Eker: Türkiye genelinde yaklaşık 931 bin kanatlı hayvan itlaf edildi

Güncelleme Tarihi:

Eker: Türkiye genelinde yaklaşık 931 bin kanatlı hayvan itlaf edildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 22:06

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, kuş gribi hastalığıyla mücadele çerçevesinde bu akşam itibariyle Türkiye genelinde yaklaşık 931 bin kanatlı hayvanın itlaf edildiğini bildirdi.

Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenecek olan “Uluslararası Kanatlı ve İnsan Gribine İlişkin Taahhüt Konferansı”na katılmak üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Çin'e gidecek olan Eker, İstanbul'a hareketinden önce Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı.

Çin hükümeti, AB Komisyonu ve Dünya Bankası tarafından ortaklaşa düzenlenecek olan söz konusu konferansa dünyanın çeşitli ülkelerinden birçok bakan ile Uluslararası Salgın Hastalıklar Ofisi, Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü başta olmak üzere birçok uluslararası kurum ve kuruluşun katılacağını kaydeden Bakan Eker, kendisinin de Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan oluşan bir heyetle konferansa katılacağını ve bir konuşma yapacağını kaydetti.

KUŞ GRİBİNDE SON DURUM

Türkiye'deki kuş gribi vakaları konusunda da bilgi veren Bakan Eker, bu akşam itibariyle 13 ilde ve 24 mihrakta kesin tespit edilen ve laboratuvar teyidi alınan kuş gribi vakası bulunduğunu söyledi.

Vakaların bir kısmının güvercin, karabatak, ördek, büyük bir kısmının da kümes hayvanı olduğunu anlatan Eker, şüpheli vakaların sayısının ise 49 olduğunu belirtti.

Uzman ekiplerin gerek şüpheli vakaların bulunduğu yerlerde, gerekse kesinleşmiş yerlerde karantina, dezenfeksiyon, itlaf ve kontrol işlemlerini gerçekleştirdiğini kaydeden Tarım ve Köyişleri Bakanı, bu akşam itibariyle yurt genelinde yaklaşık 931 bin kanatlı hayvanın kuş gribi mücadelesi çalışmaları çerçevesinde itlaf edildiğini bildirdi.

Bakan Eker, itlaf edilen hayvanların bedellerinin sahiplerine ödendiğini, kuş gribiyle mücadele çalışmalarının da gerek tarama ve numune alma, gerekse ihbarların değerlendirilmesi ve bilgilendirme çalışmaları şeklinde devam ettiğini söyledi.

SEKTÖRE DESTEK ARAYIŞI

Kuş gribi hastalığı nedeniyle sıkıntıya giren tavukçuluk sektörünün sorunlarının geçtiğimiz günlerde Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu'nda (ESDK) görüşüldüğünü hatırlatan Bakan Eker, sektörden gelen tekliflerin büyük bir teknik komitede değerlendirildiğini, teknik komitenin son toplantısını yarın yapacağını ve sektöre verilecek desteğin buna göre şekilleneceğini bildirdi.

Tavukçuluk sektörünün milyarlarca dolar yatırım ve yüzlerce kişinin ekmek yediği bir sektör anlamına geldiğini belirten Eker, ”Biz sektörün sorunlarını çözmek durumundayız, sektörü korumak durumundayız” diye konuştu.

Türk Hava Yolları'na ait tarifeli uçakla saat 23.20'de Çin'in başkenti Pekin'e hareket edecek olan Bakan Eker, 20 Aralık Cuma günü yurda dönecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!