En güvenli ülkeyiz

Güncelleme Tarihi:

En güvenli ülkeyiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2000 00:00

Haberin Devamı

Polis Teşkilatı'nın 155'inci kuruluş yıldönümü tüm yurtta kutlandı

Emniyet Teşkilatı'nı özverili çalışmaları için kutlayan devlet zirvesi, kurumun haksız suçlamalarla yıpratılmamasını istedi. İçişleri Bakanı Tantan, ‘‘Polis özgürlükçü, çoğulcu demokratik hukuk devletinin polisidir’’ dedi.

POLİS Teşkilatı'nın 155'inci kuruluş yıldönümü dün törenlerle kutlanırken, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin, asayiş bakımından dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olduğunu belirtti, ‘‘Bunu da Emniyet Teşkilatımız ve polisimizin özverili çalışmalarına borçluyuz’’ dedi. Demirel, gecesini gündüzüne katarak toplumun huzur ve sükunu için çalışan polislerimizin haksız şekilde yıpratılmasına imkan verilmemesini istedi.

Başbakan Bülent Ecevit de mesajında, Türk polisinin, dünyadaki gelişmelere paralel olarak kendisini yenilediğini ve çağın gereklerine uyum sağlamak için çaba gösterdiğini belirtti.

Ankara Polis Akademisi'nde yapılan törende konuşan TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, devletin yaptırım gücünün askere ve polise verildiğini hatırlatarak, ‘‘Bu yaptırım olmazsa devlet ortadan kalkar. Polisleri canları pahasına yaptıkları görevlerinden ötürü kutluyorum’’ dedi.

HUZUR VE GÜVEN POLİSİN GÖREVİ

İçişleri Bakanı Sadettin Tantan da polisin özgürlükçü, çoğulcu demokratik hukuk devletinin polisi olduğunu anımsatarak, ‘‘Mevcut huzur ve güven ortamının devam ettirilmesi polisin görevidir. Polis canla başla görevini yerine getirirken, şevkat ve sevecenliğini de göstermektedir’’ diye konuştu.

İstanbul'da böyle

POLİS Teşkilatı'nın 155. kuruluş yıldönümü dün Taksim Meydanı'nda yapılan görkemli törenle kutlandı. İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir Cumhuriyet Anıtı'na çelek koydu, Anıt Şeref Defterini imzaladı. Törene İstanbul Cumhuriyet Başvavcısı Ferzan Çitici, Polis Okulları Müdürleri, polis teşkilatı birimleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü, motorize polis timleri, zırhlı birlikler ve polis okulu öğrencileri geçiş yaptı. Vatandaşların 'Polis halk el ele' sloganlarıyla sevgi gösterisinde bulunduğu törende, polis köpeklerinin gösterisi de yer aldı. 2 polis helikopterinin havadan geçiş yaptığı törende, Alman ile Avusturya Lisesi öğrencileri, polislere kırmızı karanfil attılar.

Polis güçlü ve tarafsız olmalı

MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, devlet adına yasa egemenliğini sağlayacak olan kurumun emniyet teşkilatı olduğunu bildirdi. Bahçeli, ‘‘Güçlü ve tarafız bir emniyet teşkilatı olmadan, demokratik hukuk devletinin gerçekleşmesi mümkün değildir’’ dedi.

Bahçeli, Türk polis teşkilatının 155'inci kuruluş yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda polisliğin özveri mesleği olduğunu belirtti. Bahçeli, mesajında şunları ifade etti:

‘‘Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin iki asli unsuru vardır. Bunlar hukukun üstünlüğü ve kanun hakimiyeti esasıdır. Devlet adına kanun hakimiyetini sağlayacak olan kurum da emniyet teşkilatıdır. Güçlü ve tarafsız bir emniyet teşkilatı olmadan, demokratik hukuk devletinin gerçekleşmesi mümkün değildir.’’

Emniyet Müdürü zam istedi

Emniyet Genel Müdürü Doç. Dr. Turan Genç polisin sorunlarını dile getirdi. Genç, polislerin özlük haklarının iyişleşterilmesi amacıyla hazırlanan yasa teklifinin Başbakanlığa sunulduğunu, maaş artışını düzenleyen tasarının da TBMM'de beklediğini anımsattı.

11 yaşındaki Ezgi'ye M-16

Polis Teşkilatı'nın 155'inci kuruluş yıldönümü Erzurum'da da coşkuyla kutlandı. Havuzbaşı'ndaki Atatürk Anıtı önünde başlayıp geçit resmi ile devam eden törende Özel Harekatcılar, büyük alkış aldı. Törende diğer bir ilgi odağı ise 11 yaşındaki Ezgi Şişman oldu. Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde görevli polis memurunun kızı 11 yaşındaki Ezgi Şişman'ın özel tim kıyafeti ile akrep jeepin üzerindeki hareketleri izleyenleri büyüledi. Sabancı İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrenci olan ve eline aldığı gerçek M-16 otomatik silahı ile geçit resmine katılan Ezgi'nin ‘‘Bu vatan için benim de canım feda olsun’’ sözleri ise izleyenleri duygulandırdı.

Vali: İnsan hakları, insan olanın hakkı

Kayseri Valisi Nihat Canpolat, ‘‘insan hakları’’ bahanesiyle polisin görev yapmasının engellenmeye çalışıldığını öne sürdü. ‘‘Zaman zaman mutlaka ihlaller olacaktır’’ diyen Canpolat, ‘‘İnsan hakları insanlıktan çıkmışlar için değil’’ dedi.

POLİS Teşkilatı'nın 155'inci kuruluş yıldönümü nedeniyle Kayseri'de düzenlenen törende konuşan Vali Nihat Canpolat, en basit konularda bile insan hakları öne sürülerek polisin görev yapamaz hale getirilmek istendiğini belirterek, ‘‘İnsan hakları insan olanlara gösterilecek bir haktır’’ dedi. Canpolat, 8 Nisan 1999 tarihinde Hakkari'de görev yaparken canlı bombanın intihar saldırısında hafif yaralanmıştı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende konuşan Canpolat, şunları söyledi:

‘‘Türk polisi sonuna kadar insan haklarına saygılıdır. Zaman zaman mutlaka ihlaller olacaktır. Ancak, takdir edersiniz ki, insan hakları da insan olanlara gösterilecek bir haktır. İnsanlıktan çıkmış devlet ve millet düşmanlarına, Atatürk düşmanlarına, toplumun huzurunu, birliğini ve dirliğini bozmaya uğraşanlara, insan haklarına saygıyı göstermedin diye, polisimizi suçlamak, onu görev yapamaz hale getirmek bizlere gerçekten acı gelmektedir. Gece 03.30'a kadar polis noktasında yapılan saldırıyı defettikten sonra, noktada benimle birlikte oturup bana çayını ikram ettikten sonra, beni evime bırakıp, kendi evine giderken mayına basıp, havaya uçan aracın içerisinde binlerce parçaya bölünüp, cesedi çıkarılan polis memurunu gördüm ben. Bana yapılan bir saldırıda, benden daha ağır şekilde yaralanıp da hastanede yatarken, 'Sayın valim sizi koruyamadım' diyebilen, sadece diyebildiği kelime oydu. O kadar konuşabildi. Onun üzüntüsüyle ağlayan polis memuru gördüm. Toplumda eğer huzuru, birliği, dirliği istiyorsanız, emniyet güçlerimize hepimiz mutlaka yardımcı olmak zorundayız. Onları usülsüz, asılsız ihbarlarla suçlayıp da kimse onları görev yapamaz hale getirmesin.’’

Diyarbakır'da böyle

DOĞU ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde terörle mücadelede etkin rol alan Özel Harekat Timleri, modern silahlarıyla yeni bir imaja büründü. Yanmaz elbiseleri, 50 mermi atan Uzi marka silahları ve şarapnel parçalarına karşı özel gözlükleri ile Özel Harekat Timleri ilk kez Diyarbakır'da tatbikat yaptı. Türkiye'de 70 kişilik bir kadro bulunduğunu ifade eden tim komutanı, ‘‘Yeni ithal silah, sessiz haberleşme için telsiz, her türlü silaha karşı duyarlı çelik yelek ve gözlükle karada, havada ve suda insanın canına az zarar verecek şekilde eğitim gördük’’ dedi. Polis günü nedeniyle polisin kent merkezinde yaptığı yürüyüş halkın beğenisini kazandı. Bazı vatandaşlar polise selam dururken, bazıları ise karanfil attı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!