Elektronik sigaraya ilgi artıyor

Güncelleme Tarihi:

Elektronik sigaraya ilgi artıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2014 14:58

Avrupa Birliği vatandaşları ile yapılan bir anket e-sigaranın özellikle gençler tarafından çok sevildiğini ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'nin 27 ülkesinde 26 bin genç ve yetişkin ile yapılan ankette, çoğu genç olan her beş sigara içen insanlardan birinin elektronik sigarayı en az bir kez denediği açıklandı. Gençlerin özellikle sigara alışkanlıklarından vazgeçmek istediğinde bu yönteme başvurduğu belirtildi.

29 MİLYON KİŞİ DENEDİ
Araştırmacılar ,"Tobacco Control" adlı dergide 2012 yılında 29 milyon AB vatadaşın e-sigarayı denediğine dikkat çekti. E-sigaranın özellikle gençler tarafından çok sevildiği, bunların yüzde 9'u ise düzenli olarak e-sigara tükettiğini, yüzde 7'sinin ise sigaradan kurtulmak için bu yönteme başvurduğu ifade edildi. Harvard Üniversitesi'nde Toplum Sağlığı bölümünde görevli olan Constantine Vardavas, e-sigaralara duyulan bu yoğun ilgiden dolayı nikotin bağımlılığı konusundaki etkisinin de araştırılması gerektiğini vurguladı.

FARKLI FARKLI TATLAR
Bu konuda yapılan başka bir araştırma intenetteki e-sigaralar sektöründeki çeşit bolluğunu inceledi. Ağustos 2012 ile Ocak 2014 tarihi arasında internet piyasasına her ay on yeni marka ve 242 çeşitli tatlar içeren e-sigaralar sürüldü. Ocak 2014 yılında ise değişik internet sayfalarında 466 marka pazarlandığı ve tütün, mentol, meyve ve alkol gibi birbirinden farklı 7764 tat sunulduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacı Shu-Hong Zhu ise 2012 yılında e-sigaraları pazarlanırken sağlıkla ilgili zararlardan daha az söz edildiğini ve normal sigarayı bıraktırdığını öne sürülerek reklam yapıldığına dikkat çekti.

ARAŞTIRMACILAR TARTIŞIYOR
Yoğun tartışılan elektronik sigara konusu araştırmacıları adeta ikiye böldü. İngiliz Bağımlılık Uzmanı Peter Hajek, e-sigaranın normal sigaraya göre daha az hastalığa sebep olduğunu ve sigaraya karşı tarihin en etkin bulgu olduğunu savunurken, Berlinli araştırmacı Kerstin Jüngling bu ürünlerin nikotin içerdiğini ve insanları buna alıştırıldıklarına inanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!