Emine Erdoğan: Mazlumların sesi olacağız

Güncelleme Tarihi:

Emine Erdoğan: Mazlumların sesi olacağız
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2023 07:00

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 10. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi’ndeki konuşmasında, Gazze’de yaşanan mezalime karşı hakkı ve hakikati savunmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen 10. Milletlerarası Türk Halk Kültürü Kongresi dün Emine Erdoğan’ın ev sahipliğinde Beştepe’de yapıldı. Emine Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

GENİŞ KÜLTÜR HAVZAMIZ 

“Yurdumuz Anadolu’da, Selçuklu’dan Osmanlı’ya, 100 yaşındaki Cumhuriyetimize kadar, neredeyse bin yıllık köklü bir geçmişimiz var. Türkiye’nin kültür havzası Kuzey Afrika’dan Orta Asya’ya, Anadolu’dan Avrupa’ya geniş bir coğrafyayı kapsıyor. Öyle bir zenginliğe sahibiz ki bugün Türkiye, ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde en çok kayıtlı kültürel değeri olan ikinci ülke. Köklü medeniyetimizin birikimi, müzelere, kütüphanelere, arşivlere sığmayacak derinlikte. Anadolu’nun masallara yakışan zenginliklerini keşfetmek ile unutulmaya yüz tutmuş hazinelerini ortaya çıkarmak herkesin en öncelikli görevlerinden olması gerekiyor. Zira kültürel birikim bir toplumu ayakta tutan, zamana ve şartlara karşı dayanıklı kılan yegane unsurdur. Türk milleti olarak bizi asırlardır ayakta tutan gücün, her gün yeniden üreterek, bugüne taşımayı başardığımız kültürel derinliğimizden geldiğini biliyoruz. 

Haberin Devamı

Emine Erdoğan: Mazlumların sesi olacağız

MUAZZAM BİR ÇEŞİTLİLİK

Anadolu’nun zengin mutfak kültürünü, atıksız, yerel ve şifa kaynağı özellikleriyle yaşatacak, ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’ kitabını hazırladık. Böylelikle, kadim tariflerimizi kayıt altına alarak, geleceğe değerli bir bilgi ve tecrübe aktarımı sağladık. ‘Mirasımız Ata Tohum’ projemizle birlikte vatanımızın eşsiz biyoçeşitliliği koruma altına alınırken, besinlerimiz, eski tadıyla, kokusuyla, sofralarımıza geri dönmeye başladı. Toprakla sürdürülebilir ve hakkaniyet ekseninde ilişki kuran Anadolu insanı beslenmede olduğu gibi dokuma üretiminde de muazzam bir çeşitlilik yakalamıştır. Biz de bu mirasa sahip çıkmak, unutulmaya yüz tutmuş onlarca dokumamızı toplumsal hafızaya yeniden kazandırmak amacıyla ‘Türkiye Dokuma Atlası’ projesini hayata geçirdik. Bugün yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde ‘Ankara sofu’, ‘Antep kutnusu’ gibi eşsiz dokumalarımız uluslararası koleksiyonlara ekleniyor. Sürdürülebilir ve doğa dostu modanın sırrını taşıyan geleneksel dokumalarımızın, ülkemizin ve dünyanın tekstil sektörüne ilham olmasını diliyorum.

Haberin Devamı

HAKİKATİ SAVUNACAĞIZ

Asırlardır Türk medeniyetinin hüküm sürdüğü tüm topraklarda barış ve huzur hâkim oldu. Böyle bir medeniyetin evlatları olarak, bugün dünyanın gözleri önünde, Gazze’de uygulanan soykırımı ne aklımız ne vicdanımız kabul edebilir. Çocuklarını kefenleyip, koklayarak toprağa veren bütün anne ve babaların acısını yüreğimizin en derininde hissediyoruz. Osmanlı döneminde üç dinin mensuplarının barış içerisinde, kardeşçe yaşadığı Filistin topraklarında bugün yaşanan mezalime karşı hakkı ve hakikati savunmayı sürdüreceğiz. Devraldığımız inanç ve kültür mirası ile uluslararası değerleri savunmaya, mazlumların çıkaramadığı ses olmaya devam edeceğiz.”

Haberin Devamı

Emine Erdoğan: Mazlumların sesi olacağız

BAKAN ERSOY TABLO HEDİYE ETTİ

- Emine Erdoğan, kongre kapsamında özel olarak hazırlanan Anadolu’da sürdürülebilir yaşamın anlatıldığı sergiyi gezdi. Sergide Sıfır Atık Projesi çerçevesinde Anadolu’nun kadim kültüründe geçmişten bugüne halkın günlük yaşantısında var olan sürdürülebilirlik teması işlendi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Emine Erdoğan’a hayat ağacı figürünün yer aldığı tabloyu hediye etti. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!