Enerjinin ilacı yeraltında

Güncelleme Tarihi:

Enerjinin ilacı yeraltında
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Jeotermal enerji potansiyeli bakımından dünyada 7. ülke olan Türkiye'nin, bu kaynakların yüzde 90'ını ısınma amacıyla kullanabileceği belirtildi.

Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Arş. Gör. Serdar Yıldırım ve Niyazi Bilim tarafından hazırlanan '2000 Yılında Enerji' başlıklı raporda, Türkiye'deki enerji kaynaklarına yer verildi.

Dünya petrol rezervlerinin 43, doğalgazın 66.4 yıl sonra tükeneceğine dikkat çekilen raporda, "Türkiye'deki petrol ve doğalgaz rezervleri ise mevcut tüketimimizi sadece 2 yıl karşılayabilir" denildi.

Günümüzde jeotermal enerjinin, dünya enerji sektöründe binde 2'lik bir paya sahip olduğu hatırlatılan raporda, Türkiye'nin 20 milyon kwh/yıl jetormal enerji potansiyeli ile dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer aldığı ve bunun yüzde 90'nın ısıtmada kullanılabilecek özellikte olduğu kaydedildi.

Türkiye su zengini

Türkiye'nin en zengin enerji kaynağının 'su' olduğu vurgulanan raporda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Dünya hidrolik enerji kaynağı sıralamasında ön sıralarda yer alan Türkiye, Avrupa'da ise Norveç ve Rusya'dan sonra gelmektedir. Ancak bu kaynağın sadece yüzde 28-30'u değerlendiriliyor. Ülkemizin nükleer enerji kaynakları ise; uranyum 6 bin 800 ton, toryum 380 bin tondur. Dünya toryum rezervlerinin yüzde 54'ünü elinde bulunduran Türkiye, henüz bunları ticari hale getirememiştir." Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjisi potansiyeli açısından 'ideal' bir ülke olduğu ifade edildi.

Türkiye'nin güneşleme süresinin 2640 saat ve yıllık ortalama güneş enerjisinin 3.6 kwh/metrekare olarak hesaplandığı kaydedilen raporda, "Dünyada ve ülkemizdeki uygulamalar daha çok konutlara sıcak su teminedilmesi yönündedir. Yılda yeryüzüne gelen güneş enerjisi miktarı, kömür rezervlerinin 50, petrol rezervlerinin 800 katıdır" denildi.

Raporda, Türkiye'de ortalama rüzgar hızının 2.5 metre/saniye ve rüzgar gücü yoğunluğunun 24 w/m olduğu belirtilerek, ancak ülkemizde bu enerji kaynağından su pompaları dışında yararlanılmadığı aktarıldı.

Dünya enerji ihtiyacının yüzde 12'sinin, çöp bileşiminin bio-kimyasal bozulması sonucu oluşan atık gazlardan elektrik elde edilmesiyle karşılandığı vurgulanan raporda, "Ülkemizde biyogaz potansiyeli 2.8-3.9 milyar metreküp/yıl olarak hesaplanmıştır. Bunun petrol eşdeğeri 1.4-2 milyon ton/yıldır" görüşüne yer verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!