Emir-Çalık ortaklığına uzanan yol, Gül’ün Şam gezisinde açıldı

Güncelleme Tarihi:

Emir-Çalık ortaklığına uzanan yol, Gül’ün Şam gezisinde açıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2008 07:00

TMSF’ye 1.1 milyar doları ödeyip Sabah-atv’yi devralmaya hazırlanan Ahmet Çalık’ı, sürpriz ortağı Katar Emiri El Tani ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün tanıştırdığı ortaya çıktı. Gül, Suriye ziyareti sırasında Çalık’ı, Emir’e bizzat takdim etti. Bu görüşmeden 3 ay sonra Katar Emiri, Sabah-atv’de Çalık’ın ortağı oldu.

Haberin Devamı

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) yaptığı 1.1 milyar dolarlık ödemeden sonra, Sabah-atv’de patron koltuğuna oturmaya hazırlanan Çalık Grubu’nun sahibi Ahmet Çalık’ın, yüzde 25 ortağı Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Tani ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Suriye ziyareti sırasında Şam’da bir araya geldiği ortaya çıktı. Gül, Ahmet Çalık’ı Katar Emiri’ne bizzat takdim etti. Ahmet Çalık, Gül ve Şeyh arasındaki yarım saatlik görüşme, Şam Kültür Merkezi’nde 19 Ocak 2008 günü gerçekleşti. Bu görüşmeden 3 ay sonra Katar Emiri’nin yönettiği bir şirketin iştiraki ile Sabah-atv’ye yüzde 25 ortak olduğu resmen açıklandı.

ÖNCE GÜL İLE GÖRÜŞTÜ: Cumhurbaşkanı Gül, 19 Ocak’ta "2008 yılı Arap Birliği Kültür Başkenti Toplantısı" ve Şam Kültür Merkezi’nin açılışına katılmak üzere Şam’a günübirlik ziyarette bulundu. Öğle saatlerinde ulaştığı Şam’da dinlenmek için Şam Palas Oteli’ne geçen Gül’ü, o sırada Ahmet Çalık ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Gül ile başbaşa bir görüşme yapan Çalık, daha sonra lobide Cumhurbaşkanı’nın o tarihteki Özel Kalem Müdürü Zergün Korutürk ve Cumhurbaşkanı Başyaveri Albay Metin Özbek ile sohbet etti. Gül ise dinlendikten sonra Suriye Kültür Bakanlığı opera binasında Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ve eşi Esma Esad’ın ev sahipliğinde gerçekleşen törene katılmak üzere otelden ayrıldı.

GÜL EMİR’LE TANIŞTIRDI: Törene Abdullah Gül’ün yanısıra, Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Katar Emiri Şeyh Hamid Bin Halife El Tani ve Arap ülkelerinden davetli konuklar katıldı. Gül ve beraberindeki Türkiye heyeti burada yaklaşık 15 dakika ayaküstü temaslarda bulundu. Daha sonra Gül, salona açılan özel bir odaya davet edildi. Odada Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El-Tani ile 5 dakika kadar görüşen Gül, kapının hemen önünde bekleyen işadamı Ahmet Çalık’ı içeriye çağırdı. Gül, ayağa kalkarak elinden tuttuğu Çalık’ı Şeyh El-Tani’ye takdim etti.

AYNI GECE DÖNDÜLER: Gül, El-Tani ve Çalık üçlüsünün başbaşa görüşmesi yaklaşık yarım saat sürdü. Cumhurbaşkanı Gül ve Şeyh El-Tani, VIP odadan birlikte çıkarak törenin yapılacağı salona geçtiler. İşadamı Ahmet Çalık ise davetli olmadığı için protokol tribününe çıkmadı. Çalık, aynı gece özel uçağı ile Şam’dan Türkiye’ye döndü. Gül ve beraberindeki heyet de Şam’daki programın ardından aynı gece Ankara’ya dönerek geziyi noktaladı.

Çalık Gül’ün Katar gezisine de katıldı

TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu’ndan Sabah-atv Grubu’nu alan Çalık Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 5-7 Şubat tarihlerinde Katar’a yaptığı ziyarete de katıldı. Hatta hava muhalefeti nedeniyle uçağı kaçıran Çalık, daha sonra özel bir uçak kiralayarak Gül’e eşlik eden işadamları arasına katıldı. Gazetecilere "hediye saat krizi"nin yaşandığı bu geziye katılan Çalık, 6 Şubat’ta Doha’da toplanan Türkiye-Katar İş Forumu kapsamında Katar Yatırım Kurumu ile görüştü. Bu görüşmelerde Katar sermayesinin Sabah-atv’ye ortak olmasında karşılaşılabilecek teknik sorunların ortadan kaldırılması ele alındı. Al Wasaeel International Media Co.’nun, satışta RTÜK açısından bir sorun çıkmaması için kurulduğu anlaşıldı. Katar’dan para bulmak için yürütülen çalışmalarda, Qatar Investment Authority’nin mali kuruluş statüsünden dolayı RTÜK yasaları uyarınca Sabah-atv’ye ortak olamayacağı ortaya çıktı. Bunun üzerine, QIA içinde sadece Sabah-atv’ye ortak olması için Al Wasaeel’in kurulması kararlaştırıldı. Al Wasaeel’in bir veya iki ay önce kurulduğu, bu nedenle geçmişe dönük kayıtlarda böyle bir kuruluş ismine rastlanmadığı belirtildi.

KATAR TRAFİĞİ: Öte yandan Çalık, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 13-15 Nisan tarihleri arasındaki Katar gezisine de katılmıştı. Bu gezide Başbakan uçağına kimseyi almamıştı. Ancak Çalık, sonradan bu geziye katılan işadamları arasında vardı. Bu arada Katar, son 5 ayda Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve 8 bakanın gittiği ülke olarak, son zamanların en yoğun ziyaret edilen ülkesi oldu. Gül, Katar’a giderken, yanına hiç bir işadamı almadı, ancak bazı işadamları kendi imkanları ile geziye katıldı. Bunlar arasında Ahmet Çalık da vardı.

İdarenin başında Emir’in oğlu var

ÇALIK’ın ortağı olarak tanıttığı Al Wasaeel International Media Co’nun bünyesinde yer aldığı Qatar Investment Authority’nin (QIA-Katar Yatırım İdaresi) başında Katar Emiri El-Tani’nin oğlu Tamim bin Hamad El Tani bulunuyor.

Damadınız genel müdür olmasaydı verir miydiniz

CHP Milletvekilleri Ahmet Ersin, Bülent Baratalı ve Yaşar Ağyüz ile Bağımsız milletvekili Kamer Genç, Sabah-atv Grubu’nun satışını soru önergeleriyle Meclis gündemine getirdi. Kamer Genç, Başbakan Erdoğan’ın cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, Çalık Grubu’na kamu bankalarından verilen kredinin hangi teminat karşılığı ve yüzde kaç faizle verildiğini sordu. Başbakan’ın direktifi olup olmadığını da öğrenmek isteyen Genç, "Direktifiniz olmuş ise, bu holdingin başında damadınız genel müdür olmasaydı aynı direktifi verir miydiniz" diye sordu.

Başbakan Katar eleştirilerini insafsız buldu

BAŞBAKANLIK’tan Çalık Grubu’nun Sabah-atv için gerekli para bulabilmesinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyeretinin etkili olduğu yönündeki iddialara yanıt geldi. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, bu yöndeki haberlerde "temelsiz, haksız ve insafsız isnatlara fütursuzca yer verildiği" belirtildi.

ÖNCEDEN PLANLANDI: Başbakan’ın bu ülkeden geçen yıldan bu yana pekçok davet aldığı, katıldığı forumun çok önceden planlamayı gerektiren uluslararası netilekte bir toplantı olduğu vurgulandı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Mahiyeti, çerçevesi, planlanma amaç ve tarihleri ortada olan bu ziyareti, farklı konularla ilişkili veya eş zamanlı gibi göstermenin iyi niyetle izah edilemeyecek bir çarpıtma ve dezenformasyon olduğu açıktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!