Ehliyet sınavı giriş yerleri açıklandı mı? - 22 Ağustos ehliyet sınavı giriş yerleri

Güncelleme Tarihi:

Ehliyet sınavı giriş yerleri açıklandı mı - 22 Ağustos ehliyet sınavı giriş yerleri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2015 14:02

Ehliyet almak için bu haftasonu yazılı sınava girecek olan adaylar için heyecanlı bekleyiş başladı. 22 Ağustos ehliyet sınav giriş yerleri açıklandı mı?

Haberin Devamı

EHLİYET ALMAK İÇİN GEREKLİ OLANLAR

Sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan kursiyerler, özel motorlu taşıt sürücüleri kursu müdürlüklerine kayıt yaptıracaktır. Kayıt şartları aşağıda belirtilmiştir.

a. A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.

b. B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.

c. C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksekokul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman Jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)

ç. A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almışolmak.

Haberin Devamı

d. Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen "sürücü olur" sağlık raporualmış olmak.

e. "Sabıka kaydının olmadığına dair" dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.

f. Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.

g. Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

ğ. Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

Ehliyet sınavı giriş yerleri açıklandı mı - 22 Ağustos ehliyet sınavı giriş yerleri

2015 EHLİYET SINAVI TARİHLERİ VE EHLİYET SINAVLARI TAKVİMİ

Milli Eğitim Bakanlığı sürücü adaylarının merakla beklediği 2015 ehliyet sınavı takvimini ilan etti. MEB'in duyurusuna göre yıl içinde 6 ehliyet sınavı (MTSKS) yapılacak. Ehliyet sınavı sonuçları ise sınav yapıldığı tarihten 10 gün sonra açıklanacak. Ehliyet sınavı takvimine göre 2015'in ilk sınavı 10 Ocak'ta yapılacak.

22 Ağustos 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 1 -21 Temmuz 2015

10 Ekim 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 25 Ağustos -15 Eylül 2015

12 Aralık 2015 Sınav Ücreti Yatırma Tarihi 16 Ekim -17 Kasım 2015

2015-MTSKS-1 Ehliyet Sınavı : 10 Ocak 2015 Cumartesi

2015-MTSKS-2 Ehliyet Sınavı : 21 Mart 2015 Cumartesi

2015-MTSKS-3 Ehliyet Sınavı : 27 Haziran 2015 Cumartesi

2015-MTSKS-4 Ehliyet Sınavı : 22 Ağustos 2015 Cumartesi

Haberin Devamı

2015-MTSKS-5 Ehliyet Sınavı : 10 Ekim 2015 Cumartesi

2015-MTSKS-6 Ehliyet Sınavı : 12 Aralık 2015 Cumartesi

SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

22 Ağustos 2015 tarihindeki ehliyet sınavının sonuçları ise 02 eylül 2015 tarihinde açıklanacak.

10 Ekim 2015 tarihindeki ehliyet sınavının sonuçları 20 Ekim 2015 tarihinde açıklanacak.

12 Aralık 2015 tarihinde yapılacak ehliyet sınavının sonuçları 22 Aralık 2015 tarihinde ilan edilecek.

Yeni yönetmeliğe göre sürücü adayının tek seferde park etmesi, aracı sınav esnasında hiç stop ettirmemesi, yokuşlarda el freni kullanmadan kaldırması gerekiyor.

Sürücü Kursları ve eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, direksiyon sınavında başarısız olunmasında en büyük etkenler arasında yer alan bu hatalarda adaya ikinci bir hak verilmesi için teklif hazırladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Yılmaz, adayların aşırı heyecan nedeniyle sınav esnasında araç kullanma becerilerinde aksaklıklar olabileceğini vurgulayarak, "Deneyimli bir şoför bile zaman zaman tek seferde park edemez, kullandığı aracı stop ettirebilir ya da el freni kullanmadan yokuşlarda kalkamaz. Sürücü adaylarının bu becerilerden tek seferde, hata yapmayacakları bir sınava tabi tutulması çok sayıda adayın direksiyon sınavından kalmasına neden oluyor" diye konuştu.

Sürücü adayının akıcı trafikte araç kullanma becerisi, şerit ihlali yapmaması, yaya haklarına uyması, trafik ışıklarına dikkat etmesi gibi unsurların çok daha önemli olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Adaya yokuşta durup kalkma becerisini isterse el freni yardımıyla yapması, tek seferde park edememesi ya da aracı stop ettirmesi halinde adaya bir hak daha tanınması yönündeki tekliflerimizi Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğüne sunduk. Genel Müdürlük, sınavlarda yaşanan bu tür aksaklıklara çok karşı duyarlı ve bizden gelen önerileri dikkate alıyor. Bu aksaklığın giderilmesi için görüşmelerimiz devam ediyor."

ELEKTRONİK SINAV

Ankara'dan sonra pilot il seçilen Eskişehir'de de Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Teorik Sınavları (MTSAS) artık elektronik ortamda yapılması, ehliyet alacak vatandaşlara büyük kolaylık sağlayacak. 3 yıldır Ankara'da uygulamaya konulan elektronik ortamda sınav Eskişehir'de de yapılmaya başlandı. Ehliyet alacak olan vatandaşlar artık yazılı sınav için aylarca beklemek zorunda kalmayacak.

Sürücü adayları gitmiş oldukları kurslarda, elektronik ortamda sınava girme talebinde bulunarak kısa sürede sınava girebilecek. Diğer yandan elektronik ortamda sınava giren adaylar, sınav sonrasında sonuçlarını anında öğrenebilecek. Pilot il seçilen Eskişehir'de projenin başarılı olması sonrasında da diğer illerde de uygulamaya konulacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

EHLİYET İLE İLGİLİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sürücü kurslarına gönderdiği yazıda, yeni bir Karayolları Trafik Yönetmeliği hazırlandığı ve taslakta otomatik vites araç kullanan sürücülere B1 sınıfı ehliyet verileceği belirtildi.

-Otomatik vites kullananlara ayrı ehliyet

-1997 öncesi ilkokul mezunlarına ehliyet hakkı

-Ehliyet çeşidi artıyor.

-Ehliyetlere süre kısıtmalası geliyor.

Ak Parti milletvekillerinin Nisan 2012'de Meclis Başkanlığı'na sunduğu ve Trafik Kanunu'nda değişiklik öngören yasa teklifinde, otomatik vitesli araçlar için özel ehliyet verilmesi, ilköğretimin 8 yıl olmasından önce (18 Ağustos 1997) ilkokul diploması alanlara da ehliyet sahibi olma hakkı tanınması gibi düzenlemeler yapılması öngörüldü. Bu teklifin ardından sürücü ehliyetleri ile ilgili yeni düzenlemeler de tartışılmaya başlandı.

ADAY SÜRÜCÜYE 'K SINIFI'

Milli Eğitim Bakanlığı'nın sürücü kurslarına gönderdiği bir yazı ehliyetle ilgili yeni düzenleme için altyapı hazırlığını gündeme getirdi. Yazıda sürücülerin AB ülkelerinde sıkıntı yaşamaması için yapılacak değişiklikle ehliyet çeşidinin 9'dan 17'ye çıkacağı bildirildi. Yeni yönetmeliğin henüz yayınlanmadığı vurgulanan yazıda, taslak hakkında bilgi de yer aldı. Buna göre ehliyetler ömür boyu değil, sınıflarına göre 5 ya da 10 yıl geçerli olacak. Sadece otomatik araç kullanan sürücülere B1, aday sürücülere ise K sınıfı ehliyet verilecek.

BAKMADAN GEÇME!