Eğitimin parlayan yıldızı Meslek liseleri

Güncelleme Tarihi:

Eğitimin parlayan yıldızı Meslek liseleri
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Üniversite kapısında yığılmayı önlemek için öğrenciler meslek lisesine yönlendiriliyor. Bu öğrenciler hem eğitim, hem üretim yapıyorlar, hem de para kazanıyorlar.

Milli Eğitim Bakanlığı 8 yıllık kesintisiz zorunlu temel eğitim yasasının çıkarılmasının ardından yeni bir ilke imza atmaya hazırlanıyor. Gençleri mesleğe yönlendirmek, üniversite kapısında yığılmayı önlemek için yeni projeler geliştiriyor. Dünyada eğitim sisteminin yüzde 80'inin meslek lisesi ağırlıklı olmasından hareket eden Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'de yüzde 20'lerde olan bu oranı artırmak için harekete geçti. Bakanlığın amacı, 21'inci yüzyıla girerken, dünyanın süratle küçüldüğü, bilgi teknolojilerinin inanılmaz bir hızla geliştiği ve yaygınlaştığı çağın tanığı olan öğrencilere bir meslek kazandırmak. Türkiye'de sayıları 2 bin 600'e varan meslek liselerinin sayısını artırmak ve şu anda 800 bin öğrencinin eğitim gördüğü bu okullardaki öğrenci sayısını yukarılara çekmek.

İşte bunlardan biri Avcılar'daki İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Lisesi, diğeri de Zincirlikuyu'daki Yapı Meslek Lisesi.

İHKİB HAZIR GİYİM VE KONFEKSİYON MESLEK LİSESİ

Çok amaçlı ve çok kapsamlı eğitim programları ile hazır giyim ve konfeksiyon alanında Türkiye'nin gereksinim duyduğu uzman ve ara elemanları yetiştirmek ve sektöre bilgi desteği sağlamak amacıyla kurulan İHKİB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Lisesi 1995 yılında açıldı. Üretim içinde eğitim için tasarlanmış binasında, her öğretim yılı 300 örgün eğitim öğrencisine, 600 yaygın eğitim kursiyerine kısa süreli seminerler ve kurslarla da binlerce yetişkine gereksinimleri olan bilgileri vermek üzere yapıldı. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ‘‘dokuma hazır giyim, penye hazır giyim, triko hazır giyim’’ alanlarında üretim ve yönetim konularında eğitim veriyor.

250 MİLYON LİRA MAAŞ

Bir yandan gençlere başarılı bir meslek verirken, endüstrinin ihtiyacı olan kaliteli teknik insan gücü yetiştirmeyi hedefleyen lisenin öğrencileri mezun olduklarında 70 ile 250 milyon lira arasında maaşla kolaylıkla iş bulabiliyorlar. Eğitim görürken, ürettiği mallarla döner sermayeden para da kazanan liseliler, kendi kıyafetlerini kendileri dikmekle kalmıyor, okul formalarını, hatta başka liselilerin formalarını da üretiyorlar. Binlerce öğrencinin katıldığı 19 Mayıs ve 23 Nisan törenleri sırasında giyilen kıyafetlerin kalıbını çıkaran ve diken öğrenciler, eğitimlerini sürdürürken kazandırıyorlar.

Okul Müdürü Seliha Çelikel, okulda öğrenimlerini sürdüren 288 öğrenciden 94'ünün mezun olacağını belirtti. Çelikel, kültür derslerinin yanı sıra üretimin okulda yapıldığını söyleyerek, ‘‘Bir yıl içinde 40 bin kesim, 10 bini aşkın dikim gerçekleştiriyoruz. Bu rakamlar, bir fabrika için değil belki ama, eğitim kurumu için hiç de küçümsenmeyecek rakamlardır’’ dedi.

Temel öğretimin ikinci kademesi olan ortaokulu bitiren, konfeksiyon alanına istekli olan ve uygulama kabiliyeti bulunan her öğrencinin alındığı okulda, pratik uygulamanın yanı sıra işyerlerine de uygulama amacıyla gidiyorlar. Staj çalışmaları uzun süreli olan öğrenciler, iş tecrübesi kazanırken, okul tarafından da sigortaları yapılıyor.

YAPI MESLEK LİSESİ

Nüfusu 10 milyonu bulan İstanbul'da türünün tek okulu olan Yapı Meslek Lisesi, binlerce şantiyenin olduğu kentte ara eleman yetiştiren kurumlardan biri. Aralarında Bahçelievler Belediye Başkanı Saffet Bulut, Galatasaray Kulübü yöneticilerinden Mustafa Sarıgül, sanatçı Şevval Sam Tekin gibi birçok ünlüyü yetiştiren okul, inşaat sektörüne kaliteli eleman sunmayı hedefliyor. İnşaat Anadolu Teknik lisesi, İnşaat Teknik Lisesi ve Yapı Meslek lisesi bulunan okulun, Türkiye genelinde yapılan beceri yarışmalarında yapı ressamlığı dalında birincilikleri bulunuyor.

ÖĞRETMENLERİNİN ÜÇ KATI MAAŞ

Genç nüfusa sahip ve sürekli gelişen yurdumuzun yoğun konut ihtiyacı düşünüldüğünde öğrencilerin iş bulmakta bir problemi olmuyor. Genç, dinamik, mesleğinde kendini iyi yetiştirmiş, kadrosu ve eğitim sistemiyle liselilere başarılı bir mesleki eğitim ve öğretim veren okul, beceri yarışmalarında da Türkiye genelinde birincilik, ikincilik ve üçüncülükleri elinde tutuyor.

1939-40 eğitim öğretim yılında Osmanlı veliahtı Yusuf İzettin Efendi'nin Zincirlikuyu'daki Kasrı'nda Yapı Usta Okulu adı altında öğretime başlayan okul, Cumhuriyet’in ilanının ardından savaşlarda şehit düşenlerin çocuklarına Dar'ül-eytam adı altında yuva olarak hizmet verdi. Daha sonra Hürriyet-i Ebediye İlkokulu'na dönüştürüldü. Şimdi ise, İstanbul gibi büyük bir şehirde konusunda tek ve başarılı bir okul olarak Zincirlikuyu'da eğitimini sürdürüyor.

SU TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜ:

Bu bölüm, insan gücünü en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyor. Isınma teknolojisi ve doğal gaz da bölümün ilgi alanına giriyor. Sıhhi tesisat, ısıtma ve doğalgaz üzerine teknolojik bilgi alan öğrenciler, atölyede yaptıkları uygulamalarda bilgilerini pekiştiriyorlar. Her üç dalda proje üzerinde yetiştirilen öğreciler son sınıfta işletmelere gönderiliyorlar.

YAPI RESSAMLIĞI:

Bölümde İnşaat teknik, yapı meslek ve bir yıl İngilizce hazırlık olan İnşaat Anadolu Teknik olmak üzere üç ayrı kısım bulunuyor. Bu bölümlerde öğrenciye mesleki yeterlilik kazandırmanın yanı sıra üniversiteye hazırlama amacıyla fen ve sosyal bilimleri içeren dersler öğretiliyor.

RESTORASYON:

Kültürümüzün önemli bir parçası ve turizmin gelişme unsurlarından biri olan ülkemizin dört bir yanına dağılmış eski eserlerin bulunması ve gelecek nesillere bir kültür hazinesi olarak bırakılması bu eserlerin asıllarına uygun olarak bakım ve onarımlarının yapılması ile ilgili konuları içine alan bölüm. Bu bölümde öğrencilere özellikle eski eserlere ait malzeme ve inşaat teknolojisi, geleneksel yapı teknikleri, tarihi yapıların değişimi ve estetiğinin korunması ile ilgili yeterlilik kazandırılıyor.

YAPI BÖLÜMÜ:

Yapı bölümü, endüstri meslek ve yapı meslek liselerinin bir branşı olup, şantiyelere yönelik inşaat eğitimi vermek üzere eleman yetiştiriyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!