Emekli aylığınız eksik olabilir

Güncelleme Tarihi:

Emekli aylığınız eksik olabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2003 19:12

SSK'lı, Bağ-Kur'lu sigortalılar ve TC Emekli Sandığı'na tabi iştirakçiler emeklilik şartları ile ilgili yeterli bilgiye sahip değiller. İşe başladıklarında, hatta yıllar sonra bile ne zaman, hangi şartlarda, nasıl emekli olacaklarını bilmiyorlar.

Kurumlar, işe başlayan sigortalılarını hangi şartlarda emekli olacakları konusunda bilgilendirmiyor.

Hele bir de kişi birden fazla sosyal güvenlik kurumuna tabi olmuşsa işler karışıyor. Hem hizmet birleştirme hem de emekliliğe ulaşma zorlaşıyor.

Emekliliğe ulaşmak için önce yasal şartların söz konusu olduğunu herkes biliyor. Tüm sigortalıların sigortalılık süresine, sigortalı geçen gün sayısına ve sigortaya giriş tarihine göre belirli bir yaşı doldurması gerekiyor.

Bunun dışında, erken yaşlanma, malullük, iş kazası, meslek hastalığı, ölüm gibi nedenlerle sigortalılara bağlanan aylıklarda bazı değişiklikler olabiliyor.

Emeklilik tarihleri fiili hizmet zammı, yıpranma, yurtdışı çalışmaları, askerlik, hizmet ve sanatçı borçlanmaları ile çeşitli mahkeme kararları nedeniyle değişiklik gösterebiliyor.

Aktif sigortalılar ve iştirakçiler emeklilikte aranan yasal şartları yerine getirir getirmez emekliliğe müracaat etmemeliler.

Emeklilik tarihi teknik olarak da belirlenmeli. Bunda yasal bir zorunluluk yok. Ama sigortalı ve iştirakçi için avantajlar taşıyor. Bunun için de kişinin sosyal güvenlik analizinin ve emeklilik planlamasının yapılması gerekiyor.

Kurumlar, çalışanlarına emekli aylığının nasıl hesaplandığı konusunda bilgi vermiyor. Bugünkü şartlarda emekli olurlarsa, net aylığının nasıl hesaplanacağına dair bir belge vermiyor.

Emekli olacakların bunları öğrenme ve uygulama fırsatları var. Ancak, emekli olmuş olanlar aylıklarının doğru hesaplanarak bağlanıp bağlanmadığının endişesini taşıyorlar.

Radyo D'de yapmış olduğum programıma, gazeteye ve vakfımıza gelen yoğun müracaatlarda emekliler çeşitli şikayetlerde bulunuyor. Emekli aylıklarının yanlış bağlandığını, eksik olduğunu, hatta önceki ay veya aylarda aldıkları aylıkların düştüğünü, kendilerinin haberi olmadan çeşitli kesintiler yapıldığını belirtiyorlar.

Yaptığımız tetkikler, haklılık paylarının olduğunu ortaya çıkarıyor. Tüm emekliler öncelikle emekli aylıklarının doğru hesaplanıp hesaplanmadığını kontrol ettirmeliler. Bunun için emekli aylığı aldıkları kurumun Tahsisler Daire Başkanlığı'na müracaat etmeleri gerekiyor.

Bazı emekliler bu yolu denediğinde, kurumlar onlara 'emekli aylığınızda herhangi bir yanlışlık yoktur' şeklinde bir yazı yolluyorlar. Fakat, emekli aylığının hangi kriterler ve hesaplama yöntemleri ile bulunduğunu, bu rakama nasıl ulaşıldığını sigortalılara göndermeleri gerekiyor.

Ayrıca, tüm emeklilere, emekli aylıklarını aldıkları bankadan her ayki artışların ve düşüşlerin nedenini gösteren bir döküm verilmeli. Böylece, kimsenin kafasında bir şüphe kalmaz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!