En iyi ilçe Çankaya en kötü ilçe Pervari

Güncelleme Tarihi:

En iyi ilçe Çankaya en kötü ilçe Pervari
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2008 00:00

Türkiye’nin 923 ilçesi tek tek incelendi, okula gitmek için en iyi ilçenin Ankara’da Çankaya, en kötü ilçenin de Siirt’te Pervari olduğu ortaya çıktı. TÜBİTAK tarafından desteklenen araştırmaya göre, Atkaracalar (Çankırı) ve Bozcaada (Çanakkale), İstanbul’un Beşiktaş, Şişli gibi gelişmiş ilçelerini bile geride bıraktı. Başka şaşırtıcı sonuçlar da vardı.

Örneğin Tunceli’nin Pülümür ilçesi, en iyi 10 listesine girdi. İlçeleri 25 göstergeye göre inceleyen araştırmacılar bunu o bölgedeki öğrenci sayısının azlığına bağlıyor.

NECLA-İLHAN İPEKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU

En iyi ilçeden bir örnek


1958’de açılan Çankaya’da GOP Necla-İlhan İpekçi İlköğretim Okulu, 2002’de okulun öğretmenlerinden Necla İpekçi’nin katkısıyla yıkılarak 38 günde yeniden inşa edildi. Müdür Şerafettin Fidanay’ın verdiği bilgiye göre, okulda 2 bilgisayar laboratuvarı, her sınıfta projeksiyon ve bilgisayar, kapalı devre televizyon yayını, fen laboratuvarı, teknoloji sınıfları var. Öğretmen derse girdiğinde bilgisayarı açıp dersi işliyor. 200 kişilik toplantı salonu, spor salonu ve reviri bulunan okulda 1020 öğrenci eğitim görüyor. 40 öğretmen, 8 hizmetli, 3 idareci görev yapıyor. Sınıfların tabanı, hastanelerdeki toz kaldırmayan sağlıklı bir döşemeyle kaplı. Okula hijyendeki titizliği nedeniyle "beyaz bayrak" ödülü verdi. Sınıf mevcudu 30-40 arasında değişiyor. Okul, bilgi yarışmasında Ankara birincisi oldu. Her ay her sınıftan bir öğrenciye olumlu davranışları nedeniyle "mesaj belgesi" veriliyor. Her gün 20 dakika kitap okuma saati var. Yeni gelen veliler anne baba eğitimi alıyor.

ARAŞTIRMACILARDAN PROF. DR. HÜLYA ÇINGI

Pülümür’e biz de şaşırdık

Biz, Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Daire Başkanlığı verilerini istatistiki olarak değerlendiriyoruz. Yoksa, ilçeleri tek tek gezmiyoruz. Bir önceki araştırmamızda en iyi imkanlara sahip ilçe Tunceli Pülümür çıkmıştı. Bu sonuca biz de çok şaşırdık. Milli Eğitim Bakanlığı’na sonuçları götürdüğümüzde, bakanlık bazı bilgilerin eskidiğini söyleyerek yenilememizi istedi. Son araştırmada da Çankırı Atkaracalar ile Çanakkale Bozcaada’nın ilk üçe girmesi sürpriz oldu. Öğrenci sayısı az olduğu için ilçe Türkiye ortalamasının üstüne çıkıyor.

İLK KEZ YAPILIYOR

"Türkiye Genelinde İlk ve Ortaöğretim Olanaklarının İncelenmesi ve Belirlenen Aksaklıklara Çözüm Önerilerinin Getirilmesi" araştırmasında Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSYM, TÜİK ve DPT’nin verilerinden yararlanıldı. Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümü’nden Prof.Dr. Hülya Çıngı koordinatörlüğündeki çalışmaya Doç. Dr. Cem Kadılar ve Kamu İhale Kurumu’ndan Dr. Güler Koçberber de katıldı.

İNCELEMEDE 25 GÖSTERGEYE BAKILDI

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı

Derslik başına düşen öğrenci sayısı

Birleştirilmiş sınıfta ders yapan öğrenci, öğretmen ve okul oranları

İkili öğretim yapılan okul oranı

Taşımalı eğitim yapılan okul ve öğrenci oranları

Hanelerin eğitim harcamasının toplam hane eğitim harcaması içindeki oranı

Eğitim kurumlarının harcamalarının toplam eğitim harcaması içindeki oranı

Bilgisayar başına düşen öğrenci sayısı

Okul başına düşen kütüphane, bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, fen, meslek ve yabancı dil laboratuvarı sayısı

OKS1 ve OKS2 sınavına göre yerleşme oranı

İlkokul ve lise eğitimine destek amaçlı OKS, ÖSS dershanesi başına düşen öğrenci sayısı

ÖSS’de üniversiteye yerleşme oranı

Gelişmişlik Endeksi

NASIL BAŞARDILAR

Bağışçıların peşini bırakmadık

ANKARA-ÇANKAYA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ HALUK SAYDAN

Okul yapan hayırseverlerin peşini bırakmadık. Her dönem onları aradık, gittik evlerine, ellerini öptük. Böylece bir okul yaptıran yardımlarına devam etti. Örneğin Necla Kızılbağ adlı görme engelli öğretmen bir okul yaptırdı. Her Öğretmenler Günü’nde onu çağırdık. Okullarımıza destek vermeye devam etti. Hayırsever Hüseyin Hüsnü Tekışık bir okul yaptı. Onun da peşini bırakmadık. Çağırdık, müsait olmadığında biz evine gittik.

Ders bitiyor, öğretmenler gitmiyor

ÇANKIRI-ATKARACALAR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜR VEKİLİ MUSTAFA TOMAÇ

Burada dershane yok ama ÖSS ve OKS başarısı yüksek. İlçemizde bir ilköğretim okulu, bir lise var. Sınıflarda ortalama 25’er öğrenci bulunuyor. Bu sayede öğrencilerimizle birebir ilişki içindeyiz. Öğretmenler okulda uzun süre kalıyor, dersten sonra öğrencileri çalıştırıyor. Hafta sonları da ücretsiz kurs veriyorlar.

Devlet okulları kolej havasında

ÇANAKKALE-BOZCAADA MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ VEKİLİ MEHMET ALKAN

İlköğretimde ortalama sınıf mevcudu 17, lisede 8. Devlet okulları kolej havasında. Çocuğu olsun, olmasın herkes okulları destekliyor. Bozcaada zenginleri bize geliyor "ne yapabiliriz" diyor. Okulların bahçeleri spor merkezi gibi. İlçemizde bir lise, bir ilköğretim okulu ve kaliteli bir öğretmen ekibi var.

Ah keşke veriler doğru olsa

TUNCELİ-PÜLÜMÜR MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ MUSA GÜNDÜZ

Bizi bu sıralamada neye göre seçmişler, anlamadım. Evet, okulların kapasitesi öğrenci sayısının üzerinde. Sınıf ortalamamız 15-20 civarında. Ama öğretmen sıkıntımız var. Tecrübeli öğretmen gelmiyor. Keşke veriler doğru olsa ve biz de eğitimde iyi yerlerde olsak.

EĞİTİM OLANAKLARI EN İYİ 10 İLÇE

Ankara-Çankaya

Çankırı-Atkaracalar

Çanakkale-Bozcaada

İstanbul-Beşiktaş

İstanbul-Bakırköy

Bolu-Yeniçağa

İstanbul-Kadıköy

Tunceli-Pülümür

İzmir-Güzelbahçe

Isparta-Atabey

EĞİTİM OLANAKLARI EN KÖTÜ 10 İLÇE

Siirt-Pervari

Siirt-Şirvan

Diyarbakır-Eğil

Diyarbakır-Hani

Diyarbakır-Hazro

Adıyaman-Gerger

Hakkari-Şemdinli

Şırnak-Beytüşşebap

Mardin-Derik

Adıyaman-Sincik

10 BÜYÜK İLİN EN İYİ VE EN KÖTÜ İLÇELERİ

Adana: Seyhan, Tufanbeyli

Ankara: Çankaya, Haymana

Bursa: Mudanya, Yıldırım

Diyarbakır: Çüngüş, Silvan

Gaziantep: Şehitkamil, Yavuzeli

İstanbul: Bakırköy, Şile

İzmir: Güzelbahçe, Beydağ

Kayseri: Akkışla, Tomarza

Konya: Beyşehir; Kadınhanı

Trabzon: Beşikdüzü, Dernekpazarı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!