Ek niyet mektubu açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Ek niyet mektubu açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2001 01:02

IMF'ye verilen ek niyet mektubu açıklandı. Mektup'ta 10'ununcu gözden geçirmenin tamamlanmasına ilişkin tüm performans kriterlerinin yerine getirildiği bildirildi

Hazine Müsteşarlığı, 10. gözden geçirme çerçevesinde Uluslararası Para Fonu`na (IMF) verilen ek niyet mektubunu açıklandı.  

Hazine Müsteşarlığı`nın internet sayfasında yayımlanan Devlet Bakanı Kemal Derviş ile Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti`ninimzalarını taşıyan ek niyet mektubunda, 11 Eylül`dmeydana gelen trajik olayların ekonomideki olumlu ivmeyi bozduğuna ve ekonominin genel görünümüne ilişkin beklentileri kötüleştirdiğine dikkat çekilerek, buna rağmen, ekonomik programın sıkı uygulamasının devam ettirildiği bildirildi.  

Mektupta, ``10. Gözden Geçirme`nin tamamlanmasına ilişkin tüm performans kriterleri yerine getirilmiştir`` denilerek, gerçekleştirilen reformlara yer verildi. 11 Eylül olaylarından sonra kötüleşen genel görünüm karşısında, 2002-2004 dönemini kapsayan güçlendirilmiş bir program hazırlandığı bildirilen mektupta, şöyle denildi:  

``Bu kapsamda uluslararası camiadan ilave finansal destek talep etmekteyiz. Orta vadeli bu program şimdiye dek makroekonomik ve finansal istikrar alanlarında elde edilen kazanımların üzerine inşaa edilecektir. Program kapsamında, bankacılık reformunun tamamlanması, özelleştirmenin ve genelde özel sektör gelişiminin tekrar canlandırılması ile kamu sektöründe yönetişim ve etkinliğin artırılmasına ilişkin kararlı adımlar atılacaktır. Programın bu yıl sonundan önce tamamlanıp, IMF`ye sunulması beklenmektedir.`` 

11 Eylül olaylarının Türkiye`ye olan etkisini azaltmaya yönelik tedbirlerin de halihazırda alınmak olduğu bildirilen mektupta,  özellikle, 2002 yılının iddialı mali hedeflerine ulaşılmasına ve içinde bulunulan durum nedeniyle geçici güçlüklerle karşı karşıya kalan, mali yapısı sağlam reel sektör kuruluşlarının desteklenmesine izin verecek acil tedbirlerin yürürlüğe konmakta olduğu belirtildi.  

Mektupta, bu ve diğer politika tedbirlerinin, ekonomik programa olan desteği artırmak amacıyla, halka ve ülke içindeki ve dışındaki yatırımcılara anlatılmaya devam edileceği kaydedildi.  

``Bu kapsamda, Standby düzenlemesi çerçevesinde, 10. Gözden Geçirmenin tamamlanması talep edilmektedir`` denilen mektupta,  ayrıca, programın para politikasına ilişkin performans kriterlerinde ve 2001 yıl sonu gösterge niteliğindeki hedeflerinde değişiklik talep edildiği bildirildi. Ek Niyet Mektubu`nda, ``Özellikle, para politikasına bir çıpa sağlamak amacıyla, 2001 yılı sonu gösterge niteliğindeki para tabanı üst limitinin performans kriterine dönüştürülmesi önerilmektedir`` denildi.  

2001 Aralık sonu konsolide bütçe faiz dışı harcamalarına ilişkin performans kriterinin de değiştirilmesi talep edilen mektupta, şöyle denildi:  

``Bu mektupta tarif edilen politika ve tedbirlerin programın amaçlarının gerçekleştirilmesi için yeterli olacağına inanılmaktadır. Ancak gerekli olduğu takdirde, programın yolunda ilerlemesini sağlamakamacıyla Fon`la yakın bir şekilde istişare edilerek ilave tedbirler alınmasına hazır bulunulmaktadır.``
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!