'En yakın müttefikimiz Çin'

Güncelleme Tarihi:

En yakın müttefikimiz Çin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2011 12:24

Resmi temaslarda bulunmak ve Pakistan ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin 60. yılını kutlamak amacıyla Pekin'de bulunan Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Çin Başbakanı Ven Ciabao ile ekonomik, ticari, sağlık, enerji ve savunma konularda bir dizi anlaşma imzaladı.

Haberin Devamı

Pakistan resmi ajansı APP'nin haberine göre, Gilani ve Ciabao, iki ülke arasındaki 9 milyar dolar olan ticaret hacmini 15 milyar dolara çıkarma konusunda anlaştı.

İki ülke arasında, 50 adet JF-Thunder-17 savaş uçağının birlikte üretilmesi, Pakistan Merkez Bankası'nın Pekin'de şube açması, Pakistanlı katarakt hastalarının Çin'de tedavi edilmesi, serbest ticarette kolaylıklar sağlanması ve Çin'in Pakistan'daki altın ve bakır madenlerinin lisanslarının 2017'ye kadar uzatılması gibi konularda bir dizi anlaşmalar imzalandı.

İmza töreni sonrası gazetecilere konuşan Gilani, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 60. yılını kutladıklarını belirterek, en yakın ve iyi müttefikleri Çin ile her alanda işbirliğini arttırmak istediklerini söyledi.

Pakistan ile Çin arasında stratejik ortaklığın önemine değinen Gilani, Çinli mevkidaşıyla bölgesel barışın sağlanması için işbirliğinin güçlenerek devam etmesi konusunda görüş birliğinde olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Gazetecilerin, Amerika'nın İslamabad yönetiminden Kuzey Veziristan'da Taliban'a yönelik acil operasyon isteğini hatırlatması üzerine Gilani, bu konuda kimseden emir almadıklarını, hükümet ile ordunun birlikte istişare ederek Kuzey Veziristan operasyonuna karar vereceklerini kaydetti.

Gilani'nin Çin ziyaretine Pakistan Savunma Bakanı Ahmet Muhtar, Adalet Bakanı Mevla Bahs Handio, çok sayıda senatör ve milletvekili katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!