Eğitimde ağır hasar

Güncelleme Tarihi:

Eğitimde ağır hasar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Deprem okulları ve öğrencileri de fena vurdu. Özellikle Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Bolu'da bazı okullar yıkıldı. Yüzlerce öğrenci ve öğretmen hayatını kaybederken, iki milyona yakın öğrenci felaketten etkilendi.

MARMARA Bölgesi'ni yıkan deprem Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa ve Bolu illerindeki milyonlarca öğrencinin kaderini etkiliyor. Okulların yıkıldığı, öğretmenlerin enkaz altında yaşamını yitirdiği deprem bölgesinde ilk, ortaöğretim ve üniversitede okuyan milyonlarca öğrenci, ne olacağını bilememenin çaresizliğini yaşıyor.

1999- 2000 öğretim yılının başlamasına bir aydan az süre kala meydana gelen deprem, tüm alanlarda olduğu gibi eğitim ve öğretimi de temelden sarstı. Üniversite kampusları dahil, okulların büyük bölümü yıkıldı veya kullanılamaz hale geldi. Milli Eğitim Bakanlığı, bu bölgelerde hasar tespit komisyonları oluşturarak, tek tek okulların durumunu saptamaya çalışırken, bazı yörelerde yeni eğitim takviminin ertelenebileceği ifade edildi.

Depremin ağır hasar verdiği 5 ilde yaklaşık 2 milyon ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisi, onbinlerce yüksek öğrenim öğrencisi bulunuyor. Depremde ölenler arasında çok sayıda çocuk ve genç de var. Sağ kalanlar da bunların yasını tutuyor. Böyle bir ortamda, bölgede sağlıklı eğitimin yapılması için yıkılan okulların yeniden yapılması, depremzedelerin yaralarının sarılması gerekiyor.

ÜNİVERSİTELERDE KAYIP

Marmara bölgesindeki şiddetli depremde şu ana kadar Doç. Dr. Hülya Gündoğdu, Dr. Erdal Bahur, hemşire Tülay Ergün, memurlar Demir Ali Meydan ile Nuray Sevgili, araştırma görevlisi Abdurrahman Kar ve güvenlik görevlisi Mehmet Şimşek'i kaybeden Kocaeli Üniversitesi ağır hasar gördü. Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Baki Komsuoğlu, üniversite hastane ve Arslanbey Kampusü'nen tamamen kullanılmaz durumda olduğunu, diğer birimlerde hafif hasarlar bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Komsuoğlu, ‘‘İkinci bir duyuruya kadar sınav ve kayıtlar ertelenmiştir’’ dedi. Rektör, ‘‘Üniversite yönetimi ve YÖK direktifleri ile tüm izinler kaldırılmıştır. Üniversitemiz zor şartlarda olmasına rağmen eğitimine birkaç bölüm hariç, zamanında başlayacaktır’’ diye konuştu.

Kocaeli Üniversitesi'ne bağlı olarak Eğitim Bilimleri, Fen- Edebiyat, Güzel Sanatlar, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Teknik Eğitim, Tıp Fakültesi bulunuyor. Ayrıca Sağlık Bilimleri Enstitüsü ile Derbent, Derince, Gölcük, Hereke- Tavşancıl, İhsaniye, İzmit, Kandıra, Karamürsel, Kocaeli, Köseköy, Sivil Havacılık Meslek Yüksek Okulları bulunuyor. Bu üniversitede yaklaşık 20 bin öğrenci eğitim gördüğü açıklandı.

Kocaeli Üniversitesi tarafından hazırlanan deprem hasar raporunda, Aslanbey Kampusü'ndeki hukuk, iktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü binalarının tamamen yıkıldığı, Fen Edebiyat Fakültesi binasının yüzde 40 hasar gördüğü saptandı. KÜ öğrenci yurdunun binası kısmen tahrip olurken, Mühendislik, Fen Edebiyat, Teknik Eğitim Fakültesi ve rektörlük birimlerinin bulunduğu 6 binada kısmi hasar saptandı. Ayrıca Hereke Kampusü, İzmit, Kullar, Köseköy, Karamürsel, Kandıra MYO, Sağlık Yüksek Okulu'nda kısmi zarar olduğu rapor edildi.

BOLU'DA BELİRSİZLİK

Bolu'daki Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde 7 bin 500 öğrenci öğrenim görüyor. Üniversiteye bağlı 6 fakülte, 2 enstitü 3 meslek yüksek okulu bulunuyor. AİBÜ'ye bağlı Fen- Edebiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Düzce Teknik Okulu, Akçaokaca Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu, Gerede MYO, Bolu Meslek Yüksek Okulu öğretim verirken, depremden sonra sınav ve kayıtların akibeti ve yeni öğretim yılının aksayıp aksamayacağı konusunda henüz açıklama yapılmadı.

BURSA'DA Depremden etkilenen Bursa'da hasar belirleme çalışmaları sürerken, burada da eğitimin akibeti henüz netlik kazanmadı. Uludağ Üniversitesi'ne bağlı Tıp, İktisadi ve İdari Bilimler, Mühendislik ve Mimarlık, Veterinerlik, Ziraat, Eğitim, İlahiyat, Fen- Ebediyat fakülteleri ile Sağlık, Sağlık Mizlemleri, Teknik Bilimler, Sosyal Bilimler, İlahiyat, Mustafakemal Paşa, Karacabey, İnegöl, İznik, Yalova, Yenişehir Meslek Yüksek okullarının bulunduğu kaydedildi. UÜ'de 234 profesör. 154 doçent, 185 yardımcı doçent. 220 öğretim görevlisi, 65 uzman, 108 okutman, 542 araştırma görevlisi ve sözleşmeli 17 yabancı uyruklu öğretim elemanının görev yaptığı, toplam 33 bin 358 öğrencinin kayıtlı olduğu açıklandı. Bursa'da ilk ve orta dereceli okullarda 369 bin, Yalova'da 17 bin öğrenci bulunuyor.

SAKARYA'DA Şiddetli depremin yerlebir ettiği Adapazarı'ndaki Sakarya Üniversitesi de, felaketten önemli ölçüde etkilendi. Binlerce ilk ve ortadereceli okulun yanı sıra bir çok fakülte ve meslek yüksek okulun bulunduğu Sakarya'da, hasar belirleme çalışmalarına henüz başlanamadı. Enkaz kaldırma çalışmalarına ağırlık verilirken, bunun ardından eğitim konusunda hazırlanacak rapora göre tutum izleneceği ifade edildi.

İSTANBUL'DA İstanbul'da depremin şiddetli etkisi özellikle Avcılar ilçesinde hissedilirken, bir çok okulda çatlaklar saptandı. Ayrıca İstanbul Üniversitesi'ne bağlı Avcılar Kampusü'ndeki binaların da şiddetli sarsıntıdan etkilendiği, bu yapıların durumunun saptanmasına çalışıldığı kaydedildi.

Bir kalemleri bile kalmadı

Asrın felaketi, bedenlerini vuramadığı çocukların, ruhlarını darmadağın etti. Ölümü, henüz hiç hazırlıklı olmadıkları bir dönemde tanıyan bu çocuklar, kocaman yürekleri sayesinde toparlanıp yollara düştüler. Kenti saran beton yığınını kaldıramazlardı ama çöpleri pekala toplayabilirlerdi. Yaz tatilini yıkıntılar arazında, ellerinde eldiven, yüzlerinde maske, gözlerinde bir gölgeyle tamamlayan çocuklar, bir ay sonra başlayacak okulun adını bile anamıyorlar. Onların, yeni eğitim yılına başlayacak bir kalemleri bile yok. Yıkıntılar arasından kurtarabildiği oyuncak bebeğini kucağına alan bu çocuğun okulu ayakta mı, o bile bilinmiyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!