En kutsal hırka

Güncelleme Tarihi:

En kutsal hırka
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Ramazan'ın ilk cuması nedeniyle dün binlerce Müslüman, Hz. Muhammed'in hırkası ve sakalından bir kılın sergilendiği Fatih'teki Hırka-i Şerif Camii'ne koştu. Kadın erkek, yaşlı genç, binlerce Müslüman, bu ziyaret sırasında hem kutsal emanetleri gördü, hem de dua etti. Fatih Kayamakamı Yaşar Yağcı, Fatih Belediye Başkanı Eşref Albayrak, Fatih Müftüsü Ahmet Önal ile Hz. Muhammed'in hırkasını hediye ettiği Veysel Karani'nin sülalesinden olan Nuriye Köprülü'nün de bulunduğu bir heyet, kilitli kapıyı açarak, kutsal emaneti özel kürsünün üzerine koydu. Çeşitli camilerden gelen hocaların okuduğu duaların ardından, Fatih Camii İhali Grubu'nu oluşturan hocalar, Kuran-ı Kerim, dua ve hadisler okuyup, ilahiler söylediler. Daha sonra ziyarete açılan Hırka-i Şerif'i görmek için camide toplanan vatandaşlar tek sıra halinde girerek kutsal emanetin önünden geçti, dualar okudu, dilekler de bulundu. Ramazanın en mübarek gecesi olarak bilinen 22 Aralık Kadir gecesi sahur vaktine kadar ziyarete açık kalacak olan kutsal emanetleri böylece daha ilk günden binlerce kişi ziyaret etmiş oldu.

İlk cuma

RAMAZAN'ın ilk Cuma gününde camiler doldu taştı. İstanbul'da Eyüp Sultan Camii'nde mahşeri kalabalık yaşandı. Camiye ve avlusuna sığmayan cemaat, dışarı taşarak, soğuk betonların üzerinde namaz kıldı. Namaz öncesinde bazı kadınlar cami avlusunda, gerçekleşen adakları için kesme şeker dağıttılar. İlk Cuma namazı Sultanahmet, Süleymaniye ve Fatih camilerinde de kalabalık bir cemaatle kılındı. Camilerde dün toplanan bağış miktarları da her cumaya oranla yüksek oldu.

Hırka-i Şerif nedir?

Hazreti Muhammed'in üzerinden çıkararak, Veysel Karani'ye verilmesini vasiyet ettiği kutsal hırka, 8 parçadan oluşuyor. Bol kolları bulunan, 1 metre 20 santim boyundaki bej rengi hırka, genç develerin boğazlarının altındaki ince tüylerden yapılan yünden örülmüş. Hırka, asıl adı Üveysi el-Karani olan Yemenli Veysel Karani’ye Hz Muhammed tarafından vasiyetle verilmiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!