Engelli vatandaşın engelinden yüzde 22 tasarruf yaptılar

Güncelleme Tarihi:

Engelli vatandaşın engelinden yüzde 22 tasarruf yaptılar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2007 00:00

Geçirdiği kaza sonucu sol ayağını kaybeden Sezai Arslan’a verilen yüzde 60’lık engelli raporu, geçen yıl yürürlüğe giren "tasarruf yönetmeliği"yle yüzde 38’e indirildi.

Protezini yenilemek amacıyla yeniden heyet raporu istenen Arslan, engellilik oranı düşürüldüğünden protezsiz kaldı.

Samsunlu Sezai Arslan, 1999 yılında henüz 16 yaşındayken ağabeyiyle birlikte ava gitti. Arslan, ağabeyinin tüfeğinin kazayla ateş alması sonucu bacağından yaralandı. Arslan’ın kangren olan sol bacağı ameliyatla kesildi. 2001 yılında Samsun Devlet Hastanesi’nde heyete girerek, yüzde 60 engelli olduğunu gösteren rapor alan Arslan, bu sayede bir protez bacak sahibi oldu.

Bu süre içinde basketbol oyanayan ve Özürlüler Basketbol Birinci Ligi’ne kadar yükselme başarısı gösteren Arslan’ın protezi, geçtiğimiz aylarda kırıldı. Protezini yenilemek isteyen gençten son 6 aylık sağlık raporu istendi. Protez için 1250 YTL’yi denkleştirmeyen Arslan, yeniden Samsun Devlet Hastanesi’nde heyete girdi. Ancak Arslan heyetin kendisine verdiği yanıtla şoke oldu. Arslan’ın yüzde 60’lık engelli raporu, tasarruf amacıyla yürürlüğe sokulan yeni yönetmelik kapsamında yüzde 38’e düşürüldü. Bacağı yüzde 22 büyümese de engellilik oranı yüzde 22 düşürülen Arslan, protezsiz kaldı. "Sanki bacağımı suladım büyüdü" diyerek yaşadığı duruma gülen Arslan, şunları söyledi:

"Bacağım büyümedi, değişen hiçbir şey yok. Nasıl olur da özürlülük raporumu yüzde 22 düşürürler anlayamıyorum. Yönetmelikler gereği özürlülük haklarından yararlanmam için yüzde 40 raporu almam gerekiyor. Tek bacağım olmadığı halde yüzde 2’lik bir oranla raporu alamıyorum" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!