EGO'dan ulaşım zammı açıklaması

Güncelleme Tarihi:

EGOdan ulaşım zammı açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2009 17:02

Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, yılda 210 milyon yolcu taşıyan otobüslerin yolcu başına 58 kuruş zarar ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

EGO Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, mahkemenin, toplu taşımadaki mevcut taşıma tarifesini, enflasyon oranı yüzde 10'larda iken, belediyenin yaptığı zammın yüzde 13 ve 16 olmasını gerekçe göstererek iptal ettiği bildirildi.

Mahkemenin bu kararı verirken Ankara Büyükşehir Belediyesince alınan 500 otobüse ödenecek parayı ve 2008 yılında otobüsten EGO'nun 121 milyon liralık zararını hesaba katmadığı ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
“Otobüsler her yıl ortalama 121 milyon lira zarardadır. Yılda 210 milyon yolcu taşıyan otobüslerimiz yolcu başına 58 kuruş zarar etmektedir. Ayrıca bu yıl yeni alınan otobüsler için yolcu başına EGO'ya 67 kuruş ek külfet gelmektedir. Bu aslında 120 kuruşa toptan satılan biletin 240 kuruştan satılmasını gerektirmektedir. Durum böyle olduğu halde bilir-bilmez kişiler kamuoyu önüne çıkıp şov yapmaktadır. Hesaptan anlamayan bu kişilerin pahalı bilet uygulaması iddiası son derece saçma ve gülünçtür.”

Mahkemenin iptal ettiği ulaşım zam kararının 15 Ekim 2008'de alındığı hatırlatılan açıklamada, o günden bu yana belediye işçi ücretlerinde yüzde 19, BUGSAŞ çalışanlarının ücretlerinde yüzde 11, yedek parça fiyatlarında da yüzde 5 artış olduğu kaydedildi.

“Bu gerçekler karşısında önümüzdeki ay içerisinde 250 kuruşlara erişecek otobüs taşıma ücretlerine zam kaçınılmazdır” denilen açıklamada, “Bazı kimseler 2009 yılında otobüs taşıma ücretlerine hiç artış getirmeyen Ankara'daki otobüs taşıma ücretlerine karşı çıkarken, 2009 yılında İzmir ve İstanbul'da taşıma ücretlerine yapılan artışı ise görmemezlikten gelmektedirler. Bu durum bu kişilerin art niyetlerini açıkça ortaya koymaktadır” görüşü dile getirildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!