En hızlı yayılan hastalık: ´Ä°nternet´

Güncelleme Tarihi:

En hızlı yayılan hastalık: ´İnternet´
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 21, 2001 15:36

Dünyada her 35 kişiden 1´i internet kullanıyor. Bilgiye en kısa ve en kolay yoldan ulaşmayı sağlayan internet giderek yaygınlaşıyor. artık ´internet kültürü´nden söz ediliyor. Refah düzeyi yüksek ülkelerde internet daha hızlı bir süreçte gelişiyor. Kuzey Amerika ve Avrupa kıtasında her 3 kişiden 1´i , Afrika´da ise gelişmişlik düzeyine bağlı olarak her 250 kişiden 1´i internet kullanıyor. İşte dünyada internetin durumu...

 AMERİKA
Haberin Devamı

2002´de global internet kullanıcılarının yüzde 35´inin ABD´den olması bekleniyor. İnternet kullanımı ülkenin batısında diğer bölgelere oranla daha fazla. Nielsen/Netratings´in yaptığı araştırmaya göre ABD´de internete evden bağlananların yüzde 70´i Portland eyaletinden. Portland´ı sırasıyla Seattle, San Francisco ve Boston takip ediyor. Kırsal bölgelerde internet kullanımını arttırmak için altyapı çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Bunun yanında kişilere 1 yıl boyunca bedava internet erişimi imkanı sağlanıyor. Digital bölünmeyi azaltan bu kampanya sayesinde, kişiler daha sonra düşük fiyatla aboneliklerini devam ettirebiliyorlar.

Ä°NGÄ°LTERE

İngiltere internet kullanımında başı çeken ülkelerden biri. Nüfusun yüzde 40´ı internet kullanıcısı. İnternet kullanımında belli bölgelerin güçlenmesi amacıyla sanal şehirler oluşturuluyor. Cambridge, bölgede yaşayan akademisyenleri, çalışanları ve öğrencileri buluşturan bir site oluşturmuş. Bu sayfanın başarısından etkilenerek Ipswich, IP e-ticaret şehri projesi ile işletmeleri çekmeyi amaçlamış. Bu site özellikle telekomünikasyon ve yazılım şirketlerinin araştırma ve geliştirme merkezi haline gelmiş.

Haberin Devamı

FÄ°NLANDÄ°YA

Finlandiya mobil telefon, e-ticaret ve internet bankacılığı konusunda gelişmekte olan ülkeler arasında. Ülke nüfusunun yüzde 63´ü internet kullanıyor. Helsinki şehir komitesinin 700 milyon sterlinlik yatırımıyla Sanal Kent projesi oluşturulmuş. Bu projenin amacı, interneti toplumu daha yakınlaştırmak için kullanmak. Proje Finli telekom şirketi Sonera´nın ve ülkede faaliyet gösteren IBM, Ericsson ve Motorola gibi firmaların desteğini de almış. Bu ortaklık mobil telefonlarla yüksek hızda bağlanma imkanı sağlarken Finlandiya´da aylık internet kullanımının geçen yıl yüzde dokuz artmasına neden olacak.

GÃœNEY KORE

Güney Kore'nin multimedya içeriği çoğunlukla alışveriş, bilgisayar oyunları, audio ve video sitelerinden oluşuyor. Güney Kore Network Bilgi Merkezi'nin verilerine göre 71.8´lik yüzdeyle en çok öğrenciler interneti kullanıyor. Daha sonra yüzde 60.3 ortalamayla beyaz yakalı çalışanlar geliyor. İnternet özellikle sohbet etmek, mesajlaşmak, buluşma ayarlamak ve oyun oynamak için kullanımıyor. Şirket son yıllarda ev kadınları arasında da internetin popülerleştiğini ve kullanımının arttığını belirtiyor. NetValue´ya göre internet kullanıcılarının yüzde 70'inden fazlası zengin multimedya ortamlarını tercih ediyor. Araştırma ve net ölçüm şirketi olan Korea Click en yüksek internet kullanımının yüzde 66.2´yle Kwangju şehrinde olduğunu belirtiyor. Kore hükümeti düşük vergilendirme uygulayarak girişimcileri destekliyor.

Haberin Devamı

Ä°ZLANDA

272 bin nüfuslu İzlanda´nın internet kültürü oldukça gelişmiş durumda. Ülkede haberleşmek için çoğunlukla internet kullanılıyor. İzlanda hükümeti 1995´ten beri ülkeyi haberleşme toplumu haline getirmeye çalışıyor. Gallup´un araştırmasına göre İzlanda'daki nüfusun yüzde 75'inin erişimi var. Bu kişilerin yüzde 15´i interneti kullanmıyor. 15-24 yaş arasındaki nüfusun yüzde 90'ı internetten faydalanıyor. İzlanda'nın başkenti Reykjavik'in dünyanın en yaygın kişisel bilgisayar, internet bağlantısı, web siteleri ve mobil telefon pazarına sahip olması, uluslarası firmaları burada yatırım ve araştırma yapmaya yönlendiriyor.

MALEZYA

Ä°nternettin yayılmasıyla beraber Malezya´daki basın ve özgürlükÂkonularındaki sıkı yönetim aşıldı. Malezya nüfusunun en az yüzde 8'i internetle iç içe. Hükümet birkaç yıl önce sansür uygulamak amacıyla Ä°nternet kafelere kullanıcıları kaydetme zorunluluÄŸu getirmiÅŸ. Ancak yurtdışı yatırımcıları ülkeye çekebilmek için bu tür sınırlamalar ortadan kaldırılmış. Malezya'da yüksek teknolojiler sektöründe hizmet veren Multimedia Super Corridor (MSC) firması, global ÅŸartlara anında uyum saÄŸlamaya yönelik yenilikleri takip etmek amacıyla araÅŸtırma merkezi yapmayı planlıyor. "Multimedya Ãœtopyası" adı verilen merkeze gelen kiÅŸiler akıllı evler, akıllı okullar, akıllı ÅŸehirler, akıllı kartlar ve ortaklıklardan faydalanacaklar.

Haberin Devamı

ÇİN

Ä°nternet pazarının dünyada en hızlı geliÅŸtiÄŸi ülkelerden biri Çin. IanAsia'nın araÅŸtırmasına göre en yüksek internet kullanımı yüzde 25 oranla baÅŸkent Pekin´de. Hong Kong nüfusunun yüzde 37'si internet baÄŸlantısına sahip. Çin halkının en çok ziyaret ettiÄŸi siteler Yahoo, Lycos, Microsoft, Fortunecity ve yerel bir site olan Sina. Totaliter rejimin hakim olduÄŸu ülkede fikirlerin internet sayesinde açıkça dile getirilmesi konusunda hükümet bazı yaptırımlara gidiyor. GeçtiÄŸimiz nisan ayında, bazı anti-komünist site yaratıcıları polis tarafından tutuklanmış. O tarihten bu yanaÂdevlet internet kafelerin açılışlarını askıya almış ve iletiÅŸimi takip etmek için internet kafelerde bulunan monitörlere kara kutu yerleÅŸtirmiÅŸ.

Haberin Devamı

HÄ°NDÄ°STAN

Ülkede nüfusun yalnızca yüzde 1´i internet kullanıyor. Telekom altyapısının kötü ve bilgisayar yaygınlığının düşük olması internet kullanımını olumsuz etkiliyor. Bilgisayara sahip olma oranı her 1000 kişide 3.6 adet. Hindistan´da, en kalabalık şehirlerden biri olan Bangalore'da Compaq, IBM, Intel, Motorola, Oracle gibi çok uluslu firmaların ofisleri bulunuyor. Şehrin tanınması ve yatırımcılara daha kolay ulaşılması için www.virtualbangalore.com sitesi oluşturulmuş. Büyük bir yatırım pazarı olan Bangalore, geçen yılın ikinci yarısında, yazılımda 1.2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş. Hindistan hükümeti, ülkeyi geleceğin bilgi teknolojileri gücü yapmak için yeni proje ve fikirlere destek veriyor. İnternetin hükümet tekelinden çıkması 1998´den sonra olmuş. İnternet servis sağlayıcıları kullanımı arttırmak için sınırsız erişim paketleri ve düşük maliyetli multimedya paketleri hazırlıyor.

Haberin Devamı

AFRÄ°KA

Afrika kıtasında hükümetler hala telekom sektörlerini düzenlemeye çalışıyorlar. Uluslararası şirketler Nijerya gibi gelişmekte olan pazarları keşfetmiş durumda. İnterneti kullanan nüfusun yarısı Güney Afrika'da bulunuyor. Nijerya'da 24 lisanslı, 12 aktif internet servis sağlayıcısı faaliyet gösteriyor. Afrika´da aylık beş saat internet kullanımı için telefon faturası hariç 50 dolar ödeniyor. İnternet erişim tarifesinin çok pahalı ve altyapının eski olması kullanım oranının düşük olmasına neden oluyor. Fransızca konuşulan Afrika şehirlerinde İngilizce´nin internet ortamında hakim dil olmaması için Fransız ve Kanadalı şirketler özel siteler yapıyorlar. Bu uygulama kullanıcı sayısını artırıyor. Güney Afrika iletişim sektörü, ülkenin ekonomik ve sosyal açıdan yeniden yapılanması için "Milenyumda Afrika´nın düzenlenmesi" adlı programı yürütüyor.

TÃœRKÄ°YE

Türkiye´de nüfusun yaklaşık yüzde 15´i internet kullanıyor. Büyük ÅŸehirlerde bu oran yüzde 26´ya kadar çıkıyor. 15-25 yaÅŸ grubu sohbet ve oyun amaçlı, 25-35 yaÅŸ arası haber takibi, bankacılık, borsa bilgileri, ve uzmanık alanı konusunda bilgi toplama amacıyla internetten faydalanıyor.ÂTürkçe içerikli sitelerin artması sektörü olumlu etkiliyor. Ancak ekonomik kriz durgunluk meydana getirmiÅŸ durumda. Uzmanlar hayat standardının yükselmesiyle ve teknoloji yatırımlarının artmasıyla pazarın tekrar canlanacağını belirtiyorlar. Telekom altyapısı geliÅŸmiÅŸ ülkelerden çok geri deÄŸil. Ayrıca internet için indirimli telefon hatlarının saÄŸlanması diÄŸer ülkelere göre baÄŸlantıyı daha ucuz hale getiriyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!