Ege gerginleşebilir

Güncelleme Tarihi:

Ege gerginleşebilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Demirel'in de katıldığı Denizcilik Şûrası'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Ecevit, Ege'deki sorunun, hakça bölüşüm sorunu olduğunu vurguladı. Ecevit, ‘‘Ege sularının hakça bölüşülememesi halinde Türkiye ile Yunanistan arasında daha gergin bir duruma girilebilir’’ dedi.

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, Ege sorununun, Ege'nin sularının ve deniz altının hakça bölüşümü sorunu olduğunu belirterek, ‘‘Eğer bu sorun aramızda hakça bir çözüme ulaşmazsa, Türkiye ile Yunanistan arasında daha gergin bir duruma girilebilir’’ dedi.

Denizciliğin sorunları ilk kez bir şûra çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, TBMM Başkanı Mustafa Kalemli, Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Salim Dervişoğlu'nun da katılımıyla, dün İstanbul'da ele alındı.

Conrad Otel'de düzenlenen 1'inci Ulusal Denizcilik Şûrası'nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye'nin, gelecek yüzyıla hazırlanırken, mutlaka çevresindeki denizlerle barışık olması ve stratejik planlamalarında denizciliğin gelişmesine gereken önceliği vermesi gerektiğini söyledi. Yılmaz da, sektörün finansman sıkıntıları bulunduğunu, dış kaynaklı finansman modelleri geliştirmek gerektiğini belirtti.

Ecevit ise Ege sorununa değindi. Türkiye'nin Ege'de geniş kıta sahanlığı bölgeleri bulunduğunu ve bu konunun görüşmeler yoluyla çözülmesinin önemli olduğunu kaydeden Ecevit, şunları söyledi:

‘‘Kara suları, adaların uluslararası anlaşmalar çiğnenerek silahlandırılması, ayrıca Ege üstündeki hava sahası, bütün bunların birlikte ele alınarak süratle, hakça bir çözüme ulaştırılması gerekir. Maalesef birkaç yıldır, gerek Yunanistan, gerek bu konunun ciddiyetini kavrayamamış gözüken bazı Batılı müttefiklerimiz, Ege sorununu, Kardak konusuna indirgemeye çalışmaktadırlar. Kardak gibi adacıklar sorun değildir. Ege'nin sularının ve deniz altının hakça bölüşümü sorunudur. Teknoloji hızla ilerlediğine göre, denizlerin altındaki madenleri, kaynakları ekonomik olarak değerlendirme olanakları geliştiğine göre, bu sorun aramızda hakça bir çözüme ulaşmazsa, Türkiye ile Yunanistan arasında gergin bir duruma girilebilir.’’

Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve delegasyonunun, BM Genel Kurulu dolayısıyla bulundukları ABD'de, ‘Ege sorununun bir bütün olarak ele alınması gerektiğini’ aktardıklarını dile getiren Ecevit, ‘‘ABD'ye bunu ilke olarak kabul ettirmişlerdir. Ege sorununun bir Kardak sorunu olmadığını, sorunun bir bütün olarak ele alınması gerektiğini, Amerika da nihayet kavramış’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!