Emniyet Müdürü’nden ’inci’ polis, ’kinci’ polis ayrımı

Güncelleme Tarihi:

Emniyet Müdürü’nden ’inci’ polis, ’kinci’ polis ayrımı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2008 00:00

Konya Asayiş Şube Müdürü Ercan Taştekin, Çağın Polis Dergisi’nin Kasım sayısında yayımlanan yazısında polisleri ikiye ayırdı: İnci ve Kinci. Hürriyet’e konuşan Ercan Taştekin, yaptığı değerlendirmenin teşkilát içinde bir sınıflandırma olmadığını belirterek, "Bu yazıda gözlemlerimi aktardım. Amacım teşkilátım içindeki insanları düşündürmekti. Gelen olumlu tepkiler sonunda da bu amacımın gerçekleştiğine inanıyorum" dedi.

Polis teşilatının içinde olaylara karışan birçok kişi hakkında yine polisler tarafından işlem yapıldığına değinen Taştekin, "Bir çok başarılı polis olduğu gibi, adli olaylara karışan meslektaşlarımız da oluyor. Bunların da doğal olarak mesleki imaja olumsuz bir katkısı oluyor" dedi. Taştekin’in yazısında şöyle satırlar yer alıyor:

Günümüzde iki tür polislik vardır.

Birinci polislik: Görevini yapmaktır. Başkasıyla uğraşmamak, meslektaşına takım arkadaşı olmaktır. İşin mutfağında olup vitrindekini alkışlamak, vitrinde olup mutfaktakinin değerini bilmektir Sonucu, huzur ve güvendir.

İkinci polislik: Rahatını/ çıkarını gaye yapmaktır. Bencilliktir. Dönüp dönüp meslektaşla uğraşmak, birbirini kıskanmak ve çekememezliktir. Sonucu, huzursuzluk ve güvensizliktir.

Bir’inci’ polislik: Mesleğimizin sembolü çift başlı kartal gibi olmaktır. Bir başı profesyonellik, bir başı evrensel ahlak kurallarla donanmaktır.

İ’kinci’ polislik: Mesleğin çekici ve aldatıcı yönlerine kapılmaktır. Sonucu felákettir.

Örnek: Evli bir meslektaşımızın gayrı meşru ilişki yaşadığı bayanı ve o bayanla ilişkisi olan bir başka erkeği öldürdüğünde; "Eyvah, sabah polisti akşam katil oldu. Sabah çocukları polis çocuğuydu akşam katil çocuğu oldu. Sabah annesi polis annesiydi akşam katil annesi v.b" diye o kadar üzülmüştük ki.

İnci polislik: "Etikçi"dir. Görevini yaptığı ve meslek etiği kurallarına uyduğu için yorulur; ama çoğunlukla zor durumda kalmaz.

Kinci polislik: "Etekçi"dir. Rahatı/çıkarı peşinden koşarken, işlediği suçlardan yakalandığında cezá almaktan kurtulmak için el etek öper.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!