En gözde başbakan adayı: Boyu 2 metre, serveti 18 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

En gözde başbakan adayı: Boyu 2 metre, serveti 18 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2011 00:00

Rusya’nın en zengin üçüncü işadamı Mihail Prohorov siyasete atıldı. Genç oligarkın hedefi, Putin devlet başkanlığına döndüğünde, onun “yeni Medvedev’i” olup başbakanlık koltuğuna oturmak.

Haberin Devamı

Forbes Dergisi’ne göre 18 milyar dolarlık servetiyle Rusya’nın en zengin üçüncü işadamı olan Mihail Prohorov, sağ eğilimli “Doğru İş” (Pravoy Delo) adlı siyasi partinin başına geçti. Moskova’da dün toplanan parti kurultayında lider seçilen Prohorov kendisini “reform yanlısı” olarak sunsa da, Rusya’nın zirvesindeki güç paylaşım savaşının yeni bir oyuncusu olarak niteleniyor. 2’ye karşı 107 oyla başkan seçildiği kurultayda konuşan Prohorov şunları söyledi:


“Ben partimle mevcut sisteme muhalif değilim. Zaten Rusya’da muhalefet demek marjinal grupları temsil etmek demektir. Benim ve partimin hedefi büyük ve çok farklı. İlk başta önümüzdeki Aralık ayında Rusya’da yapılacak parlamento (Duma) seçimlerinde iktidardaki ‘Birlik Rusya’ partisinin ardından sandıktan ikinci çıkmayı hedefliyoruz. Böylece iktidarı bizimle paylaşmalarını talep edeceğiz. Bir sonraki seçimlerde ise birinci parti olmaya çalışacağız. Başka türlü çok partili sistem olmaz. Mevcut tek partili sistem, kalkınmanın önünde engeldir.”

Haberin Devamı


Putin’den onay aldı


Sistem karşıtı muhalifler Mihail Hodorskovskiy, Boris Nemtsov ve Garry Kasparov gibi isimlerden farklı bir yol izleyen Prohorov’un, parti başkanlığına soyunmadan önce Başbakan Vladimir Putin’den icazet aldığı öne sürülüyor. Devlet televizyonunun kurultayı canlı yayınlaması ve Prohorov’un “2012 baharında yapılacak Devlet Başkanı seçimlerinden sonra Vladimir Putin’den boşalacak Başbakan koltuğuna oturmaya hazırım” demesi, Putin’e değil, mevcut Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’e rakip olduğu şeklinde yorumlandı. Medvedev ile Putin’in 2012’de devletin zirvesinde bir kez daha koltuk değiştireceği öne sürülüyordu.


İlk nabız yoklamalarına göre Maliye Bakanı Aleksey Kudrin ve Başbakan Yardımcısı İgor Şuvalov gibi Rus siyasetinin önde gelen isimleri de Doğru İş Partisi’ne destek sinyalleri veriyor. Prohorov’un modernleşme ve reform planının, Medvedev’inkilerden pek de farkı yok.

 

Haberin Devamı

EN GÖZDE BEKAR

Altın ve alüminyum üretimini elinde tutan, birkaç bankaya sahip olan Mihail Prohorov, oligarklar arasında en karizmatik olanı. 46 yaşında olmasına rağmen hiç evlenmemiş Prohorov, ülkenin en gözde bekarı. Boyu 2 metre. Geçen yıl NBA takımı New Jersey Nets’i satın alarak gündeme gelmişti. 2007 yılında ise Fransa’nın Courchavel kış sporları merkezine on günlüğüne tatile gelen Prohorov kadın ticareti suçlamasıyla 4 gününü karakolda geçirmişti. Prohorov, Rusya üst yönetiminin müdahalesi üzerine serbest kalmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!