Elim kaza ders oldu

Güncelleme Tarihi:

Elim kaza ders oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2017 22:45

Başbakan Binali Yıldırım, Şırnak’ta 13 askerin şehit olduğu helikopter kazasında tartışma konusu olan Helikpoter Engel Tanıma Sistemiyle (HETS) ilgili, “Milli Savunma Bakanı’na ‘Gerekirse doğrudan temin suretiyle bu işi hemen halledin’ dedim. Bu tip acil alımlara güvenlik gerekçesiyle muafiyet uygulayacağız” dedi. Çankaya Köşkü’nde önceki gün medya temsilcileriyle iftarda bir araya gelen Yıldırım özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

BÜROKRASİ-FİRMA ANLAŞMAZLIĞI

(Şırnak Şenoba’da 13 askerin şehit düştüğü kaza) Engel tanıma sistemi uzun yıllardır, savunma sanayisinin gündeminde olmuş, birkaç sefer de ihale yapılmış, iptal edilmiş. Sebebi, bürokrasi ve firmaların kendi aralarında sonuca rıza göstermemesinden kaynaklanan anlaşmazlıklar. Bunların hiçbiri bahane olmamalı. Ben Milli Savunma Bakanı’na ‘Gerekirse doğrudan temin suretiyle bu işi hemen halledin’ dedim. Bu tip acil alımlara güvenlik gerekçesiyle muafiyet uygulayacağız ve doğrudan temin cihetine giderek bunu alacaklar. Gerekli talimatları verdik.

YARGIYA MÜDAHALE YOK

(Cumhuriyet ve Sözcü’ye yönelik soruşturma ve tutuklamalar) Bizim işimiz başımızdan aşkın. Bir de yargının işine burnumuzu sokarsak hem yanlış olur hem de böyle bir alanımız yok. Hukuk devletinde yetkimiz yok. Gerek yabancı gerekse Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gazetecilerin gözaltına alınmasının gazetecilik faaliyetiyle ilgili olmadığını biliyoruz. Bize gelen bilgi bu. Gazeteci olmak, basın mensubu olmak suç işleme üstünlüğü veya muafiyeti sağlamaz.

Haberin Devamı

(15 Temmuz davaları) Ne şov yaparsa yapsınlar Türk adaleti gereken kararı ve cezayı verecek. Bombayı atan, ona izni veren, insanları öldürenler, tankları yürütenler, helikopterleri, uçakları alıp götürenler belli. Neyi bekliyoruz? Bu suçüstü halidir. Karar verilmesi gerek. Bu konuda ısrarla her fırsatta yargıya telkinlerimizi iletiyoruz. Yargıya talimat verme imkânımız yok.

İNCİRLİK’TE İKİ ÇEKİNCE VAR

(Türkiye-Almanya ilişkileri) Buradaki gerginlik yapay. Biraz konjonktürel sebeplerden. Nihai hedefimiz ilişkilerin düzeltilmesidir. Halk oylaması kampanya süresince gerilen ilişkilerin, hem AB ortaklık sürecinin normalleştirilmesi hem de Almanya ile ikili ilişkilerimizin tekrar rayına oturtulması temel düşüncemizdir. Ama Almanya’nın da bu minvalde hareket etmesi esastır. İncirlik ziyaretinde bir-iki çekincemiz var. Kendileriyle paylaştık. Bu ziyarete katılacaklar arasında ülkemiz aleyhinde keskin faaliyette bulunanlar olabilir. Varsa onlarla ilgili bir çekincemiz var. Ona göre bir karar verilecek.

Haberin Devamı

BAKARSINIZ kabine DEĞİŞMİŞ

(Kabine değişikliği) Burada kabineye girme arzusunda olan var mı? O halde merak edilecek bir konu değil. Kabine değişikliği konuşulmaz, bir gün bakarsınız değişmiş.

İŞLER YOLUNA GİRDİ

(Bankaların, Kredi Garanti Fonu ile ciddi para çıkışı olduğu ve ‘Cepte para kalmadığı’ endişeleri) Asıl KGF teminatlı kredi kullanımı olmasaydı o zaman (bankalar) büyük sıkıntı yaşayacaklardı. Takibe düşen kredilerin miktarı artacaktı, firmalar nakit sıkıntısından batmayla karşı karşıya kalacaklardı. Bütün bu tedbirler alındı ve işler yoluna girdi. Artık önümüzde seçim de yok. Rahat rahat uzun vadeli planlarını, yatırımlarını yapabilirler. Birçok gösterge olumlu yönde gidiyor. Uluslararası piyasadan da iç piyasadan da olumlu mesajlar geliyor. Nakit, sermaye ihtiyacı doğarsa bunun da çözümü var. Merkez Bankası şartlar icap ettirdiği zaman gereken adımları atar. Gerek özel sektörün gerek kamunun borç yükümlülüğünün yerine getirilmesi adına başka araçlarımız da var. İhtiyaç olduğunda hepsi adım adım devreye girer. Her şey yolunda.” 

Haberin Devamı

Kimse zeytinin hamisi kesilmesin

(Zeytinlikler konusu) Alternatif olarak yatırım amaçlı bu alanların kullanılması icap ediyorsa bu bir kurul marifetiyle değerlendirilecek, uygun görülmesi halinde de bakanlığın oluruyla izin verilebilecek. Bununla kalmıyor, kullandırılan saha da aynı miktarda tekrar zeytinlik alanına dönüştürülmüş olacak. Bazen fiili durumlar var. Zeytinliğe yapılmış sanayi tesisinin, hukuki hale getirilmesi icap ediyor. Bunu ‘Zeytin alanları imara açılıyor’ gibi takdim ediyorlar. Öyle takdim ediliyor ki sanki zeytinlik alanlarını tarumar etmişiz, yok etmişiz. Bu peşin ‘istemezük’ tavrı, bu ülkeye çok şey kaybettirdi. Biz bunlara kulak assaydık bugün dünyanın en büyük havalimanını, köprüleri, yolları, şehir hastanelerini yapamazdık. Yani kimse zeytin hamisi kesilmesin, zeytinin hamisi burada.”

Haberin Devamı

Bedelli gündemde değil

(SMA hastalarının tedavisi için bedelli olur mu) Hükümetin gündeminde bedelliyle ilgili bir konu yok. Terörle amansız bir mücadele içindeyiz. Bütün yoğunluğumuzu bu konuya vermiş durumdayız. Sayın Destici’nin (BBP Genel Başkanı) ‘Bedelli olsa da bunlardan elde edilen parayı SMA hastalarına getirsek’ diye bir temennisi oldu. Bizim ona karşılık bir cevabımız olmadı.”

Rakka başladı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Suriye’de, önceden planlanan Rakka operasyonunun 2 Haziran’ı 3 Haziran’a bağlayan gece başlatıldığını açıkladı. Yıldırım, “Amerika Birleşik Devletleri gerekli bilgilendirmeyi operasyon öncesinde yaptı” dedi. Yıldırım, ABD’nin PYD/YPG’ye desteğiyle ilgili de şunları söyledi: “Rahatsızlığımızı ifade ettik ancak onlar bize, ‘Bunun bir mecburiyet olduğunu ve bu operasyon sonrası PYD/YPG ile ilişkilerin uzun süreli devam ettirilmeyeceğini, taktiksel bir işbirliği olduğunu’ ifade ettiler ve bize güvenceleri verdiler. Verilen güvence ne? Burada kullanılacak silahların daha sonra ülkemizde terör gruplarının eline geçmemesi ve terör faaliyetlerinde güvenlik güçlerimize, vatandaşlarımıza karşı kullanılma ihtimalinin doğmaması. Amerika’nın geçmiş yönetimden kalan ilişkisi gibi birtakım ilişkileri var. Türkiye’nin enerjisini bu yolda tüketmesi için böyle bir tutum içerisindeler. Bu tutumun onlara çok büyük maliyeti olacağını eninde sonunda görecekler.”

BAKMADAN GEÇME!