Enerji şirketlerinin son kurnazlığı

Güncelleme Tarihi:

Enerji şirketlerinin son kurnazlığı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2011 10:45

Guardian’ın yaptığı araştırma, İngiltere’nin en büyük enerji şirketlerinden üçünün, çevreci aktivistleri gizlice takip ettirip, haklarında bilgi toplattığını ortaya çıkardı. Bu şirketler, enerji devi E.ON, İngiltere’nin ikinci en büyük kömür üreticisi Scottish Resources Group ve Scottish Power olarak gösterildi.

Haberin Devamı

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor    

 

Guardian, ele geçirdiği belgelerde, bu şirketlerin özel bir güvenlik firmasına aktivistler için casusluk yapması için ödeme yaptığını tespit etti. Belgelere göre, güvenlik şirketi, aktivistlerin e-posta hesaplarına girerek, planladıkları eylemleri öğrendi ve bu bilgileri enerji devlerine aktardı.

 

Söz konusu şirketin Başkanı Rebbecca Todd’un, aynı zamanda bir ajana çevreci eylemlere katılıp aktivistlerin arasına nasıl karışacağını anlattığı da ifade edildi.

 

Ortaya çıkan bulgular, aktivistlerin arasında özel güvenlik şirketlerine bağlı casusların, sivil polislerden çok daha fazla olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

 

İngiltere’de geçtiğimiz ay, dört polisin protesto eylemlerinde yer aldığının ortaya çıkması aktivistler arasında tepkiye neden olmuş ve bu polislerin eylemlerini araştırmak için soruşturma başlatılmıştı.

 

AKTİVİSTLERİN ARASINA SIZDILAR

Guardian’ın elde ettiği son bilgiler ise şirket casuslarının e-posta listelerindeki aktivistler gibi eylemlere katıldıkları ve yıllarca protesto gruplarının arasına sızdıklarını gösterdi.

 

Enerjiden silah üreticilerine kadar her türlü alanda faaliyet gösteren çok uluslu şirketler, şirket casusları kiralayarak, aktivistlerin kendilerine karşı cephe almasını veya tesislerine girmelerini önlemeyi amaçlıyor.

 

Todd’un sahibi olduğu ve misyonunu  “iş riski yönetimi” olarak tanımlayan Vericola şirketi müşterilerine “muhtemel tehditlerden” koruma hizmeti veriyor. Ele geçen bilgiler, şirketin son üç senede G20 protestolarını düzenleyen örgütlerden, diğer protestoları düzenleyen örgütlerin e-mail listelerine farklı isimlerle kayıt yaptırdığını gösterdi.

Haberin Devamı

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!