Eksen kayması ihracata yaradı

Güncelleme Tarihi:

Eksen kayması ihracata yaradı
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 24, 2010 17:55

Türkiye, Avrupa Birliği üyesi bir ülke olarak Ortadoğu ile siyasi bağlarını kuvvetlendirmesi bu bölgede daha fazla yatırım yapma fırsatı yakalamasını sağladı.

Haberin Devamı

Geçen yıl Türkiye’nin ihracatının yüzde 20’si Ortadoğu’ya yapıldı ve bu bölgeye toplam 19.2 milyar dolar değerinde mal ihracat edildi. 2004 yılında bu oran yüzde 12.5 seviyesindeydi.

 

Türkiye, bankacılıktan, enerjiye, gıdadan telekomünikasyona kadar birçok farklı alanda büyük çaplı yatırımlar gerçekleştirdi.

 

 Suriye Maliye Bakanı, bu ayın başında devlet bünyesinde olan Ziraat Bankası’nın, Suriye’de yerel bankalarla birlikte bir ortak girişim gerçekleştirmeyi planladığını söyledi. Ziraat Bankası’nın bu ortak girişimde yüzde 60’lık bir hissesinin olacağı belirtildi.

 

Suriye Maliye Bakanlığı ile varlık açısından Türkiye’nin en büyük bankası olan Ziraat arasında yapılacak bir sonraki görüşmenin Haziran’ın sonundan önce gerçekleÅŸmesi bekleniyor.    Â

Haberin Devamı

  Â

EN BÜYÜK İKİNCİ TEDARİKÇİ İRAN

Türkiye her yıl İran’dan 10 milyar metreküp doğalgaz satın alıyor ve bu miktar Türkiye’nin ülke içindeki ihtiyacının yaklaşık yüzde 30’unu karşılıyor.

 

İran, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ’ye (TÜPRAŞ) 2009’da 3.2 milyon ton ham petrol arzı sağladı. TÜPRAŞ’tan alınan bilgilere göre, 2008’de bu oran yüzde 7.5, 2007’de yüzde 8.86 oranındaydı.

 

Buna göre İran, Rusya’dan sonra Türkiye’ye en fazla petrol arzı sağlayan ikinci ülke oluyor.

 

Türkiye’nin devlet bünyesindeki boru hattı operatörü TÜPRAŞ’ın aynı zamanda sıvılaştırılmış doğalgaz ithalatı için Katar ile görüşme halinde olduğu biliniyor.  

 

EKİLECEK ARAZİ PEŞİNDELER

 

Suudi Arabistan’ın devlet bünyesindeki gıda şirketi Planet Food World, önümüzdeki dört yıl içinde Türkiye’den arazi alıp, tarım sektöründe 5 milyar dolarlık yatırım yapmak istediğini açıkladı.

 

Haberin Devamı

Türkiye, Bahreyn ve Abu Dabi gibi ülkelerden de gıda sektörüne yatırım bekliyor. Ortadoğu’da tarım yapılabilecek arazinin çok az olmasından dolayı, bu bölgedeki zengin ülkeler tarımsal üretim için başka ülkelerdeki fırsatları kolluyor.

 

TELEKOMÃœNÄ°KASYONDA DA VARLAR

Dubai merkezli Oger Telecom, 2005 yılında Türk Telekom’un yüzde 55’lik hissesini 6.55 milyar dolar karşılığında satın aldı.

 

Oger Türk Telekom’daki hissesini artırabileceğini açıklarken Türk hükümeti de ek olarak şirketin yüzde 15 ya da 20’lik hissesini satışa çıkabileceğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!