ELIZA testi sadece hostesler için

Güncelleme Tarihi:

ELIZA testi sadece hostesler için
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2001 13:00

Sivil Havacılık Genel Müdürü Topa Bilgettin Toker, uçuş güvenliğinde kusursuzluk sağlamak amacıyla hostesler için belirli aralıklarla getirilmesi düşünülen ELIZAtesti zorunluğunun pilotları kapsamadığını bildirdi.

Genel Müdür Topa Bilgettin Toker tarafından Pilotlar Derneği'ne gönderilen yazıda, "Kabin Personeli Eğitimi ve Standardizasyonu Havacılık Talimatı" olduğu belirtilen çalışmayla ilgili bilgi verildi. Söz konusu çalışmanın bir yönetmelik değil talimat olduğunu ve bu talimatla yalnızca hosteslerin eğitim ve uymak zorunda oldukları usullerin tespit edileceğini belirten Toker, hazırlanan talimatın pilotları kapsamadığını kaydetti. 

Talimatla ilgili taslak çalışmaları yürütmek üzere
sektör temsilcilerinin de katılımıyla toplantılar yapıldığını anlatan Toker, "Bu uzmanlar grubu çalışmalarında, THY temsilcisi hariç diğer havayolları temsilcileri, hosteslerin sağlık kontrollerinin periyodik olarak yapılmasını talep etti. Ayrıca, bulaşıcı hastalıkların yaratacağı tehlikeler gündeme gelmiş, hosteslerin yolcularla doğrudan temas halinde olması nedeniyle durumun ciddiyeti önem kazanmıştır" dedi.

Bu kaygılarla talimata, bulaşıcı
hastalıkların tespitinde kullanılan ELIZA testi uygulamasının konulmasının talep edildiğini bildiren Toker, talimatta Hepatit B için yer alan bu talebe THY temsilcisinin de itiraz etmediğini kaydetti. 

Ancak Toker, bulaşıcı hastalık tespiti gibi bir
uygulamanın, hem eğitim şartı olarak aranan kokpit/kabin koordinasyonu ile hem de hizmet yönünden birlikte görev yapan kokpit/kabin ekibi için uçuşta sağlık tehlikesine karşı birlikte değerlendirilmesinin gerektiğini işaret etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!