EMD'nin yeni yıl partisine Bakan Tüzmen de katıldı

Güncelleme Tarihi:

EMDnin yeni yıl partisine Bakan Tüzmen de katıldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2006 00:57

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracata dayalı kalkınma modelini benimsediklerini ve bunun gereğini yapacaklarını belirterek, ”Bunun gereğini de her kurum ve kuruluş yapmak zorunda” dedi.

Haberin Devamı

Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin (EMD) Dış Ticaret Kompleksinde düzenlediği yeni yıl partisine katılan Tüzmen, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin bütün sıkıntılarından kurtulması için ihracat artışı sağlaması gerektiğini belirten Tüzmen, her zaman ihracat sektöründeki tüm çalışanlara gerçek desteği vermek gerektiğini söyledi.

Bakan Tüzmen, Türkiye'nin ihracatla ayağa kalkacağını ifade ederek, “(Biz, ihracata dayalı kalkınma modelini benimsedik) dedik. Şimdi bunun gereğini yapacağız. Bunun gereğini de her kurum ve kuruluş yapmak zorunda” diye konuştu.

2007 yılına yönelik olumsuz beklentiler konusundaki bir soru üzerine Bakan Tüzmen, bakış açılarını uzun bir stratejik plan doğrultusunda geliştirdiklerini söyledi.

Komşu ve çevre ülkelerle ticareti geliştirme stratejisini ortaya koyduklarında herkesin karşı çıktığını hatırlatan Tüzmen, “Ama doğru bildiğimizi yaptık ve bugün Türkiye'nin komşu ve çevre ülkelerle dış ticareti yüzde 5-6'lardan yüzde 32'lere gelmiştir” dedi.

Şimdi ileriki dönem için de ihracatı artıracak tedbirleri alarak yola devam edeceklerini belirten Tüzmen, Türkiye genelinde uygulanan strateji çerçevesinde 2023 yılında 500 milyar dolar ihracatı olan bir Türkiye hedeflediklerini kaydetti.

Bugün için Türk ihracatçısının çok zor şartlarda çalıştığını ifade eden Tüzmen, “Önümüzdeki dönemde de yaptığımız serbest ticaret anlaşmalarıyla diğer ülkelerin tarifeleri aşağıya doğru çekmeleriyle her geçen gün ihracat daha da artacaktır” dedi.

Tüzmen, gecede yaptığı konuşmada ise Dış Ticaret Kompleksi içerisinde ekonomi muhabirlerinin geleneksel hale gelen bu toplantısında bir aile ferdi olarak bulunmaktan mutlu olduğunu belirterek, gazetecilerin yeni yılını ve bayramını kutladı.

TMSF BAŞKANI ERTÜRK

Haberin Devamı

Ekonomi Muhabirleri Derneğinin (EMD) Dış Ticaret Kompleksinde düzenlediği yeni yıl partisine katılan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ertürk, 2006 yılında somut başarılar elde ettiklerini anlatarak, yaklaşık 7 milyar doları sadece 2006 yılında olmak üzere toplam 13 milyar dolarlık tahsilata ulaştıklarını bildirdi. 2007 yılı için parasal anlamda aynı ölçüde bir tahsilat hedefi olmadığını dile getiren Ertürk, 2007'de başka hedefleri bulunduğunu söyledi.

Haberin Devamı

“TMSF'nin tahsilat işlevini 2007 sonunda sona erdirmeyi hedefliyoruz, ki buna çok yaklaştık” diyen Ertürk, ellerinde 5 milyar doları aşan protokoller bulunduğunu belirterek, bu protokolleri erken tahsil etmenin yollarını aradıklarını ifade etti. Ertürk, bu niyetlerini kamuoyuyla paylaştıktan sonra özellikle yabancı yatırımcılar olmak üzere önemli ölçüde yatırımcı ilgisiyle karşılaştıklarını kaydetti.

Yabancı, yerli bütün iş adamlarının önem verdiği en kritik unsurun istikrar olduğunu söyleyen Ertürk, Türkiye'nin artık istikrarı kalıcı hale getirmesi gerektiğini, 2007'nin de buna katkıda bulunacağını umut ettiğini kaydetti.

TEMEL KOTİL

THY Genel Müdürü Temel Kotil de özellikle doğu illerinden olmak üzere Türkiye içi seferlerde bir artış yaşandığını kaydetti. “Her ne kadar THY olarak 8 milyon yolcuya ulaştıysak da bu bir başlangıç” diyen Kotil, yurt dışında da çok iyi gittiklerini dile getirdi.

Haberin Devamı

2006'nın Türk ekonomisi açısından da iyi bir yıl olduğunu vurgulayan Kotil, ”Ekonomik büyüme pozitif olarak bizlere de yansıyor. THY olarak içeride biraz daha fazla olmak üzere yüzde 20 büyüdük. Bu, insanların daha çok uçması anlamına geliyor. Ben 2006'dan çok mutluyum, bu olumlu gelişmelerin 2007'de de devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu. THY'nin 2003 yılından bu yana yıllık ortalama yüzde 20-30 büyüdüğünü hatırlatan Temel Kotil, “Bu, 5 yılda 2.5 kat demek. Şu anda 2 katı geçmiş durumdayız” dedi.

Kotil, önümüzdeki yıllardaki büyümelerle Avrupa'daki en büyük hava yollarından biri haline geleceklerini belirterek, “Yeni hava yolu şirketlerinin sektöre girmesi bizi de pozitif etkiliyor, çünkü bir sinerji oluşuyor. THY, 17 milyon yolcu taşıyor. Dünya çapında bir şirketiz. 73 yıllık know-how'ımız var. Dolayısıyla yeni şirketlerin gelmesinden tedirgin olmuyoruz” diye konuştu.

TANIL KÜÇÜK

Haberin Devamı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük ise 2006'da makro ekonomik açıdan önemli kazanımlar sağlandığını vurgulayarak, “Önemli olan bunların 2007'de de devam etmesi” dedi.

Türkiye'nin 19 çeyrektir büyüdüğünü hatırlatan Küçük, “Bu bize bir o kadar sorumluluk yüklüyor. 2007'de bunun devam etmesi lazım. İki seçim yaşayacağız. Dolayısıyla zorlu geçmeye aday bir yıl. Ama dikkatlerimiz hep ekonomide olmalı. Hala yaptıklarımızın yanında yapamadıklarımız var, hala zemin kırılgan” diye konuştu.

Tanıl Küçük, elde edilen kazanımların arttırılarak devam ettirilmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
“Büyümenin lokomotifi, önündeki engellere rağmen Türk sanayi sektörü oldu. Türk sanayicisi rekabet ettiği ülkelerle eşit şartlarda mücadele etmiyor. Hala enerjiye yüksek bedel ödüyor, istihdam üzerindeki yükü giderek ağırlaşıyor, vergi oranlarımız yüksek. Ama buna rağmen kalkınmanın lokomotifi olduk, üretim artışı sağladık, ihracatta ciddi artışlar yaşadık. Esas soru, bunun böyle devam edip etmeyeceği.”

Haberin Devamı

Küçük, Türk sanayicileri olarak 2007'de yapısal reformların bir an önce gerçekleştirilmesini ve sanayinin önündeki engellerin kaldırılmasını umduklarını aktardı.

ÖMER BOLAT

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Bolat da ”Piyasalardaki çalkantılara rağmen 2006 fena geçmedi” dedi.

Cari açığın sıkıntılı bir konu olduğunu ifade eden Bolat, şunları kaydetti:
“Ama bunun dışında ekonomi direnç gösterdi. 2007'yi normal şartlarda 2006'nın benzeri bir yıl olarak bekliyoruz. Ancak, seçimlerden dolayı siyaset ön plana çıkacak, bu da doğal. Ama biz diyoruz ki; siyasetin öne çıkması ekonomiyi gölgelemesin, ekonomiyi kurban etmesin. Çünkü ülke menfaatleri ekonomideki gelişmelerin devam etmesini gerektiriyor. Siyasi yarışın medenice olmasını, milletin tercihine saygı duyulmasını bekliyoruz.”

Bakan Tüzmen, daha sonra gazeteciler Jale Özgentürk, Meliha Okur, Oya Berberoğlu ve Perihan Çakıroğlu'na birer plaket verdi.

Gecede ayrıca, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Tanıl Küçük, Gülçin Uysal Tahiroğlu'na, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı Emine Munyar'a, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk Metiner Sezer'e ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç de İlkim Aydın'a plaketini verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!