Eğitim bütçesinde türban tartışması

Güncelleme Tarihi:

Eğitim bütçesinde türban tartışması
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 1997 00:00

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, 8 yıllık kesintisiz ilköğretime geçilmesini, eğitimde çağı yakalamanın ilk adımı olarak değerlendirdi ve ‘‘5 yıllık eğitim gerçekten üzücüydü’’ dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve Üniversitelerin 1998 Mali Yılı Bütçeleri dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Bakan Uluğbay sunuş konuşmasında, 8 yıllık eğitimi ve eğitim reformunu anlattı. Eğitim sisteminde birçok sorun bulunduğuna dikkat çeken Uluğbay, temel sorunu, zorunlu eğitimin 5 yılla sınırlı tutulmasının oluşturduğunu vurguladı.

Öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi ile ilgili bilgi veren Uluğbay, taşra teşkilatının merkeze bilgisayarla bağlanması ve Internet teknolojisine geçilmesi konusunda önemli gelişmeler sağlandığını da bildirdi. Tüm okul ve eğitim kurumlarına bilgisayar ağı kurulması projesinin 1998-2004 yılları arasında planlandığını açıklayan Uluğbay, bunun için yaklaşık 2.5 milyar dolar harcama yapılacağını söyledi.

ÜNİVERSİTE TIKANDI

YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz de, hükümetin pilot uygulama planı yaptığı torba bütçe olanağının, tüm üniversitelere yaygınlaştırılmasını ya da en azından 15 üniversiteye verilmesini istedi. İdari ve mali sistemin üniversiteyi tıkama noktasına getirdiğine işaret eden Gürüz, yükseköğretime ayrılan kaynaklarda son yıllarda büyük düşüşler olduğuna sayılarla dikkat çekti.

Bu yılki bütçe görüşmeleri yine türban tartışmalarına sahne olurken, 8 yıllık eğitim, komisyonun RP'li üyelerince eleştiri bombardımanına tutuldu. RP'li Cevat Ayhan, hükümeti 8 yıllık eğitim adı altında 50 yıllık din eğitimini tahrip etmekle suçlarken, ‘‘Üniversitelere başörtüsü baskısı geldi’’ dedi.

RP'li Ertan Yülek de, 8 yıllık eğitimi ‘‘reform aldatmacası’’ diye niteledi. ANAP'lı Refik Aras ise başörtüsünün farklı amaçlarla gündeme getirilmesini eleştirdi.

Aras'ın, ‘‘Annem de, ablam da başörtü takıyor. Bu şekilde başını örtmeye tamam ama simge olarak kullanılmasına hayır’’ sözleri, RP'lilerce protesto edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!