Efes’in avatarları

Güncelleme Tarihi:

Efes’in avatarları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2023 07:00

Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nı da barındıran Efes Antik Kenti, Prof. Dr. Ahmet Denker’in elinden 1760 yıl sonra sanal dünyada hayat buldu. Öğrencileri Selen Fem, Ecem Suzan ve Deniz Naz da birer avatar olarak Efes’te yaşamaya ve ziyaretçilere rehberlik etmeye başladı.

Haberin Devamı

Günümüzde bile hakkında binlerce gizemli hikâyenin anlatıldığı, hatta saray entrikalarının bile konuşulduğu döneminin en ihtişamlı kenti Efes, 263 yılında Gotlar tarafından tahrip edildi.

Efes’in avatarları

Efes’in o ihtişamlı günleri bir daha geri gelmedi, terk edildi ve harabeye döndü. Dünyanın 7 harikasından biri sayılan Efes’teki Artemis Tapınağı’nın parçaları yağmalanarak dünyanın dört bir yanına götürüldü. Bilgi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Denker, büyük hayranlık duyduğu Efes’i sanal dünyaya taşımaya karar verince ilk olarak Artemis Tapınağı’na can verdi. Dünyada Artemis Tapınağı’ndan kalıntıların sergilendiği müzeleri dolaşıp bilgi toplayan Ahmet Denker, Artemis Tanıpağı’nı 3 boyutlu olarak canlandırdı. 

Haberin Devamı

Efes’in avatarları

İzmir’in Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti, her yıl 2 milyona yakın ziyaretçiyi ağırlıyor.

PROJENİN İÇİNE GİRDİLER

Ahmet Denker’in öğrencileri Selen Fem Güngördü (23), Ecem Suzan Ulaş (21) ve Deniz Naz Demirtaş’ın (22) da dahil olduğu proje genişledi, neredeyse Efes kentinin tüm binalarını kapsadı. Ancak projenin en çarpıcı bölümü Selen, Ecem ve Deniz’in avatar olarak sanal dünyadaki Efes kentine dahil olmasıydı. Üstelik 3 öğrenci sadece Efes’in içinde avatarlarıyla yer almıyor, gelen ziyaretçilere de rehberlik ediyordu. Proje henüz internet üzerinden kamuya açılmasa da bilim dünyasından ziyaretçilerden büyük takdir aldı.

Efes’in avatarları

SANAL EFES’TE NERELER GEZİLEBİLİYOR

- Prof. Dr. Ahmet Denker’in başlattığı, öğrenciler Selen Fem Güngördü, Ecem Suzan Ulaş ve Deniz Naz Demirtaş’ın yapımına destek oldukları ve avatarlarıyla içerisinde yaşamaya başladıkları Efes’te şimdilik Artemis Tapınağı, Tiyatro, Liman Kapısı, Celsus Kütüphanesi, Arkadia Yolu, Gymnasium Limanı, Agora, Serapis Tapınağı, Hadrian Tapınağı, Androklos Çeşmesi, Arsinoe Çeşmesi, Domitian Tapınağı, Trajan Çeşmesi, Arsinoe ve Androklos anıtları, Agora, Odeon gibi en önemli yapılar gezilebiliyor. Sanal gerçeklik gözlüğüyle gezilebilen Efes’te kullanıcılar sokaklarda yürüyebiliyor, sadece binaların dışını değil içini de görebiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!