Eminönü Üstgeçidi’nde İstanbul’u çalacaklar

Güncelleme Tarihi:

Eminönü Üstgeçidi’nde İstanbul’u çalacaklar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2010 00:00

Haberin Devamı

Aralarında saksofoncu Oliver Lake, gitarcı Kenny Wessel, basçı John Lindberg gibi isimlerin de yer aldığı 20 müzisyen yarın, Eminönü Üstgeçidi’nde sıra dışı bir konser verecek. “İstanbul’u Çalıyorum” başlıklı konserde vapur, tren düdükleri, martıların ötüşü, klakson gibi anlık sesler de müziğe eklenecek. Kaydedilen görüntüler akşam Sepetçiler Kasrı’nda “Üstgeçidin Üstüne” başlıklı konserde kullanılacak.

İSTANBUL’un en kalabalık üstgeçidi perşembe günü sürprizlerle dolu bir konsere ev sahipliği yapacak. Özel izinle gün boyunca dört kez yaya geçişine kapatılacak geçitte, üç farklı topluluk şehrin günlük seslerini müziğe dönüştürecek. 29 Temmuz’da başlayan, 8 Ağustos’a kadar sürecek İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlik ücretsiz izlenebilecek.
AKBİL “BİP”LERİ SAHNEYE TAŞINACAK
Gün boyunca dört kez gerçekleştirilecek konserlerde İstanbul Bilgi Üniversitesi Laptop Orkestra-sı’nın beş üyesi ses ve işitme uygulamaları yapacak. 1980’lerde New York’taki Creative Music Studios’da, İsmet Sıral’la ders veren Adam Rudolph’un yönetimindeki Organik Orkestra, saksofoncu Oliver Lake, gitarcı Kenny Wessel, basçı John Lindberg, davulcu Tani Tabbal ve konuklarla birlikte geçitte olacak. Topluluk çağdaş müzik örneklerinin yanı sıra, çevredeki sesleri de kullanarak doğaçlama yapacak. Etkinliğe şarkıcı Sumru Ağıryürüyen ve çellist Anıl Eraslan, “Sert Sessizler” ikilisi adıyla katılacak. Üç grubun konserleri sırasında dalga sesleri, martı çığlıkları, vapur turnikelerindeki Akbil “bip”leri, üstgeçitteki müzik platformuna taşınacak.
AKŞAM İKİNCİ KONSER
Etkinlik sırasında kaydedilen ses ve görüntüler Sepetçiler Kasrı’ndaki “Üstgeçidin Üstüne” adlı konserin çıkış noktasını oluşturacak. Organik Orkestra’nın yanı sıra Büyükberber-Klein ve Manner mit Totoren ikilileri sabah kaydedilen sesler üzerine doğaçlamalar yapacak. Saat 21.30’da başlayacak konser biletle izlenebilecek.

Bathonea’dan tarih fışkırıyor

Haberin Devamı

Bülent OVACIK / İSTANBUL
KÜÇÜKÇEKMECE Gölü kıyısında, 2007 yılında bulunan 2700 yıllık antik Bathonea Kenti kazılarından tarih fışkırıyor. Bu yılki çalışmaların ilk haftalarında, Roma dönemine ait bir mezar steli, 11. yüzyıla tarihlenen bir Bizans sikkesi, antik limana bağlanan ana ve tali yollar, porfir bir sütun parçası, Roma, Bizans, Osmanlı dönemlerine ait çanak-çömlek-seramik parçaları, Hellenistik dönem izleri taşıyan apsisli bir yapı kalıntısına da ulaşıldı. Bakanlar Kurulu kararıyla sürdürülen Bathonea kazısının 2010 yılı çalışmalarında, kentin ızgara planlı bir yerleşime sahip olduğu belirlendi. Bathonea kazısı sadece ülkemizde değil, tüm dünyada geniş yankı uyandırdı. Amerikan Arkeoloji Enstitüsü yayını “Archaeology 2009”, yılın en önemli arkeolojik keşifleri arasında ilk on beş içinde Bathonea’yı da gösterdi.
Kazı başkanı, Kocaeli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Prehistorya Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şengül Aydıngün, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın destek verdiği çalışmalarda önemli adımlar attıklarını belirtti.

Şehrin müziğini duyacaksınız

Haberin Devamı

Organik Orkestra ilk kez kentin kalbinin attığı bir açık alana çıkıyor. Bizler ve dinleyici için sürprizlerle dolu, gerçek doğaçlamalarla şekillenecek bir konser olacak. Önceden düzenlenmiş seslerle, anlık gelişen sesler bir araya gelecek. Şehrin yoğun enerjisi, elektriği müziğe yansıyacak. Çevremizdeki seslerin bir kısmı müziğe girecek, bir kısmına karşı koyacağız. Her gün bu geçitten binlerce kişi geçiyor. Büyük bölümü bu sesleri duymazdan geliyor. İlk kez çevrelerindeki sesleri, düzenlenmiş bir müziğin etrafında duyacaklar. Önlerinde yeni bir ufuk açılacak. Müzik ve çevrelerindeki ses bir araya geldiğinde, yepyeni bir karışım ortaya çıkacak, kentin seslerini ilk kez farklı bir kulakla algılayacaklar. Çevrelerindeki sesin içindeki ritmi, melodiyi fark edecekler. Keşfe açık tüm müzikseverleri perşembe günü üstgeçitte bekliyoruz.

Haberin Devamı

Hitler’in yasaklanan filmi vizyona giriyor

DIŞ HABERLER
PHILIPPE Mora’nın yönettiği ve Hitler’in ev yaşamını anlatan, içinde Hitler’in sevgilisi Eva Braun tarafından 16 mm kamera ile çekilmiş renkli görüntülerin de yer aldığı 1973 tarihli ‘Swastika’ adlı film ABD ve Almanya’da tekrar vizyona giriyor. İlk gösterildiği günden beri ismi her geçtiğinde tartışmalar yaratan yapım, Hitler’in insani yüzünü eleştirmeden yansıtmaya çalışıyor. 1973 yılında Cannes Film Festivali’nde gösterime giren film, o günden beri Almanya’da yasaklı. Yönetmen Mora’nın “Cannes tarihinin en tartışma yaratan filmi. İnsanların bağırıp kavga ettiği ve birbirlerine sandalyeler fırlattığı tek film” olarak bahsettiği bu yasaklı yapım, Cannes serüveninden sonra Fransa, İngiltere ve ABD de dağıtımcı bulmayı başarmıştı. Fakat daha sonra gizemli bir şekilde ortadan kalkan film, aradan geçen 30 yılda sadece bazı özel film kulüplerinde ve üniversitelerde gösterildi. Hitler filmde çocuklarla oynarken, misafirlerini ağırlarken ve kahvaltı yaparken görülüyor.

Haberin Devamı

Günay’dan Atatürk heykeli açıklaması

Umut ERDEM / ANKARA
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Atatürk’ün balmumu heykelinin Londra Madame Tussaud Müzesi’nden Berlin’e gönderilme sebebini, “Heykel, yoğun talep görmesi ve beğenilmesi nedeniyle müzenin Berlin şubesine geçici olarak gönderilmiştir” sözleriyle açıkladı. Geçen Mart ayında eserin Berlin’e gönderilmesine müdahale etmemesi nedeniyle eleştirilen Günay, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat’ın konuyla ilgili soru önergesini şöyle yanıtladı:
“Madame Tussaud’un 5 farklı ülkede 9 ayrı müzesi olması nedeniyle, aralarında eser değişimi olabilmekte. Söz konusu müzedeki Atatürk heykelinin yoğun talep görmesi ve beğenilmesi nedeniyle müzenin Berlin şubesinde sergilenmek üzere geçici olarak gönderildiği ve bu çerçevede bir süre daha Londra’daki müzede sergilenemeyeceği bilgisi alınmıştır.”
Atatürk’ün balmumu heykeli, daha önce gerçeği tam yansıtmaması nedeniyle 2005’de Koç Holding tarafından Atatürk’ün ölüm yıldönümünde aslına uygun hale getirilmişti.

Haberin Devamı

Antika duayeni Varol vefat etti

ANTİKA müzayedeciliğinde Türkiye’de ilkleri başlatan Maksut Varol 93 yaşında vefat etti. Varol, İstanbul Belediyesi’nde 30 yıl antika eksperliği yaptıktan sonra müzayediciliğe başladı. 1979 yılında Kemal Erhan’a ait “40 Ünlü Türk Ressamı” adı altında sadece tablolardan oluşan ilk tablo müzayedesini yapan Varol, ilk büyük müzayede salonunu 1988’de Nişantası’nda açtı. Aralarında Fahri Korutürk, Yunus Nadir gibi ünlülere ait müzayedeleri de gerçekleştiren antika duayeni Maksut Varol, geçtiğimiz gün Yeşilköy’deki evinde hayatını kaybetti.

Milli koleksiyon sergisi uzatıldı

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, Dolmabahçe Sanat Galerisinde 12 Haziranda açılan “Renk, Işık Görkem; Milli Saraylar Tablo Koleksiyonundan Seçmeler” adlı tablo sergisinin süresini 5 Eylül’e kadar uzattı. Sergide çoğunluğu ilk kez sergilenen 43 tablo yer alıyor.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!