Ege'de orman yangınları için işbirliği

Güncelleme Tarihi:

Egede orman yangınları için işbirliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2007 13:15

İZMİR Ticaret Odası tarafından gündeme getirilen ve Ege'nin iki yakasındaki orman yangınlarına ortak müdahale edilmesini amaçlayan ‘Ortak Yangın Uçağı Filosu’ kurulma projesine, Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Meimarakis, tam destek verdi. Projeyi çok olumlu bulduğunu belirten Yunanlı Bakan, konuyu hükümete taşıyacağını söyledi.

Haberin Devamı

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Necmi Çalışkan, Yunanistan'da yaşanan yangın felaketinden zarar görenlere yardım toplamak amacıyla ‘Theodorakia Enstitüsü’ tarafından 29 Eylül Cumartesi günü Atina'daki İrodiou Tiyatrosu'nda düzenlenen konsere katıldı. Demirtaş, yangında zarar görenlere yardım edenlere teşekkür plaketlerinin de verilmesinin amacıyla düzenlenen konsere Mikis Theodarakis'in davetlisi olarak katılırken, plaket töreni aşırı ilgi ve yoğunluk nedeniyle gerçekleştirilemedi. Konser öncesinde Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Meimarakis ile görüşen Ekrem Demirtaş görüşme konusunda şu bilgiyi verdi:

“Sayın Meimarakis'e öncelikle Mora Yarımadası ve Eğriboz'daki yangında hayatını kaybeden Yunanlı kardeşlerimiz için taziyelerimi sundum. Ortak yangın söndürme projemiz hakkında bilgi verdim. Gerek Türkiye'de gerek Yunanistan'da orman yangın söndürme birimleri mevcut. Özellikle yaz aylarında Ege'nin iki yakasında yaşanan orman yangınlarına çoğu zaman eş zamanlı müdahale edecek ve yangınları önleyecek yaz sezonuna kadar birlikte hareket ortamı ve organizasyonu yaratılmasını sağlayacak bir yönlendirme birimi kurulmasını amaçlıyoruz. Bu hedef doğrultusunda ortak yangın söndürme gücü yangın alanına anında ve zamanında yönlendirilebilir ve mevcut yangın söndürme filosu güçlendirilebilir. Sayın Bakan projemize büyük ilgi gösterdi.”

Haberin Devamı

Konunun Yunanistan tarafındaki ilk muhatabının Yunanistan Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanı Aleksandros Kondas olduğunu kaydeden Demirtaş, Kondos'a hitaben yazılmış mektubu Savunma Bakanı Meimarakis'e verdiğini ifade etti. Meimarakis ise projenin çok önemli olduğunu belirterek, “Bu konu çok önemli. Ben de destekliyorum. Mektubu hem Kondos'a ileteceğim hem de hükümetin gündemine taşıyacağım” dedi.

Bu filonun kuruluşu için daha önce iki ülkenin Başbakanlarına da birer mektup gönderdiklerini kaydeden Demirtaş, “Konuyla ilgili çalışmalarımız ve girişimlerimiz sürüyor. Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürü beni bizzat arayarak, konuya olumlu yaklaştığını ve Odamızın da destek vermesiyle görüşmelere hazır olduklarını söyledi. Şimdi Yunanistan tarafında ilgili birimleri Türkiye'ye davet ettik. Bu filonun kurulması Ege'nin iki yakasında ormanların kül olmamasını, hayvanların telef olmamasını ve en önemlisi insanların canını kaybetmemesine neden olacaktır” diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!