'El Kaide intikam saldırısı düzenleyebilir'

Güncelleme Tarihi:

El Kaide intikam saldırısı düzenleyebilir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2011 15:47

Usame bin Ladin'in Pakistan'da öldürüldüğünün açıklanması, el Kaide'nin tepkisinin ne olacağı sorusunu da doğurdu.

Haberin Devamı

El Kaide intikam saldırısı düzenleyebilir

Washington merkezli Woodrow Wilson Center'ın uzmanlarından Roger Hardy, Obama hükümetinin kendisini yakın gelecekte gerçekleşmesi muhtemel intikam saldırılarına hazırladığını, ancak asıl sorunun uzun dönemde el Kaide'nin hayatta kalıp kalamayacağı olduğunu ifade ediyor.

BBC muhabiri James Bryant ise bundan sonra ne olacağının, Pakistan hükümeti ve halkının bin Ladin'in ülkelerinde yakalanmasına nasıl tepki vereceklerine de bağlı olacağını belirtiyor.

Bryant, geleceğe ilişkin şu tahmini de yapıyor: "Usame bin Ladin'den ilham alanlar, onun mirasını devam ettirmeye çalışacak. Onu bir şehit olarak görecekler ve faaliyetlerinin devam ettiğini göstermek için saldırılar düzenleyebilirler. Ancak Başkan Obama'nın da açıkladığı üzere, Amerika da mücadele etmeye devam edecek."

Haberin Devamı

El Kaide önemsizleşti mi?
Arap coğrafyasındaki ayaklanmalar sonrasında el Kaide'nin önemsizleştiğini belirten uzmanlar olduğunu hatırlatan Hardy, bu uzmanların bin Ladin'in öldürülmesinin tezlerini doğruladığını düşünebileceğini söylüyor.

Hardy, sözlerine şöyle devam ediyor: "Fakat radikal İslam'ın temel nedenleri, yani el Kaide'nin hoşnutsuz genç Müslümanları saflarına katmasını sağlayan sorunlar ile ilgilenilmiyor. Bin Ladin'in öldürülmesi küresel cihad için moral bozukluğu yaratacaktır ancak hareketi durdurması çok olası görünmüyor."

BBC muhabiri James Bryant da, Bin Ladin'in Amerikan karşıtlığının ve Washington'ın tüm imkanlarına rağmen en çok istediği adamı yakalayamama başarısızlığının sembolü haline geldiğini söylüyor.

Bin Ladin'in ölümünün el Kaide'nin sonunu getirmeyeceğini ancak yıllardır saldırıları doğrudan planlayan liderin ölümünün önemli bir stratejik kazanım olduğunu da ifade ediyor Bryant.

 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!