Emine Erdoğan, Alev Alatlı Bilim Merkezi’nin açılışını yaptı... 'Türk bilim kadınları dünyaya ilham oluyor'

Güncelleme Tarihi:

Emine Erdoğan, Alev Alatlı Bilim Merkezi’nin açılışını yaptı... Türk bilim kadınları dünyaya ilham oluyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2024 09:10

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bugün gururla ifade ediyorum ki kız çocuklarımız 'büyüyünce ne olacaksın' sorusuna 'mucit, astronot, uçak tasarımcısı, yazılım mühendisi' cevaplarını verdiği bir Türkiye var" dedi. geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Yazar Alev Alatlı’ın gençlere paha biçilmez bir fikir ve düşünce mirası bıraktığını belirten Emine Erdoğan, Türk bilim kadınları dünyaya ilham oluyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Emine Erdoğan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Altındağ Belediyesi ve TÜBİTAK tarafından 11 Şubat Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü dolayısıyla düzenlenen, Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Etkinliği ve Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi'nin açılış programına katıldı.

"TÜRK BİLİM KADINLARI DÜNYAYA İLHAM OLUYOR"

Buradaki konuşmasında, kainatın, aklın sınırlarını zorlayan mucizelerle dolu, keşfedilmeyi bekleyen gizli bir hazine olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, bilimin ise kendini, insanı, tabiatı, yaratılan mahlukatı anlamak ve anlamlandırmak üzere çıkılmış bitmek bilmez bir merak yolculuğu olduğunu söyledi. Emine Erdoğan, tarihte başarıları ile adlarından söz ettiren bilim kadınlarını hatırlatarak, "Karadeliğin ilk fotoğrafını çeken, pilsiz çalışan kalp pili üreten, kansere alternatif tedavi yöntemleri geliştiren Türk bilim kadınları, tüm dünyaya ilham olmaktadır. Bugün gururla ifade ediyorum ki kız çocuklarımız, 'büyüyünce ne olacaksın' sorusuna, 'mucit, astronot, uçak tasarımcısı, yazılım mühendisi' cevaplarını verdiği bir Türkiye var. Milli ve manevi değerlerinden beslenerek, ilmini, ülkesinin ve insanlığın yararına kullanmaya gönüllü, vicdanı da zekası gibi güçlü bir TEKNOFEST gençliğimiz var. Türkiye yüzyılında, Mevlana'nın pergel benzetmesindeki gibi genç kızlarımızın bir ayağı Türkiye'ye sabit diğer ayağı ise sınır çizilmemiş ufuklara seyahat eden mütefekkirler olmalarını diliyorum” dedi.

Emine Erdoğan, Alev Alatlı Bilim Merkezi’nin açılışını yaptı... Türk bilim kadınları dünyaya ilham oluyor

Haberin Devamı

Emine Erdoğan, dünya genelindeki araştırmalarda, kadınların, doğal kaynakları korumak ve nesiller arası adaleti sağlama konularında daha hassas olduğunu aktararak, "İnanıyorum ki kadın eli değen, kadın yüreğiyle beslenen her alan gibi bilim ve teknoloji alanında da kadın varlığı artıkça vicdan ve sorumluluk duygusu aynı oranda artacak ve yıkıcılık yerini inşa ve ihya etmeye bırakacaktır." değerlendirmesini yaptı.

"ALEV ALATLI ÇOK KIYMETLİ BİR DAVA İNSANIYDI"

Haberin Devamı

Genç kızların, bilim ile hayat arasındaki bağı keşfettikçe bu alanı daha çok benimseyeceğini ve çevresine de daha fazla ilham olacağını vurgulayan Emine Erdoğan, "Bilim dünyasında, kadınları ve kız çocuklarını daha yakından ilgilendiren sorunlarda, kapsayıcı ve derinlemesine yaklaşımı yine onlar yaygınlaştıracaklar. 2003'ten bugüne ara vermeden hayata geçirdiğim eğitimde fırsat eşitliği projeleri de tam da bu yüzden kız çocuklarımızın eşit imkanlar sağlandığında ortaya koyacakları potansiyellerine olan inancımdan doğmuştur. Tüm çabamız, çocuklarımızın elinden tutarak, hayallerine giden yoldaki engelleri kaldırmak içindir. Tarihimizden aldıkları ilmi mirastan kopmadan bugünün dünyasının ilerlemelerine vicdanlı bir akıl ile öncülük etmelerini sağlamak içindir. Tıpkı, bu merkezin adını aldığı, ülkemizin en önemli değerlerinden birisi olan Alev Alatlı'lar yetiştirebilmek içindir. Kendisi haktan beslenen bir vicdan ile güçlü bir aklı birleştirmiş, birikimini bu topraklardan edinip, yine bu topraklara ekmiş çok kıymetli bir dava insanıydı” ifadelerini kullandı.

Emine Erdoğan, Alev Alatlı Bilim Merkezi’nin açılışını yaptı... Türk bilim kadınları dünyaya ilham oluyor

Haberin Devamı

Emine Erdoğan, Yazar Alatlı'nın irfanın, bilginin ötesinde, duyarlılık ve halden anlama hassasiyetlerinden geçtiğini savunduğuna dikkati çekerek, "İdrakimize vurulan zincirleri kırmaya, bizi bizden ayıran, özümüze ve medeniyetimize yabancılaştıran bütün duvarları yıkmaya kendisini adamıştı. Kaleminin keskinliğiyle bir nesil uğruna, bir millet uğruna, bir ülke uğruna savaştı. Ardında ise bilhassa size sevgili gençler, paha biçilemez bir fikir ve düşünce mirası bıraktı." diye konuştu.

Emine Erdoğan, Alev Alatlı Bilim Merkezi’nin açılışını yaptı... Türk bilim kadınları dünyaya ilham oluyor


ANTARTİKA HARİTASI HEDİYE EDİLDİ

Konuşmasının ardından Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Emine Erdoğan'a TÜBİTAK'ın Kutup Bilimleri Ansiklopedisini ve Antarktika haritasını hediye etti. Programda başarılarıyla adlarından söz ettiren Takeoff'23 en iyi girişimci ödülü sahibi, görme engelli Zülal Tannur ve 2022 TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve 2023 TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü sahibi Prof. Dr. Özge Çevik de başarı hikayelerini anlattı. Programda ayrıca Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları etkinliği, Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi ve Alper Gezeravcı'nın Uzay Yolculuğuna ilişkin tanıtım filmleri gösterildi.

Haberin Devamı

Programın ardından Emine Erdoğan, Altındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi'nin açılış kurdelesini kesti.

Emine Erdoğan, Alev Alatlı Bilim Merkezi’nin açılışını yaptı... Türk bilim kadınları dünyaya ilham oluyor

Emine Erdoğan, Bakan Kacır, Ankara Valisi Vasip Şahin ve Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ile bin 980 metrekarelik kapalı alana sahip bilim merkezi içerisindeki TEKNOFEST, Uzay, Havacılık ve Astronomi, Teknoloji, Matematik, Tasarım, Doğa Bilimleri atölyelerini gezerek, bilgi aldı. Atölyelerde proje çalışmaları yürüten öğrencilerle tek tek sohbet eden ve yaptıkları çalışmaları inceleyen Emine Erdoğan, öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!