Edirne'de Obama'ya davet

Güncelleme Tarihi:

Edirnede Obamaya davet
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2009 10:37

ABD Başkanı Barack Obama'nın 5 Şubatta Washington'da verdiği 57. Ulusal Dua Kahvaltısı'na katılan Türk heyetinde yer alan Edirne Sveti George Kilisesi Rahibi Aleksandır Çıkırık, Türkiye'ye gelmesi beklenen Obama'yı Edirne'ye davet etti.

Çıkırık,  Obama'nın verdiği kahvaltıya davet edilmelerinde Edirne'deki hoşgörünün ve dinler arası diyaloğun etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Amerika'da yaşayan Bulgaristanlı Profesör Maria Vasilava'nın daveti üzerine Edirne Barosu avukatlarından Hüseyin Sıragezen ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı ile katıldıkları kahvaltıda Obama'yı senatörler aracılığıyla Edirne'ye davet ettiklerini bildiren Çıkırık, “Orada da Obama'yı Türkiye'de görmek isteriz demiştik” dedi.

Edirne'nin hoşgörüsünün hem yaşatılan mimari eserlerde hem de insan ilişkilerinde yansıtıldığını anlatan Çıkırık, şöyle devam etti:
“Edirne, Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yapmış bir şehir. Tarihi ve kültürel eserleri bakımından oldukça zengin, bunun yanında sadece Müslümanlığa ait eserler değil, diğer dinlerin mabetleri de korunmuş, korunmaya çalışılıyor. Edirne'deki kilisemiz Sveti Georgi ile Sveti Konstantin ve Elena Kilisesi restore edilerek ibadete açıldı. Büyük Sinagog'un yenilenmesi için çalışmalar var. İnsan ilişkileri de tıpkı tarihi ve kültürel eserlere verilen önem kadar, özel ve hoşgörülü. Burada doğup burada büyüdüm, hiçbir zaman (keşke) demedim.”

Obama'yı Edirne'de ağırlamaktan onur duyacaklarını yineleyen Çıkırık, “ABD Başkanı Obama'yı hoşgörü ve tarih şehri Edirnemizde görmek isteriz. Edirne'nin Türkiye'deki birçok şehir gibi hoşgörüyü temsil eden yüzünü yerinde görmek için Obama'nın mutlaka 3 şehre sınırı olan ve 3 nehiri içinden geçiren bu kenti görmesi gerekir. Mimar Sinan'ın eşsiz eseri Selimiye Camii'nden bakınca kilise çanlarının görüldüğü bu kentte yaşanan iyi insan ilişkileri ve hoşgörüyü yerinde görüp ve buradan tüm dünyaya bu güzel örneği sunmalı” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!