Ege'de büyük deprem uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Egede büyük deprem uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

JAPONYA Tokai Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Aydan, Gediz Havzası ve Ege'de büyük bir gerilim birikimi olduğunu, her an büyük bir depremin meydana gelebileceğini söyledi. Uyarılarda bulunan Prof. Aydan, ‘‘Önemli olan fay hattı aramak değil, hazırlıklı olmak’’ dedi. Bir ayda orta şiddetli depremlerle 8 kez sallanan Denizli'de Pamukkale Üniversitesi ‘‘Deprem’’ konulu bir panel düzenledi. Panele, Japonya'dan davet edilen deprem uzmanı Dr. Taaki Nakamura ve Tokai Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Aydan konuşmacı olarak katıldı. Ege'de yıllardır hareket olmadığını belirten Prof. Aydan, İzmir'in kuzeyinde Aliağa, Dikili, Ödemiş, Küçük Menderes, Gediz Havzası ve Denizli ile Antalya-Denizli arasındaki kuşakların hareketlendiğini söyledi.

HAREKETLENDİ

Bölgede deprem sinyallerinin de bulunduğuna dikkati çeken Prof. Aydan, ‘‘Ege'de büyük bir gerilim birikimi var. Fay çizikleri bölgedeki tüm kayalarda görülüyor ama Pamukkale'deki travertenlerde daha belirgin. Şu anda deprem olasılığının en fazla bulunduğu alan Gediz Havzası’’ diye konuştu. Japon Uzman Dr. Taaki Nakamura da, deprem deneyimlerini aktardı.

Denizli Balıkesir Erzurum sallandı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nden verilen bilgiye göre, Denizli'de önceki gece saat 01.46'da 3.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Can ve mal kaybına yolaçmayan deprem korku yarattı. Balıkesir'de de önceki gün saat 23.20'de 2.9, Bigadiç İlçesi'nde de dün saat 03.50'de 3 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü, Erzurum'un Şenkaya ile Kars'ın Sarıkamış İlçeleri arasında dün saat 08.31'de 3.6 büyüklüğünde deprem olduğunu açıkladı. Depremde can ve mal kaybı meydana gelmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!