En güzel pastalar ondan soruluyor

Güncelleme Tarihi:

En güzel pastalar ondan soruluyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2002 15:48

İletişim okudu, yıllarca bu alanda çalıştı. 30'unda cesur bir kararla işi bıraktı. İngiltere'de pasta dekorasyon eğitimi aldı. Bu konuda Türkiye'nin ilk ismi oldu. Ünlü pastane zinciri Kara Fırın'ın pasta dekorasyon uzmanı Serra Bilgin ‘‘En iyisi olacağım diye 30 yaşındayken 20 yaşında birinin hırsıyla çalıştım‘‘ diyor.

Haberin Devamı

Serra Bilgin bir iletişim uzmanı. 30 yaşındayken radikal bir kararla mesleğini bırakmış. Bir süre boş oturmuş. Sonra Türkiye'de tanınmayan pasta dekorasyonu üzerine İngiltere'de eğitim almış. Ünlü pastane zinciri Kara Fırın'ın pasta dekorasyon uzmanı olarak göreve başlamış. Başta ustalar tarafından 'kimsenin çırağı olmadığı' için eleştirilmiş. Yılmayıp gece gündüz çalışmış. ‘En iyi’ olmuş. Şimdilerde işi yeni nesle devretmiş durumda. Yalnızca çok özel siparişler için çalışıyor.

‘‘Pasta dekorasyonu da nedir, böyle bir meslek de mi var?‘‘ diyorsanız Bilgin'e kulak verin: ‘‘İngiltere'de bu işin 300 yıllık geçmişi var. Yalnızca çiçek dekorasyonu üzerine uzmanlaşmış okullar bile mevcut.‘‘

Bilgin 1966'da İstanbul'da doğmuş. 1987'de İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ni bitirmiş. 1996'ya kadar halkla ilişkiler alanında çalışmış. Ne olduysa o zaman olmuş. Yoğun ve stresli ortam sıkıntı vermeye başlamış: ‘‘O dönemde aklımda pastacılık yoktu. Bir ay hiçbir şey yapmadan evde oturdum. Her şey aniden gerçekleşti. Kara Fırın, pastaları yurtdışından Türkiye'ye getiriyordu. Onları görünce 'bunların dekorasyonunu ben yapmalıyım' dedim.‘‘

Böylelikle evde yemek bile yapmayan Bilgin pastacılık sektörüne adım atmış. Bundan sonrası çok hızlı gelişmiş:

‘‘Bu işe yeteneğim olup olmadığına bakmak istiyorlardı. Elime bir hamur verdiler ve 'hadi bundan bir şeyler yarat' dediler. Ben de hamuru içimden geldiği gibi yoğurup şekiller yaptım. Yaptıklarım çok beğenildi. 1996'da Kara Fırın'ın sponsorluğunda İngiltere'ye altı ay pasta dekorasyonu okumaya gittim. Burada pasta nasıl kaplanır, malzemeler nelerdir, hangi teknikler kullanılır gibi konular üzerine eğitim aldım. Geri geldim. Pasta yapmayı da öğrenmem gerekti. Çünkü bunu bilmezseniz pastanın dışını oturtmak çok zor olur.‘‘

Bilgin bir pasta dekorasyoncusunun önce hazır pastayı hamurla kaplayarak işe başladığını söylüyor. Sonra da işin ince ve 'sanatsal' kısmı başlıyor:

‘‘Elimizde benim oluşturduğum bir katalog var. Müşteri buradan seçiyor ya da kendi istediği modeli getiriyor. Dilerse, bize hayalindekini söylüyor. Onu yapıyoruz.‘‘

Pasta kaplandıktan sonra aynı hamurla süsleme işlemi başlıyor. Peki hamurdan ne gibi süsler yapılıyor? Çiçekler, insanlar, hayvanlar, arabalar... Kısaca bir pastayı dekore etmek için akla ne gelirse...

Bilgin işini yaparken kendini tamamen o dünyada buluyor. Hem de bütün bu dekorun çoğunu makine kullanmadan elle yapıyor: ‘‘Özellikle insan motifi yaparken onlar benim ailemden biri oluyor. Kendimi de onlardan biri gibi görüyorum. Hatta onlara isimler bile veriyorum.‘‘

EKİBİNİ YETİŞTİRDİ

Haberin Devamı

Pasta dekorasyonu uzmanı Serra Bilgin’in başarısı işe adımını attıktan bir yıl sonra otoriteler tarafından 'tescillenmiş':

‘‘1998'de, Turizm Bakanlığı'nın Ahçılar Milli Takımı'na davet edildim. Milli Takım'la beraber Malta'da yemek yarışmasına katıldım. Türkiye yarışmaya ilk kez pasta dekorasyonu alanında katılıyordu. Marzipan alanında üçüncü oldum, çikolata dekorasyonu ve kutlama pastası alanında da mansiyon aldım.‘‘

Bilgin ekip arkadaşlarını da eğitiyor:

‘‘Kara Fırın'da kendi ekibimi yetiştirdim. Ayrıca meslek okulunda gençelere ve profesyonellere bu alanda eğitim verdim. Yardım ettiğim bir arkadaşım Londra'da bir yarışmada dünya ikincisi oldu.‘‘

Özellikle kadınların el attığı bu alanın son üç yıldır yaygınlaştığını söylüyor: ‘‘Pastaneler dışında özel butik iş olarak da yapılıyor. Zamanla gelişecek, çünkü bu bir sanat dalı. Ayrıca önü çok açık bir alan. İlerde bir pasta dekorasyon şubesi açabilirsiniz.‘‘

Bilgin’in eğitmenlik çalışmaları sürüyor:

‘‘Pasta-dekorasyon kursu açacağız. Üç haftalık bir eğitim olacak ve makul bir ücret talep edeceğiz. Katılımcılara franchise vermeyi planlıyoruz. Kara Fırın destekli Pasta-Neva dükkanları açabilecekler.‘‘

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!