En örgütlü ilçe

Güncelleme Tarihi:

En örgütlü ilçe
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin en büyük ilçesi Kadıköy'de tamı tamına 865 dernek var

Kadıköy Belediyesi Sağlık ve Sosyal Dayanışma Vakfı KASTAV'ın bünyesinde kurulan Kadıköy Sivil Toplum Kuruluşları Sekreteryası'nın yaptığı çalışmalar ortaya çıkardı ki ilçede kurulmuş olan derneklerin sayısı tam tamına 865. Vakıf, sendika, dernek şubesi gibi kuruluşlar da dikkate alındığında toplam sayı bini aşıyor.

Her ne kadar adında ‘‘köy’’ de olsa, Kadıköy Türkiye'nin en büyük, en kentli ilçesi. Ayrıca nüfusunun eğitim düzeyi en yüksek olan ilçelerden biri. Böyle bir ilçede yurttaşlık bilinci ve sivil örgütlenme de diğerlerine göre farklı olacak tabii. Nitekim Kadıköy Belediyesi Sağlık ve Sosyal Dayanışma Vakfı KASTAV'ın bünyesinde kurulan Kadıköy Sivil Toplum Kuruluşları Sekreteryası'nın yaptığı çalışmalar ortaya çıkardı ki ilçede kurulmuş olan derneklerin sayısı tam tamına 865... Yani Kadıköy aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarının Türkiye'de en yoğun olduğu ilçe.

Ne yapıyorlar?

Üstelik bu sadece derneklerin sayısı. Vakıf, sendika, dernek şubesi gibi kuruluşlar da dikkate alındığında toplam sayı bini aşıyor. Yerel Kadıköylü gazetesi onları ‘‘sakin güç’’ olarak tanımlıyor. Ve nüfusunun entelektüel yapısı ve sosyal girişimlere açık niteliği, Kadıköy'ün daha pek çok sivil toplum kuruluşuna kucak açacağını gösteriyor.

Kadıköy Sivil Toplum Kuruluşları Sekreteryası, sayısını 865 olarak belirlediği dernekleri konularına göre 11 gruba ayırmış. Buna göre; yöresel dernekler, yani İstanbul'a sonradan gelip, geldikleri bölgeden insanlarla biraraya gelenlerin dernekleri 201 tane; yüzde 22'lik bir paya sahipler Kadıköy'de. Ardından sosyal konulu dernekler geliyor; onların sayısı da 156 ve yüzde 17'lik bir oranı kaplıyor. Sayısı 147 olan mesleki derneklerin oranı yüzde 16. Eğitimle ilgili derneklerin sayısı ise 110, yani sivil toplum örgütleri içinde yüzde 13 oranında temsil ediliyorlar. Kadıköy'de ayrıca sporla ilgili 68 ve dini 64 dernek var. Konusu kültür sanat olan dernek sayısı ise 35, onların yüzdedeki oranları sadece 4. Mezunların kurduğu dernekler 33 adetle hemen arkasından geliyor. Semt ve çevre derneklerinin sayısı 26. Onları da 24 adetle emekli, 20 adetle sağlıkla ilgili dernekler izliyor.

Tabii bütün bu derneklerin ne kadarının faaliyette olduğu; ne kadarının gerçek amacına hizmet ettiği kesinlik kazanmış değil. Ve birbirleri arasında bir koordinasyon olup olmadığı, olmasının istenip istenmediği de tam bilinmiyor. İşte bu yüzden kurulmuş Kadıköy Sivil Toplum Kuruluşları Sekreteryası...

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, 19 Aralık 1998'de Caferağa Çağdaş Eğitim Kültür Merkezi'nin açılışında yaptığı konuşmada, ‘‘farklı’’ belediyecilik anlayışlarını şöyle ortaya koymuştu: Sivil toplum kuruluşları ile diyalog kurmak! Kendisi, Kadıköylü'nün kentsel ihtiyaçlarının karşılanmasında, sivil toplum örgütlerinin önemli bir rol üstlendiğini düşünüyor. Bu yaklaşımdan hareketle de 170 kişilik toplantı salonu, sergi salonu, el sanatları ve iş atölyelerine sahip Caferağa Kültür Merkezi'nin yönetiminde sivil toplum örgütlerinin söz sahibi olmasını istiyor.

O bu dileğini açıklarken, KASTAV'ın Genel Sekreteri İnal Aydınoğlu Kadıköy Kültür Dostları Derneği gibi aktif olan kimi kuruluşları aramış, 200'e yakın STK yetkilisi KASTAV'ın evsahipliğinde ilk toplantısını çoktan yapmış bile... Amaç, Kadıköy sevgisini ve Kadıköylülük bilincini geliştirmek, Kadıköy STK'larının amaçları doğrultusundaki çalışmalarına destek sağlamak, onlar arasında ileşitim kurmak. Sekreterya bu amaçla oluşturulmuş.

Kadıköylü'nün gazetesi

Sekreterya önce Kadıköy'deki tüm sivil toplum kuruluşlarının envanterinin çıkarılmasına girişmiş. Sonra dernek çalışanlarının genellikle amatörlerden oluştuğu düşünülerek yönetim konusunda eğitim seminerlerine başlanmış. Ayda bir gerçekleştirilen panel-seminerler, program, dernek yöneticileri, vakıf yöneticileri ve apartman yöneticileri için ayrı ayrı düzenleniyor. KASTAV'ın haber bülteni, aylık ‘‘Kadıköylü’’ gazetesine dönüşmüş; sayfa sayısı dörtten 16'ya çıkarılmış, mizampajı değişip, yenilenmiş. Sayfalarını sivil örgütlerine açan gazete, onların duyurularını, haberlerini yayımlanmaya başlamış. Kadıköy Belediyesi'nin elinde bulunan Caddebostan Kültür Merkezi, Caferağa Kadıköylüler Evi, Kadıköy Evlendirme Dairesi gibi mekánlar, olanaklar ölçüsünde STK'ların yararına açılmış.

Denetim şart!

Belediye Başkanı Selami Öztürk'e göre, demokratik oluşumda yalnızca siyasi partiler yetmiyor, sivil örgütlere yol açmak gerek. Eğer yönetici kentli tarafından denetlenmiyorsa, istemese de hata yapar. Denetlenen yönetici ise duyarlılık karşısında projelerini gözden geçirir. Bu yüzden yöneticiler sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmak zorundadır’’ diyor.

Kadıköy Sivil Toplum Kuruluşları Sekreteryası şu günlerde kendi içindeki yeniden örgütlenmesini tamamlamak üzere ve henüz kopuk olan dernekler arası iletişimi tamamen kurmaya uğraşıyor. Eğitim çalışmaları, mali ve idari konularda danışmanlık yapmayı sürdürüyor. Dergi, radyo ve TV kuşağı çalışmalarıyla iletişimi arttırmayı düşünüyor. Kadıköy'ün derneklerinden de olumlu tepkiler alıyorlar. Gazete artık on bin basılıyor ve hemen tükeniyor.

Sekretarya aşağıdan yukarıya doğru, isteyen Kadıköylü'nün katılabileceği bir örgütlenme içinde. İrtibat kurmak isteyen Kadıköylüler (0216) 345 02 70 ve 337 86 11 numaralı telefonlardan Şeyda Öztürk'ü arayabilirler.

Kadıköy’ün Dernekleri ne yapıyor?

FAALİYET ALANIADEDİYÜZDE
Yöresel20122
Sosyal15617
Mesleki14716
Eğitim11013
Spor698
Dini648
Kültür sanat354
Mezunlar334
Semt-çevre263
Emekli243
Sağlık202
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!