Einstein'ın uydusu fırlatıldı

Güncelleme Tarihi:

Einsteinın uydusu fırlatıldı
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 19, 2004 16:06

NASA’nın ünlü bilim adamı Albert Einstein’ın izafiyet teorisini uzayda kanıtlamak üzere geliştirdiği "Gravity Probe B" uydusu dün akşam California’daki Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü'nden fırlatıldı.

Haberin Devamı

Uyduyu taşıyan Boeing Delta 2 roketinin TSİ 19.57'de fırlatılmasından 75 dakika sonra Gravity Probe B, roketten ayrılarak 18 aylık görevine başladı.

 

Uydunun fırlatılmasıyla birlikte NASA'nın 45 yıllık rüyasını gerçekleştirmek için ilk adım da atılmış oldu. İlk olarak 1959’da gündeme gelen projeyi düne kadar hayata geçirmek mümkün olmamıştı. 700 milyon dolarlık uydunun pazartesi günü gerçekleşmesi planlanan fırlatma işlemi bir gün ertelenmişti. 

   Â

DÖRT ‘KUSURSUZ’ KÜRE

 

Dünyadan yaklaşık 640 kilometre yükseklikte yörüngeye yerleşecek olan insansız uydunun yapacağı deneylerde Dünya'nın kütle çekiminin ''uzay ve zamanı nasıl büktüğü'' belirlenmeye çalışılacak. Bunun için insanın bugüne dek imal ettiği mükemmele en yakın dört kuvars küre kullanılacak. Hatasız bir ölçüm için mutlak sıfıra yakın soğuklukta vakumlu bir yuvada korunan küreler pin-pon topu büyüklüğünde.

 

Haberin Devamı

Uydu uzaya çıktığında çevrilmeye başlanacak olan topların dönüş eksenlerindeki en ufak oynamalar ölçülmeye çalışacak. Einstein’in teorisine göre bu topların dönüş ekseninde az da olsa değişim olması gerekiyor. Ünlü bilim adamı, 1916’da zaman ve uzayın maddenin varlığı nedeniyle bükülebilen bir yapı oluşturduğu sonucuna varmıştı.

 

NASA'nın Stanford'daki Gravity-B uydusunun baÅŸ kuramsal fizikçisi Francis Everitt, uzay-zamanın hızla hareket eden kütlelerce büküldüğünü ve uzayın bir parçasının kopabildiÄŸi kuramı üzerine ÅŸu görüşü belitti:Â

 

''Yörünge yarıçapları, ölçülebilirse tercih ettiÄŸimiz tabirle (inçlik) sapmaların olacağı saptanabilir. Bu ölçümler için mutlak sıfıra yakın donmuÅŸ 4 pin-pon topu büyüklüğünde mükemmele yakın küre, bugüne dek yapılmış en sessiz odada Grevity Probe uydu içinde korunarak kürelerin kendi molekül hareketleri en düşük düzeyde tutulacak veÂölçümler yapılacak."Â

 

Haberin Devamı

İzafiyet teorisiyle ilgili uzaydaki deneylerin 16 ayda tamamlanması planlanıyor. (AA, BBC)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!