En iyi öğrencileriniz bizde okusun istiyoruz

Güncelleme Tarihi:

En iyi öğrencileriniz bizde okusun istiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2011 00:00

Senatörlerin, mucitlerin, ünlü işadamlarının, kraliyet ailesi mensuplarının, Pulitzer kazanmış gazetecilerin, Oscar kazanmış sinemacıların mezun olduğu Amerikan Brown Üniversitesi, gözünü Türkiye’ye dikti. Türk öğrenci sayısının yanı sıra Türk üniversiteleriyle yaptığı işbirliğini de artırmayı amaçlıyor. Kurumun şu anda Koç, Boğaziçi, Sabancı ve Bahçeşehir üniversiteleriyle yürüttüğü projeler var. Rektör Yardımcısı Matthew Gutmann İstanbul ziyareti sırasında anlattı.

Haberin Devamı

- Brown Üniversitesi neden Türkiye ile bu kadar ilgileniyor?
- Çünkü Türkiye politik, kültürel, ekonomik anlamda geleceğin ülkesi. Şu anda zaten bölge ve dünya için çok önemli bir ülke ve önemi giderek artıyor. Türkiye’de bir şey oldu mu, New York Times gazetesinin birinci sayfasında yer buluyor. Mesela son seçimler... ABD’de her gün gazete sayfalarından takip ediyoruz. ABD’nin aksine ekonomik olarak da gayet iyi gidiyorsunuz.
- Burada kampus açmayı düşünüyor musunuz?
- Hayır. Brown’un başka ülkelerde kampus açmak gibi bir politikası yok. Ancak öğrencilerimiz buraya gelip araştırmalar yapsın, sizinkiler bize gelsin, aramızdaki bağ daha da kuvvetlensin diye çalışıyoruz. Tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin de en iyi öğrencileri bizde okusun istiyoruz. Türkçe Çalışmaları Programı kurup Türkiye hakkında eğitim veren bir fakülte daha açacağız.
- Burada ‘head hunting-beyin avcılığı’ yapıyorsunuz yani...
- Evet, yapıyoruz.
- Şu anda Brown’da kaç Türk öğrenci var?
- Lisans ve lisansüstü olmak üzere toplam 56.
- 6 bin küsur öğrenci arasında bu çok küçük bir rakam...
- Evet öyle, yeteri kadar başvuru almıyoruz sizden.    Zaten Brown’a girmeye hak kazanmak da zor. Başvuranların yüzde 9’dan azı kabul ediliyor. Çin, Brezilya, Güney Afrika, Meksika ve Hindistan, Türkiye ile birlikte önem verdiğimiz diğer ülkeler. O yüzden ziyaretlerimiz sırasında perspektif sahibi öğrencilerle görüşmeler yapıyoruz. Lisans öğrencilerine yönelik çalışan bir ekibimiz var, sık sık Türkiye’ye geliyorlar. Türkiye’den başvuru sayısını artırmaya çalışıyoruz.
- Başvuru azlığının bir sebebi de finansal problemler olabilir...
- Türkiye dahil, ABD dışından gelen öğrencilerin yüzde 30’dan fazlası burslu okuyor. Elbette parası olan çocuklar daha fazla şansa sahip ama biz parası olsun olmasın Brown’da görmek istediğimiz her öğrenciyi kabul ederiz.
- Türk öğrencilerinizi akademik açıdan nasıl değerlendirirsiniz?
- Çok iyiler. Ne yaptıklarını biliyorlar, ciddiler. Onlara sahip olduğumuz için şanslıyız.
- Ağırlıklı olarak tercih ettikleri bölümler, alanlar var mı?
- Brown’da okuyan öğrencilerin yarısı fen bilimleri ve mühendislik bölümlerini tercih ediyor. Diğer yarısıysa sosyal bilimlerde okuyor. Ama bu, küresel bir tercih. Türk öğrencilerin belirli tercihleri olduğunu düşünmüyorum.

Haberin Devamı

YENİ BİR BAŞLANGIÇ İNİSİYATİFİ

Haberin Devamı

ABD Başkanı Barack Obama, 2009’da Kahire’de yaptığı konuşmasında ‘yeni bir başlangıç’tan bahsetti. ABD ile Müslüman ülkeler arasındaki ilişkilerde yeni bir başlangıçtı bu. Konuşmadan ilham alınarak özel bir inisiyatif oluşturuldu. Brown Üniversitesi, bu oluşumda yer alan tek Amerikan üniversitesi. Türkiye’den Koç Üniversitesi ile bu kapsamda ortak bir proje yürütüyorlar. Adı, Heritage as Bridge. Kültürel miras üzerinden ABD ile Türkiye arasında iletişim ve ortaklık yaratmayı amaçlıyor. Arkeolojik alanları kapsıyor.

BROWN’UN 5 YILLIK TÜRKİYE PLANI

- Dil bilimleri bölümünü geliştirip Türkiye hakkında eğitim verecek akademisyenler işe alacağız.
- Brown’dan Türkiye’ye araştırma için gelen öğrencilerin ve Türkiye’den Brown’a gidecek öğrencilerin sayısını artıracağız.
- Lisans öğrencileri şirketlerde veya müzelerde staj yapmak için yazın Türkiye’ye gelecek.
- Türkiye’de devam eden akademik projelerimizin sayısını artıracağız.
- Yeni Bir Başlangıç İnisiyatifi’nin Türkiye’de etkinliğini sağlayacağız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!