Eğitim Şûrası’nda neler oluyor

Güncelleme Tarihi:

Eğitim Şûrası’nda neler oluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2014 01:02

Türkiye 4 gündür, bugün yapılacak Genel Kurul’un ardından sona erecek olan 19’uncu Milli Eğitim Şûrası’na kilitlendi.

Haberin Devamı

Karma eğitimin kaldırılması ve anaokullarında zorunlu din dersinin çok tartışıldığı şuranın alt komisyonlarında kabul edilen, reddedilen, gündeme alınmayan öneriler özetle şöyle:

KABUL EDİLENLER

- Anasınıfına değerler eğitimi ve 1, 2 ve 3’üncü sınıflara da zorunlu din dersi verilmesi.
- Liselerde 1 saat verilen Din dersinin iki saate çıkarılması.
- Anadolu otelcilik ve turizm liselerinde okutulan alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılması.
- Liselerde seçmeli olan Osmanlı Türkçesi dersinin zorunlu olması.
- Ortaokullardaki 35 saatlik ders süresinin 30’a, 29 saat olan zorunlu ders süresinin de 25’e düşürülmesi.
- Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun 3’üncü sınıftan itibaren mevcut bir ders içinde bir ünite olarak işlenmesi.
- Dil ve anlatım dersi ile Türk edebiyatı derslerinin birleştirilerek Türk Dili ve Edebiyatı dersi verilmesi.
- Okulda güvenlik görevlisi ve sağlık personeli olması, X-Ray, duman sensörü, metal dedektör, kamera kurulması.
- Tüm öğretmen ve yönetici atamalarından mülakat sisteminin kaldırılması.
- Rotasyon uygulamasından vazgeçilmesi.
- İnkılap Tarihi dersi programının gözden geçirilerek objektif bir anlayış ile yazılması.
- İlkokuldan sonra hafızlık eğitimi yapacak öğrenciler için ara verme süresinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılması ve ara verilen sürelerde öğrencilere dışardan sınava hakkının verilmesi.
- İhtiyacı olduğu tespit edilen öğretmenlere öfke kontrolü, çatışma yönetimi, arabuluculuk gibi konularda psiko-eğitim desteği sağlanması.
- Daha önce şiddet uyguladığı tespit edilen öğretmen, yönetici ve denetçilerin üst görevlere atanmalarının engellenmesi.

REDDEDİLENLER

Haberin Devamı

- T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinin adının Atatürk İlkeleri ve Devrim Tarihi olarak değiştirilmesi, içeriğine de coğrafya ve tarih konularının eklenerek ders saatinin 3’e çıkarılması.
- Anaokulunda zorunlu
din dersi.
- Felsefe dersinin ortaokul öğretim programına konulması
- Ortaokullarda bitişik eğik yazının kaldırılması.

GÜNDEME ALINMAYANLAR

- Karma eğitime son verilmesi.
- Ortaokullara yabancı dil hazırlık sınıfının konulması.
- İnsan Hakları ve Yurttaşlık Bilgisi dersinin 8’inci sınıfa yeniden konulması.
- 8’inci sınıfta yetenek derslerinde verilen not ile değerlendirilmemesi ve notların yıl sonu başarı puanının hesaplanmasında yer almaması.
- Ortaokullarda ders notlarının öğretmenlerce verilmemesi, TEOG sınavının ortaokul 6 ve 7’nci sınıflarda birer defa 8’inci sınıfta iki defa uygulanması, öğretmen başarısının ölçülebilmesi.
- TEOG sınavlarının her iki dönemde de 3’üncü yazılıların (iki sınav yapılan derslerde 2’nci yazılıların) yerine geçecek şekilde düzenlenmesi.

Haberin Devamı

KOMİSYONU ALKOL KARIŞTIRDI

EĞİTİM Bir-Sen’in, Anadolu otelcilik ve turizm liselerinde, alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersinin kaldırılması önerisi, 19’uncu Milli Eğitim Şurası’nı karıştırdı. 34’e karşı 36 oyla reddedilen öneriyi, öğleden sonra Divan Başkanı Prof. Dr. Hayati Akyol, gündeme getirince kabul edildi. Eğitim-İş Genel Sekreteri Önder Yılmaz , reddedilmiş önerinin yeniden gündeme getirilemeyeceğini belirtti.

18 yaş gerekçesi

ÖNERİYE, ilgili yasalardaki, “18 yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edilemez” ifade gerekçe gösterildi.

DİN DERSİNİ İLKOKULA TAŞIMAK DOĞRU DEĞİL

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, ilkokullarda din dersinin zorunlu olması yönündeki teklife ilişkin, “Bu tartışmaları ilkokul düzeyinde tartışmak, ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflara taşımak bana doğru gelmiyor” dedi.

OSMANLICA ZATEN VAR

Bakan Avcı, Habertürk’te katıldığı programda Milli Eğitim Şurası’nda gündeme gelen teklifleri değerlendirdi. Bakan Avcı, liselere zorunlu Osmanlıca dersi ile ilgili şöyle konuştu: “Sosyal bilimler liselerimizde Osmanlıca dersi 10, 11 ve 12. sınıflarda zorunlu ders olarak okutuluyor. Diğer liselerde seçmeli. Getirilen öneri, seçmeli olarak okutulan bir dersin zorunluya dönüştürülmesi. Avrupa’da, İngiltere’de Almanya’da vs. bazı okullarda özellikle latince okutulur. Bizde de benzer durum var. Sosyal bilimler liseleri, ileride sosyal bilimci yetiştiren, gençlerimizin alındığı çok seçkin okullarımız. Orada bu çocuklar için Osmanlıca olmazsa olmazlardan biridir. Bu eğitimi almadan iyi bir sosyal bilimler öğrencisi olunamaz. Benim önerim diğer okullardaki seçmeli şeklinde devam etmesi. İki yıldır biz hafta sonlarında Osmanlı Türkçesi dersleri veriyoruz ve 150 bin öğrenci bugüne kadar bu kurslara katıldı.”

Haberin Devamı

ALKOL RİSK OLABİLİR

Bakan Avcı, liselerde kaldırılması istenen alkollü içki ve kokteyl hazırlama dersiyle ilgili, “Bu dersler vesilesiyle gençler alkolle tanışırsa alkole eğilim olur endişesiyle bir teklif getiriliyor, böyle bir risk olabilir” diye konuştu.

OSMANLICA ÖĞRETMENİ VAR MI BU DEVİRDE ŞART MI

Milli Eğitim Şûrası’nda, hâlen seçmeli olan Osmanlıca’nın zorunlu ders olarak okutulması önerisinin benimsenmesi kamuoyunda tartışma yarattı. Tarihçiler, bu eğitimi verebilecek yeterli kadro bulunmadığına dikkat çekerken, siyasiler ve eğitimciler de karara tepki gösterdiler. Turan YILMAZ-Meltem ÖZGENÇ- Gamze KOLCU/ANKARA

Mezar taşı içinse hiç öğretmesinler

Haberin Devamı

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu: Bunu ancak cahil olanlar ister. Osmanlıcayı iyi bilen biri olarak ben bile bazen mezar taşlarını okumakta zorlanıyorum, kitabeleri ise kolay kolay kimse okuyamaz, bunun için öğreteceklerse hiç öğretmesinler. Osmanlıcayı en çok savunacak kişiyim, ama faydası yok, çocukların zamanına yazık. Teknolojiyi, bilimi öğretsinler, adam gibi tarih kitapları yapsınlar. Osmanlıca için Arapça ve Farsça gramer bilgisi de gerekiyor. Osmanlıca Latin harflerine çevrilse bile okuyanlarca anlaşılamaz. Okutacak öğretim elemanı da bulamazlar. Önce Türkçeyi öğretsinler sonra Osmanlıcaya baksınlar. Osmanlı döneminde bile Osmanlıcayı bilenlerin oranı yüzde 10’larda.

Teknoloji devrinde ne katacak

AK Parti Sivas Milletvekili Nursuna Memecan: Devrimiz teknoloji devri. Zorunlu yeni dersler bu konularda olmalı diye beklerim. Osmanlıca bu rekabete nasıl katkıda bulunacak tam tespit edemedim. Seçmeli olsa çok isabetli olur. Öğretmen bulmak da daha kolay olabilir.

Türkçede başarısızken...

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: Türkçede bile yüzde 50 başarının yakalanamadığı ortada. Türkçe ve İngilizceyi öğretemeyenlerin Osmanlıcayı zorunlu ders olarak koyması tam bir aymazlık. Bu, hükümetin Türkiye’nin yönüyle ilgili gerçek niyetini de ortaya çıkaran bir anlayıştır. Selçuklu, Osmanlı hayranlığı var. Tekrar eski alfabeye dönerlerse daha dürüst ve samimi olurlar.

Eserler çevrilsin

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: Kütüphanelerdeki yüz binlerce Osmanlı eserinin günümüz Türkçesine kazandırılmasını destekliyoruz. Ancak bunun için herkesin Osmanlıca öğrenmesi gerekmiyor. Arzu eden seçmeli ders olarak öğrenebilir.

Arapça bile öğretemiyorlar

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Ülkede kaç lise, kaç sınıf var ve Osmanlıca okutabilecek kaç adam var? Bana önce bunu söylesinler öyle konuşsunlar. Bu kadar Osmanlıca bilen adam tarihte yoktu. İmam hatiplilere Arapça bile öğretemiyorlar. Tüm öğrencilere Osmanlıcayı nasıl öğretecekler?

Nutuk dahi okutulamıyor

Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü: Bir tarihçi olarak Osmanlıcanın öğretilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kültür bağımız var. Binlerce Osmanlıca yazılmış eser var. Sonuçta tarih de istismar ediliyor. Direkt okumakta fayda var. Ancak problem şu ki bu çocuklara bu dersi kimler verecek? Bu kadar çok Osmanlıca bilen adam yok ki. Daha Nutuk’un 1927 taş baskısını okuyacak insan yok. Bunları planlamadan işe başlarsanız İngilizcede olduğu gibi çocuklarda bıkkınlık yaratırsınız.

Mevcut durumda mümkün değil

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Safran: Eğitim fakültelerinde Osmanlıcanın nasıl öğretileceği de anlatılmıyor. Dersi verebilmek için yöntem ve teknikleri çok iyi bilmek gerekiyor. Altyapı sağlanırsa öğretilebilir ancak mevcut durumda mümkün değil.

Biz yaşayan Türkçe’den yanayız

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Osmanlıca aslında Türkçe. Biz yaşayan Türkçeden yanayız. Bundan önce yazılmış eserleri anlayabilmek için kelime haznesinin geliştirilmesi gerekir. Bunun için Osmanlıcaya mı ihtiyaç var, yoksa Türkçe derslerinin mi zenginleştirilmesi gerekir. Bu ders, Türkçe’yi zenginleştirecek araç olarak kullanılmalı. Tabelaların ne kadarı Türkçe. Alışveriş merkezlerinin adı ‘mall’ oldu, dönemin Başbakanı ‘tower’lar açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!