Efsane Avcıları Steve Jobs’ın peşinde

Güncelleme Tarihi:

Efsane Avcıları Steve Jobs’ın peşinde
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2011 17:09

Discovery Channel’ın en sevilen programlarından olan Efsane Avcıları’nın (MythBusters) sunucuları Adam Savage ve Jamie Hyneman, bu kez Apple’ın efsane CEO’su Steve Jobs’la ilgili bilinmeyenleri göz önüne serecek.

Haberin Devamı

Discovery Channel’da bu hafta sonu yayınlanacak "iGenius: How Steve Jobs Changed the World" (iDahi: Steve Jobs Dünyayı Nasıl Değiştirdi) belgeselinin sunuculuğunu yapacak olan Savage ve Hyneman, belgeseli ve Jobs’la ilgili görüşlerini Hurriyet.com.tr’ye anlattı.

 

Savage ve Hyneman, iyi birer Apple kullanıcısı ve teknoloji sever olarak Jobs’ı ve çalışmalarını yakından takip ediyorlarmış. Yıllar önce, Efsane Avcıları’nın bir bölümünün ardından Jobs’ın da kendilerini yakından ve takdirle izlediğiyle ilgili mesajlar almışlar.

 

Bu durumun kendilerini gururlandırdığını ancak Jobs’la şahsen hiç tanışma fırsatı bulamadıklarını anlattılar. Dolayısıyla biraz üzgün olsalar da iGenius sayesinde Jobs’ı daha yakından tanıma fırsatı bulduklarını söyledi Savage.

 

Haberin Devamı

EN İLGİNCİ PIXAR’IN HİKAYESİ  

iGenius, Jobs’ın hayatını değiştirdiği insanlarla yapılan röportajlardan oluşan bir film. Bu röportajlar sırasında anlatılan anekdotlardan en ilgincinin ne olduğunu sordum. Savage şöyle yanıt verdi:

 

“Bana en ilginç gelen şey, 1985 yılında Steve, Apple’ı bıraktıktan sonra, çok inandığı Pixar’ı kurmasıydı. Steve Jobs, Toy Story daha çıkmadan kendi parasından 60 veya 70 milyon dolar koyarak kurmuştu bu şirketi. Biliyorsunuz, insanlar ondan hikâyeci olarak bahsederler. Biz de programımızda ondan böyle bahsettik çünkü hikâyeleri çok severdi.”

/images/100/0x0/55ea5e27f018fbb8f87b5b35

O BİR FÜTÜRİST

Savage ve Hyneman, 20’nci yüzyılın en önemli yenilikçilerinden olarak gördükleri Jobs’ı 1983 yılında hayatını kaybeden ABD’li tasarımcı, mucit ve fütürist Buckminster Fuller ile kıyaslıyorlar. Ancak Jobs’ın bir mucit olduğunu düşünmüyorlar.

 

Haberin Devamı

Onlara göre “Jobs’ın gerçek yeteneği gelecekte neyin mümkün olabileceğini görmesi ve kendi gördüğü geleceğe uyum sağlayacak ürünler yaratmasıydı.” Hatta Savage’ın tabiriyle “Jobs bir fütüristti”.

 

“MÜKEMMEL JOBS” VAR MI?

Peki iGenius sadece Jobs’ın iyi yönlerini mi anlatıyor? Savage ve Hyneman’a, Jobs’ın ölümünün ardından ABD medyasında yer alan mükemmeliyetçiliği ve çalışma etiğiyle ilgili eleştirileri hatırlattım.

 

“Steve, çok zor bir yönetici olması ve bağışlayıcı olmamasıyla da efsane olmuştu. Biz de belli bir seviyeye kadar bu konuya değindik. Büyük bir firmanın tek başına bir dehası olarak gücü çok fazlaydı” diyen Savage, bununla birlikte Jobs’ın insanları her zaman doğru şeyler yapmaya teşvik ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55ea5e27f018fbb8f87b5b37

YENİ STEVE’LER ORADA BİR YERDE

Peki, bu kadar güçlü ve vizyon sahibi bir liderin yerini uzun vadede doldurabilecek mi Apple?

 

Efsane Avcıları’nın bu soruya kesin bir cevabı yok ancak umutları bu yönde.

 

Hyneman, Jobs’ın yaşamının son döneminde, Apple’ın olduğu gibi devam etmesini garanti altına almak için çok sıkı çalıştığına ve başarılı olduğuna inandığını söyledi.

 

Savage ise internetin küçülttüğü dünyada başka Steve Jobs’ların da ortaya çıkacağına inanıyor. Bu kişinin kim olacağını ise zaman gösterecek.

 

* "iGenius: How Steve Jobs Changed the World" 30 Ekim 2011 Pazar akşamı 21.55'te Discovery Channel'da yayınlanacak.

 

Haberin Devamı

Sevin Turan

seturan@hurriyet.com.tr

http://twitter.com/sevinturan

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!