Ege’de korkutan 3 deprem

Güncelleme Tarihi:

Ege’de korkutan 3 deprem
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2005 15:29

Ege Bölgesi, merkezi İzmir’in Seferihisar ilçesinin açıklarında olan 5.6 ve 5.7 ile merkezi Urla Uzunkuyu olan 5.9. büyüklüğündeki üç depremle sarsıldı. Seferihisar ve Urla’daki bazı eski binalarda hafif hasar meydana geldi.

Haberin Devamı

Yüksekten atlayan 30 kişi yaralandı. İzmir ve Manisa’da okullarla Ege ve Dokuz Eylül üniversiteleri tatil edildi. İzmir Emniyet Müdürlüğü’nde izinler kaldırıldı ve 24 saat çalışma düzenine geçildi.

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre sabah saatlerinde 3.0 ve 3.8’lik öncülerin ardından saat 08.45’te merkez üssü Seferihisar açıklarında 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Halk sokağa çıkarken okullarda boşaltıldı. Bu depremin ardından üç saat içinde 16 artçı sarsıntı kaydedildi. Saat 12.46’da merkez üssü Urla İlçesi’ne bağlı Uzunkuyu olarak açıklanan 5.9 büyüklüğünde deprem oldu. Bu sarsıntı zaten tedirgin olan İzmir halkını sokağa döktü. Saat 12.55’te Seferihisar açıklarında 5.6 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal depremin hemen ardından Kriz Merkezi’ni toplantıya çağırdı. Vali Köksal, ‘Kaymakamlarımızla yaptığım görüşmelerde herhangi bir can ve mal kaybının olmadığını söylediler’ dedi. 5. kattan atlayan bir vatandaşın durumunun ağır olduğu belirtildi. Seferihisar’da bazı okul ve binaların duvarları çatladı. Urla’da ise özellikle eski binalarda çatlaklar meydana geldi. Ege Denizi’nde dün 2.6 ile 4.7 arasında değişen 100’ün üzerinde deprem kaydedildi.

YUNANLILAR DA KORKTU

Depremler Midilli, Sakız ve Sisam adalarında da paniğe yol açtı. Sakız adasında 10 evde çatlaklar meydana geldi, okullar tatil edildi. Üç adanın pek çok sakini evlerini terk ederek korkuyla sokaklara fırladı.

500 ARTÇI MEYDANA GELDİ

Ege Denizi'nde dün meydana gelen depremlerin ardından yaklaşık 500 artçı sarsıntı oldu.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Ege Denizi'ndeki deprem dizisinin devam ettiğini belirterek, bugün saat 09.00 itibariyle büyüklükleri 4.0-4.9 arasında değişen 11, 3.0-3.9 arasında 90, 2.5-2.9 arasında da 58 artçı gerçekleştiğini bildirdi.

Şu ana kadar yaklaşık 500 artçı sarsıntı kaydedildiğini anlatan Kalafat, “Deprem dizisi tahminen bir haftalık periyotta sürebilir ve sarsıntıların bazıları hissedilebilir düzeyde olabilir” dedi.

Haberin Devamı

İZMİR’DE OKULLAR BUGÜN TATİL

İzmir Valiliği, bugün de ilk ve orta dereceli okulları tatil etti. Valilikten yapılan açıklamada, ‘Meydana gelen depremin artçılarının devam etmesi üzerine 18 Ekim 2005 Salı günü (bugün) de okullar tatil edilmiş olup, öğrenci ve öğretmenler 1 gün daha idari izinli sayılacaklardır’ denildi.

BAZI VATANDAŞLAR GECEYİ SOKAKTA VE PARKLARDA GEÇİRDİ
 
İzmir'de dün gün boyunca meydana gelen depremlerin ardından korkuya kapılan bazı vatandaşlar, geceyi sokakta ve parklarda geçirdi.

İzmir'de dün saat 08.45'te 5.7, 12.46'da 5.9 ve 12.55'te 5.6 büyüklüğünde sarsıntıların olması ve gün boyunca artçı depremlerin meydana gelmesinin ardından, korkudan evlerine giremeyen bazı vatandaşlar, geceyi de sokaklarda ve parklarda geçirdi. Özellikle daha büyük bir depremin olacağı yönündeki söylentiler, vatandaşların daha da tedirgin olmasına yol açtı.
  
Bornova, Çiğli, Karşıyaka ve Gültepe'de evlerine giremeyen ailelerin bazıları parklarda çadır kurdu, bazıları arabalarında sabahladı, bazıları da banklarda battaniyelere sarınarak ısınmaya çalıştı.

Daha büyüğü olmaz diyemeyiz

BOĞAZİÇİ Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, Ege’de Seferihisar açıklarında sabah saatlerinden itibaren bir sismik faaliyet gözlemlendiğini belirterek, ‘Bölgede sabah saatlerinden itibaren büyük bir sismik faaliyet gözlemlenmektedir. İlk çözümlemelere göre depremler, Sığacık Körfezi’nin dış ucunda meydana gelmektedir. ‘Daha büyük bir deprem olmaz’ demek mümkün değildir’ dedi.

İzmir’in içinde olsa yıkım yapardı

TÜRKİYE Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, merkez üssü Ege Denizi olan 5.9’luk depremin yıkımın başlayacağı ‘eşik değer’ olduğunu belirterek ‘Eğer bu deprem İzmir’in içinde olsaydı, yıkım yapardı’ dedi. Ercan, ‘Fay, gerginliğini 5-17 kilometre derinden 10 saniyede boşaltmıştır. Depremin yıkım gücü 7.0, büyüklüğü 5.7’dir. İzmir’e uzaklığı 55 kilometre olan bu deprem, Gölcük depreminin 350’de 1’dir’ dedi. (a.a)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!