Malazgirt Savaşı'na kadar dayandığını, Selçuklu ve Osmanlı döneminde Ermenilerle ve Türklerin kardeşçe yaşadığını söyledi.


Ermenilerin Osmanlı döneminde önemli sosyal statü ve haklara sahip olduğunu, devlet yönetiminde bile aktif görevler üstlendiğini anlatan Çömez, Osmanlı Devleti'nin zayıflaması ile birlikte artan misyonerlik çalışmaları sonucunda Ermenilerin de diğer etnik gruplar gibi bölünme çalışmalarını hızlandırdıklarını kaydetti.
Osmanlı Devleti'nin Ermenilerin başlattığı isyanların önüne geçemediği için tehcir kararı almak zorunda kaldığını vurgulayan Çömez, şöyle konuştu: “850 yıl Türklerle kardeşçe yaşayan Ermeniler, emperyalist güçlerin Anadolu topraklarındaki emelleri nedeniyle bize düşman edildi. Ruslar ve İngilizler, Anadolu topraklarında gözleri olduğu için Ermenileri kullanmak istediler. O dönemde imzalanan Berlin Anlaşması'nda Ermeniler dahil edilerek bazı reformlar yapılması konusunda şimdi AB sürecindekine benzer dayatmalar yapıldı. Ermeni isyanları önlenemez boyuta gelince zaten savaş durumunda olan Osmanlı Devleti, bölünmeyi engellemek için tehcir kararı almak zorunda kaldı. Tehcir uygulanırken de iddia edildiği gibi hiçbir zaman soykırım yaşanmadı.”

Haberin Devamı


Ermenilerin, isyanlar süresince Genelkurmay Başkanlığı arşivlerine göre 530 bin Türk'ü öldürdüklerini kaydeden Çömez, tehcir sırasında 60-70 bin civarında Ermeni'nin kötü koşullar nedeniyle öldüğünü, aynı dönemde hastalıklar nedeniyle 402 bin Osmanlı askerinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

Sözde Ermeni soykırımına ilişkin hiçbir resmi belge bulunamamasına rağmen Anadolu topraklarında gözü olan emperyalist güçlerin Ermeni sorununu sürekli sıcak tutmaya çalıştığını vurgulayan Çömez, şunları söyledi:
“Günümüzde bazı sözde aydınlar, önce popüler hale sonra sözde Ermeni soykırımının sözcüsü haline getiriliyor. Ermeni birlikteliğinin bozulmaması için dünyanın birçok ülkesinin parlamentosunda kararlar alınıyor. Bu konu sürekli sıcak tutularak Türkiye'den toprak ve tazminat istenmesi amaçlanıyor. Ancak Türkiye hiçbir zaman bu safsatalara alet olmayacaktır. Her zaman tarihi gerçeklerle yüzleşerek topraklarımız üzerinde oynanan oyunlara izin vermeyeceğiz.” 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!