Elazığ'a 12 milyon dolarlık mermer fabrikası

Güncelleme Tarihi:

Elazığa 12 milyon dolarlık mermer fabrikası
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2006 12:20

Elazığ'da, mermer rezervi bakımından zengin yataklara sahip olması nedeniyle bu sektöre yapılan yatırımlarda son yıllarda gözle görülür artış yaşanıyor.

Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile bunun dışında irili ufaklı yaklaşık 25 mermer fabrikası bulunan kentte bunlara bir yeni biri daha eklendi.
Elazığ'da yaklaşık bir buçuk yıl önce yapımına başlanan Mesta Traverter Mermer Fabrikası, yılda 1,5 milyon metre kare işlenmiş mermer üretimi yapabilme kapasitesine sahip. Fabrika bir ay sonra tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak.
Mesta Traverter Mermer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Suat Öztürk, fabrikanın kuruluş amacının ihracat olduğunu belirterek, üretecekleri mermerin yüzde 80'ini ihraç edeceklerini söyledi.
Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikanın yapımına 2005 yılının Ağustos ayında başladıklarını hatırlatarak, 90 bin metre kare alanın 60 bin metre karesinde fabrikayı kurduklarını, bunun 14 bin metre karesinin kapalı alan olduğunu bildirdi.
Fabrikada 6 bin 500 metre kare alanın blok alanı olarak kullanılacağını ifade eden Öztürk, fabrikada mermerle ilgili tüm işlemlerin yapılabildiğini kaydetti.
Büyük blokların büyük plakalar halinde kesilmesi, her ebatta fayans hatları, antik ve eskitme denilen mermerin işlenmesi gibi tüm işlemlerin yapıldığı fabrikanın bölgede kapasitesi ve teknolojisiyle ilk olduğuna işaret eden Öztürk, şöyle dedi:
“Fabrikamızda yıllık 1,5 milyon metre kare mal üretimi yapacağız. Makinaların yüzde 80'i çalışmaya başladı. İthal ettiğimiz makinaların hepsi faaliyette. Tam kapasiteyle üretime bir ay içinde başlayacağız. Fabrikada iki vardiya da toplam 250 kişi istihdam edilecek. 12 milyon dolar yatırım yaptığımız fabrikanın kuruluş amacı, üretiminin yüzde 80'inin ihraç edilmesidir. Bununla ilgili bağlantıları kuruyoruz.”
Ham madde için çalışan ocakları bulunduğunu, gelecek yıl en az 3 ocak daha açacaklarını belirten Öztürk, başka bölgelerden de taş alacaklarını söyledi.
İran'dan da taş alabileceklerini ifade eden Öztürk, bu ülkede çok iyi taşların olduğunu, bunları ya blok veya yarı mamul olarak alabileceklerini ifade etti.
Öztürk, fabrikanın tam kapasiteyle çalışmamasına rağmen Avusturya, Portekiz, ABD ve İsrail'e mermer ihraç ettiklerine işaret ederek, ihraç miktarını artıracaklarını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!