En çok e-mail göndermeyi sevdik

Güncelleme Tarihi:

En çok e-mail göndermeyi sevdik
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2001 12:04

İnternet kafelerde yapılan en popüler aktiviteler arasında e-mail göndermek ve sohbet etmek ilk sırada yer alıyor. Hacettepe Üniversitesi'nin araştırmasına göre en popüler aktivite yüzde 81.2 ile e-mail göndermek ve okumak. En popüler aktiviteler listesinde ikinci sırada yüzde 62.4'le chat, üçüncü sırada yüzde 50.6'yla oyun geliyor.

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi (H.Ü) Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Aylin Görgün Baran ile öğrencisi Ceyda Kuloğlu, Ankara'da 23 internet kafe ve bu kafelerdeki 245 internet kullanıcısı ile yüz yüze görüşerek, "İnternet kafelerde internet kullanımı ve sanal-sosyal ilişkiler: Ankara Örneği" adlı araştırma gerçekleştirdi.

Araştırmada internet kafelerin sosyal ilişkilerde nasıl bir etkisinin olduğu saptanmaya çalışıldı. Araştırmaya göre internet kafelerden sanal ortama katılanların yüzde 80'i erkek, yüzde 20'si kadın. Kullanıcıların yüzde 90'ı bekar ve çoğunlukla öğrencilerden oluşuyor.

Araştırmada, kullanıcılara internet kafelerde ne tür etkinliklerde bulundukları soruldu. Kullanıcılardan alınan bilgilere göre, internet kafede yapılan en popüler aktiviteler arasında ilk sırayı yüzde 81.2 ile e-mail göndermek ve okumak aldı. Diğer aktiviteler ise; chat yüzde 62.4, oyun yüzde 50.6, araştırma yüzde 43.3, porno siteleri ziyaret yüzde 14.3, kumar oynamak yüzde 10.2, sörf yüzde 8.6, alışveriş yüzde 8.2 ve gazete okuma yüzde 2.9 oldu.

ERKEKLER DAHA YOĞUN İNTERNET KULLANIYOR
Her gün internete bağlananların yüzde 13'ünün kadın olduğunu belirleyen araştırma, cinsiyet ile internete bağlanma sıklığı arasında anlamlı bir ilişki olduğunu saptadı. Araştırmada, erkeklerin kadınlara göre daha yoğun internet kullandıkları ortaya çıkarken medeni durum ile internete bağlanma sıklığı arasında da bir ilişkinin olup olmadığı da araştırıldı. Bu kategoride, internete her gün bağlanan evli kullanıcıların oranının yüzde 3.3, bekarların ise yüzde 44.5 olduğu saptandı. Kullanıcılardan yüzde 46'sının ise evinde internet olduğu halde sanal ortama internet kafelerden katıldığı ortaya çıktı.

CHAT İLE YENİ ARKADAŞLIKLAR
Araştırmaya göre, chat yapmayı tercih edenlerin yüzde 54'ünün yeni arkadaşlıklar kurduğu, bu arkadaşlıkların yüzde 41'inin `sohbet', yüzde 9'unun `hobi paylaşımı', yüzde 4'ünün `bilgi alışverişi', yüzde 2'sinin de `online seks' amacıyla gerçekleştiği belirlendi.

Chat esnasında en fazla konuşulan konular ise "Günlük problemler yüzde 34, Hobi paylaşımı yüzde 24, Gündemdeki konular yüzde 19, Sadece sohbet yüzde 7, Seks içerikli konular yüzde 6" olarak sıralandı. Araştırmada chat sırasında kadınların yüzde 52'sinin, erkeklerin ise yüzde 30.2'sinin kimliğini gizlediği de ortaya çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!